STOP lažnim novicam

22.5.2021 | 12:00

STOP lažnim novicam

Dragi bralci, ali ste se kdaj vprašali, če so vse novice, ki jih preberete bodisi v časopisih bodisi na spletnih straneh resnične? Prepričani smo, da je vsak od nas že kdaj naletel na nepopolno, zavajajočo, napačno ali lažno novico.

Z razvojem moderne tehnologije je le-ta postala pomemben del našega vsakdana, saj danes moderna tehnologija zajema prav vsa področja našega življenja in je dostopna kot še nikoli.

Z razvojem tehnologije in dostopom interneta na vsakem koraku se je v sodobnem svetu med poplavo informacij v zadnjem času nedvomno povečala tudi količina zavajajočih lažnih informacij.

Družbenih omrežij je iz dneva v dan vse več, veča se število njihovih uporabnikov, kar s seboj prinaša tudi vse več možnosti in načinov za širjenje lažnih novic, posledično pa tudi vse več žrtev.

Lažne novice niso novost, a njihovo vse pogostejše pojavljanje in hitro širjenje na spletu, predvsem na družbenih omrežjih, predstavlja velik in resen problem, tako za posameznika kot za družbo.

Eden glavnih razlogov za objavo in širjenje lažnih novic je predvsem služenje denarja preko prikazovanja oglasov.

Kako vedeti, da gre za lažno novico?

Glede na čedalje večji problem na področju lažnih novic in njihovo vse večjo prisotnost na spletu, predvsem na družbenih omrežjih, je v prvi vrsti nujno potrebno ozaveščanje vseh nas, predvsem, da smo pozorni in se naučimo prepoznati, katere novice so resnične in katere lažne ter kako delovati v smeri preprečevanja širjenja lažnih novic.

Z namenom ozaveščanja in preprečevanja širjenja lažnih novic na družbenih omrežjih smo učenci OŠ Šmihel skupaj z mentorico v okviru projekta IN-EDU programa Erasmus+ «Klikaj z glavo« in promocijske kampanje izdelali brošuro »Stop lažnim novicam« z nasveti za prepoznavanje lažnih novic, objavljenih na spletnih straneh in družbenih omrežjih. Najdete jo spodaj v priponki.

Če želite biti o lažnih novicah redno obveščeni, si oglejte Instagram profil PREGLEDANO, ki smo ga ustvarili v okviru projekta IN-EDU Erasmus+ »Klikaj z glavo«.

OŠ Šmihel; učenci promotorji z mentorico Merilin Šut, prof.

stop_lazne_novice [.pdf] (659 kB)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava