FOTO: Kostanjeviški učenci na mednarodni izmenjavi v Španiji

29.11.2021 | 10:35

FOTO: Kostanjeviški učenci na mednarodni izmenjavi v Španiji
FOTO: Kostanjeviški učenci na mednarodni izmenjavi v Španiji
FOTO: Kostanjeviški učenci na mednarodni izmenjavi v Španiji

Devet devetošolcev OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki se je v tednu med 6. in 13. novembrom 2021 udeležilo mednarodne izmenjave v Španiji v okviru projekta Erasmus+. Učenci iz Slovenije, Španije, Nemčije in Portugalske sodelujejo v projektu z naslovom H.E.L.P. (Help the Environment Love the Planet) že eno leto. Do prve, od načrtovanih štirih izmenjav, pa je zaradi epidemiološke situacije prišlo šele letos. Ravno zaradi tega je bilo potovanje na Kanarske otoke, in sicer na otok Tenerife, ter gostovanje pri gostujočih družinah za učence še posebej veliko doživetje.

Prvi dan so učenci preživeli na šoli IESL Los Naranjeros. Ogledali so si predstavitve Kanarskih otokov, ki so jih pripravili španski učenci. Sledilo je strokovno predavanje o vulkanih, predvsem o posledicah erupcije vulkana na otoku La Palma, ki se je zgodila letos septembra. Po predavanju so Španci svojim novim prijateljem razkazali svojo šolo, temu pa so sledile predstavitve učencev iz Slovenije, Portugalske in Nemčije. Naši učenci so izredno suvereno predstavili svojo državo in domači kraj ter navdušili svoje nove prijatelje.

Učenci in učitelji so drugi dan mednarodne izmenjave na Tenerifih pričeli z ogledom starega mesta La Orotava, katerega del je nacionalni park El Teide z najvišjim vrhom Španije, vulkanom Teide, ki je visok 3718 metrov. Povzpeli so se na 2000 metrov nadmorske višine in si ogledali narodni park, ki je bil leta 2007 razglašen kot Unescova svetovna dediščina. Spoznali so bogato floro in favno tega dela otoka ter se seznanili z lokalnimi ekološkimi težavami.

Tretji dan so učenci obiskali lovorjev gozd v naravnem rezervatu Anaga Park. Raziskovali so rastlinske in živalske vrste v najstarejšem in zaščitenem območju otoka. Sledil je ogled nekdanjega glavnega mesta La Laguna, ki je danes pomembno kulturno in izobraževalno središče. Dan so učenci zaključili s skokom v Atlantski ocean na plaži glavnega mesta Santa Cruz.

Četrti dan je naše učence na izmenjavi sprejel župan občine Tacoronte. Učenci, našo šolo je zastopal Lan Lisec, so mu zastavili nekaj okoljevarstvenih vprašanj glede problemov, ki so jih v tem tednu opazili pri spoznavanju otoka. Dotaknili so se problematike postavljanja sončnih celic in uporabe čistejših virov energije. Županu je učenka Julia Jarkovič predala tudi darilo, ki ga je zanj pripravila ravnateljica Melita Skušek v sodelovanju z Občino Kostanjevica na Krki. Tako bo med drugim leseni kostanjeviški čolniček krasil tudi prostore Občine Tacoronte na Tenerifih. Preostanek dneva so učenci preživeli na ladji v kraju Puerto Colon, kjer so videli kite in delfine, najpogumnejši pa so skočili tudi v ocean v bližini plaže Masca, ki je obdana z osupljivimi klifi.

Zadnji dan mednarodne izmenjave v Španiji so učenci preživeli v vodnem planetu Siam park. Po zabavnih vožnjah na različnih toboganih in spoznavanju izredno bogatega rastlinskega sveta so učenci večer preživeli v šoli. Ravnatelj jim je pripravil znano špansko jed “paello”, gostujoči učenci pa poslovilno zabavo. Prva mednarodna izmenjava se je končala z neskončnim objemanjem, novimi prijatelji, jezikovnimi izkušnjami in pri marsikomu tudi s solzico v očeh.

Učenci in učitelji se že sedaj zelo veselimo nove izmenjave, ki bo potekala od 16. do 20. maja 2022 na naši šoli.

Tanja Beber, OŠ Kostanjevica na Krki

Galerija

_zzzzizmenjava (00), _zzzzizmenjava__00_
_zzzzizmenjava (01), _zzzzizmenjava__01_
_zzzzizmenjava (02), _zzzzizmenjava__02_
_zzzzizmenjava (03), _zzzzizmenjava__03_
_zzzzizmenjava (04), _zzzzizmenjava__04_
_zzzzizmenjava (05), _zzzzizmenjava__05_
_zzzzizmenjava (06), _zzzzizmenjava__06_
_zzzzizmenjava (07), _zzzzizmenjava__07_
_zzzzizmenjava (08), _zzzzizmenjava__08_
_zzzzizmenjava (09), _zzzzizmenjava__09_
_zzzzizmenjava (10), _zzzzizmenjava__10_
_zzzzizmenjava (11), _zzzzizmenjava__11_
_zzzzizmenjava (12), _zzzzizmenjava__12_
_zzzzizmenjava (13), _zzzzizmenjava__13_
_zzzzizmenjava (14), _zzzzizmenjava__14_
_zzzzizmenjava (15), _zzzzizmenjava__15_
_zzzzizmenjava (16), _zzzzizmenjava__16_
_zzzzizmenjava (17), _zzzzizmenjava__17_
_zzzzizmenjava (18), _zzzzizmenjava__18_
_zzzzizmenjava (19), _zzzzizmenjava__19_
_zzzzizmenjava (20), _zzzzizmenjava__20_
_zzzzizmenjava (21), _zzzzizmenjava__21_
_zzzzizmenjava (22), _zzzzizmenjava__22_
_zzzzizmenjava (23), _zzzzizmenjava__23_
_zzzzizmenjava (24), _zzzzizmenjava__24_
_zzzzizmenjava (25), _zzzzizmenjava__25_
_zzzzizmenjava (26), _zzzzizmenjava__26_
_zzzzizmenjava (27), _zzzzizmenjava__27_
_zzzzizmenjava (28), _zzzzizmenjava__28_
_zzzzizmenjava (29), _zzzzizmenjava__29_
_zzzzizmenjava (30), _zzzzizmenjava__30_
_zzzzizmenjava (31), _zzzzizmenjava__31_
_zzzzizmenjava (32), _zzzzizmenjava__32_
_zzzzizmenjava (33), _zzzzizmenjava__33_
_zzzzizmenjava (34), _zzzzizmenjava__34_
_zzzzizmenjava (35), _zzzzizmenjava__35_
_zzzzizmenjava (36), _zzzzizmenjava__36_
_zzzzizmenjava (37), _zzzzizmenjava__37_

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava