Mednarodni simpozij Geofood - geotermalna energija v kmetijstvu

4.12.2018 | 10:00

Mednarodni simpozij Geofood - geotermalna energija v kmetijstvu
Mednarodni simpozij Geofood - geotermalna energija v kmetijstvu

Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru je v ponedeljek, 26. 11. 2018, v hotelu Terme v Termah Čatež organizirala mednarodni simpozij z naslovom Geofood. Tematika konference je bila uporaba geotermalne energije, predvsem v kmetijskih procesih. Fakulteta za turizem je namreč eden od partnerjev projekta Geothermica, v katerega so vključena še podjetja iz Nizozemske in Islandije, države z največjim poudarkom na izkoriščanju geotermalne energije. Namen organizacije konference je tudi v Sloveniji spodbuditi razvoj krožnih sistemov, kot jih imajo partnerji na Islandiji in na Nizozemskem.

Številno zainteresirano javnost je na začetku pozdravil župan občine Brežic gospod Ivan Molan in poudaril pomembnost razvoja namakalnega sistema in rabe geotermalne vode za namen ogrevanja v občini ter pomen raziskovalne vloge Fakultete za turizem za občino. V nadaljevanju simpozija so številni mednarodni predavatelji predstavili projekt Geothermica in številne dobre prakse rabe geotermalne energije v Evropi in po svetu.

Dr. Ragnheidur Thorarinsdottir, menedžerka pri Svinna-Engineering in izredna profesorica na islandski univerzi je predstavila pregled geotermičnega potenciala v Evropi in primere kreativnih uporab geotermalnih virov, še posebej pri proizvodnji hrane.

Carlos Alberto Espinal in Rob van de Ven, inženirja akvakulture in direktorja podjetja LandIng Aquaculture ter ustvarjalna sila projekta Geothermica, sta prikazala pregled skupnih točk akvakulture in hortikulture ter kako lahko ti dve panogi sodelujeta na področju tehnologije, posla in praks.

Povezavo s turizmom, ko podjetja omogočajo tudi oglede svojih proizvodnih procesov ter s tem razvijajo agroturizem in industrijski turizem, sta s Fakultete za turizem Univerze v Mariboru predstavili dr. Maja Turnšek, prodekanica za znanstveno-raziskovalno dejavnost in asistentka Barbara Pavlakovič, ki se ukvarja s področjem industrijskega turizma.

Inž. Alexander Boedijn, raziskovalec tehnologije rastlinjakov na Nizozemskem, je predstavil najnovejše tehnološke rešitve za rastlinjake.

Dr. Goran Vižintin, docent na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, je povedal nekaj več o načinu gradnje geotermalnih vrtin in na kaj je treba biti pozoren, da dosežemo čim manjše izgube toplote. Kot zadnja pa sta mag. Andrej Lapanje in dr. Nina Rman z oddelka Podzemne vode – hidrogeologija Geološkega zavoda Slovenije, predstavila projekt DARLINGe in geotermalni potencial Slovenije.

Ob zaključku je sledila še interaktivna delavnica, na kateri so sodelujoči izrazili svoja mnenja glede izzivov in želja po izkoriščanju geotermalne energije v Sloveniji.

Glavna organizatorica simpozija dr. Maja Turnšek s Fakultete za turizem Univerze v Mariboru je poudarila, da je zelo zadovoljna z obiskom in odzivom slovenske publike, saj so se simpozija udeležili tako predstavniki javnega sektorja oz. občin, akademske sfere z različnih univerz in raziskovalnih inštitucij kot tudi gospodarstveniki s področja vrtanja geotermalnih vrtin, ribogojstva, gojenja rastlin in termalnega turizma. Simpozij jim je omogočil, da so navezali nove stike in partnerstva, ki bodo zagotovo spodbuda za nadaljnji razvoj uporabe geotermalne energije v Sloveniji. V prihodnosti pa želijo organizirati tudi ogled dobrih praks na Nizozemskem in Islandiji.

Mateja Kuntarič

Zvočni zapisi

Maja Turnšek 1

Maja Turnšek 2

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava