Smučišče Gače v boljše čase

8.1.2020 | 14:45

Smučišče Gače v boljše čase
Smučišče Gače v boljše čase

Smučišče Gače, ki je pomembno za celotno dolenjsko regijo, čakajo očitno boljši časi. V Podjetju Gače so po petih letih ponovno zagnali trisedežnico, ki ima obratovalno dovoljenje za dve leti.

Obnova sedežnice sodi v projekt »Vrh Gač za vse«, sredstva so uspeli pridobiti na razpisu Evropskega sklada za razvoj podeželja. Poleg tega bodo v okviru projekta še tremi partnerji poskrbeli, da bodo smučišče približali uporabnikom tudi v poletnem času. Na vrh smučišča želijo poleti prepeljati tudi osnovnošolce, ki bodo v šoli v naravi, dolenjske in belokranjske invalide in planince. Povezali so se s planinskim društvom Semič, CŠOD Lipa in društvo invalidov Črnomelj in pripravili zanimive vsebine za spoznavanje delovanja smučišča, zgodovine kočevarskih vasi in oglede vršacev z Gač. Tako bo smučišče zaživelo tudi v poletni sezoni, saj bo sedežnica na voljo vsem turistom in obiskovalcem .

Kot je povedala županja občine Semič, tamkajšnja občina na podlagi sklepa občinskega sveta iz leta 2016, z različnimi oblikami spodbuja delovanje in obstoj smučišča. K sodelovanju so povabili tudi 15 občin. V načrtu imajo ureditev šestih parkirnih mest za avtodome, zasnovati želijo planinsko transverzalo, povečali so zmogljivost električne infrastrukture za snežne topove in pripravili celovit načrt razvoja črmošnjiške doline. Izdelali so prostorski načrt za stanovanjsko-poslovni kompleks, ki bi ga lahko postavili ob vznožju smučišča. Računajo, da bi ideje zaživele v obdobju desetih letih in da bodo uspeli najti primernega investitorja.

Smučarsko sezono so na edinem dolenjskem in belokranjskem smučišču začeli v ponedeljek, ko so uspeli zagotoviti dovolj umetnega snega za progo B. Obratuje sedežnica, od danes pa je zasnežena tudi otroška proga, kjer deluje vlečnica Medo. Vse do konca februarja bodo na Gačah organizirali »Gourmet vikende« in številne druge dogodke, s katerimi želijo privabiti obiskovalce.

Lojze Bojanc

Zvočni zapisi

Direktor podjetja Gače Borut Koprivnik na torkovi novinarski konferenci

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava