Napev - odsev, območna revija poustvarjalcev glasbenega izročila v Mirni Peči

8.3.2020 | 10:40

Napev - odsev, območna revija poustvarjalcev glasbenega izročila v Mirni Peči
Napev - odsev, območna revija poustvarjalcev glasbenega izročila v Mirni Peči

Območna revija NAPEV – ODSEV je pregledna predstavitev (po)ustvarjalnosti pevskih in instrumentalnih skupin, ki spodbuja kakovostno kulturno delo pevskih in godčevskih skupin, ki delujejo na območju delovanja novomeške izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Na širšem dolenjskem prostoru imamo izjemno bogato tradicijo ljudskega petja. Večina jih deluje v okviru samostojnih kulturnih društev, ki glasbeno izročilo vse pogosteje predstavljajo na samostojnih nastopih ter srečanjih doma in v tujini.

Letošnja revija se je odvijala v Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, izbrane obiskovalce in nastopajoče pa je v uvodu pozdravil Damjan Zupančič, podžupan Občine Mirna Peč. Predstavilo se je osem skupin iz občin Mirna Peč, Dolenjske Toplice, Škocjan in Novo mesto: Fantje z vasi, Kulturno društvo dr. Ignacija Knobleharja Škocjan (vodja skupine: Jože Krmc), Ljudske pevke Čebelice, Društvo podeželskih žena Mirna Peč (vodja skupine: Anica Galič Kraševec), Ljudske pevke Rezince, Turistično kulturno društvo Trškogorsko srce (vodja skupine: Jožica Lešnjak), Ljudske pevke Klasje, Kulturno društvo dr. Ignacija Knobleharja (vodja skupine: Fanika Martinčič), Ljudski pevci Vaški zvon, Kulturno društvo Prečna (vodja skupine: Jože Cesar),Tercet LI-LÁ, Folklorno društvo Kres (vodja skupine: Nina Šalamon), Ljudske pevke Rožce, Društvo podeželskih žena Dolenjske Toplice (vodja skupine: Jožica Kotar) in Pevska skupina LI-LÁ, Folklorno društvo Kres (vodji skupine: Erika Blažič in Ana Zec).

Obiskovalci so lahko slišali stare ljudske napeve in bogate zakladnice slovenske ljudske pesmi, priča pa smo bili tudi novim pristopom, ki ljudsko pesem približuje sodobni publiki in mlajši populaciji.

Revijo je strokovno spremljal Klemen Bojanovič, harmonikar, skladatelj in pedagog se ukvarja s poustvarjanjem ljudskega izročila in raziskovanjem novejših izvajalskih praks.

JSKD, OI Novo mesto

Galerija

_zzzzzzznapev (1)
_zzzzzzznapev (10)
_zzzzzzznapev (2)
_zzzzzzznapev (3)
_zzzzzzznapev (4)
_zzzzzzznapev (5)
_zzzzzzznapev (6)
_zzzzzzznapev (7)
_zzzzzzznapev (8)
_zzzzzzznapev (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava