Postprodukcija: Iz likovne zbirke festivala Art Stays

12.3.2022 | 09:50

Dušan Fišer, Substanca dimenzije 0, 2021, Galerija mesta Ptuj. Foto: Rok Golob, Arhiv Art Stays

Dušan Fišer, Substanca dimenzije 0, 2021, Galerija mesta Ptuj. Foto: Rok Golob, Arhiv Art Stays

Interno3, Beautiful Day, 2008, Art Stays 2019 – Future. Foto: Interno3

Interno3, Beautiful Day, 2008, Art Stays 2019 – Future. Foto: Interno3

Noriko Obara, Knjižni molj, svetlobna instalacija, Art Stays, 2017, Natural(l). Foto:  arhiv Art Stays

Noriko Obara, Knjižni molj, svetlobna instalacija, Art Stays, 2017, Natural(l). Foto: arhiv Art Stays

Kimitake Sato, Fiori, 2007. Foto: arhiv Art Stays

Kimitake Sato, Fiori, 2007. Foto: arhiv Art Stays

Zul Mahmod, Sonic Horizon, 2019, Dominican Monastery, Art Stays Festival 1. Foto: arhiv Art Stays

Zul Mahmod, Sonic Horizon, 2019, Dominican Monastery, Art Stays Festival 1. Foto: arhiv Art Stays

Lokacija: Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki

Otvoritev razstave: 18. marec 2022

Trajanje razstave: 19. marec – 15. maj 2022

Kustos razstave: Jernej Forbici, direktor festivala Art Stays

O razstavi:

Gostujoča skupinska razstava Postprodukcija: Iz likovne zbirke festivala Arts Stays bo v veliki galeriji Galerije Božidar Jakac na ogled postavila izbor del iz obsežne mednarodne likovne zbirke festivala sodobne umetnosti Art Stays iz Ptuja. Festival bo v letu 2022 praznoval dvajset let neprekinjenega delovanja, razstava pa bo poleti predstavljena tudi na Ptuju.

Razstava bo predstavila izrazito mednarodni nabor del najrazličnejših sodobnih umetnikov, ki jih povezujejo izrazita prostorska komponenta, zvočno-vizualna asociativnost in pomenska navezanost na nekatere temeljne postulate človeške vrste tukaj in zdaj. Na razstavi bodo sodelovali umetniki, ki so svoja dela v preteklih dveh desetletjih predstavili na festivalu Art Stays na Ptuju in čigar dela so bila koproducirana oziroma poklonjena v likovno zbirko Art Stays. Pričujoča razstava predstavlja prvo javno predstavitev zbirke, ki jo organizatorji razumejo kot priložnost in odgovornost, da s presekom in »postprodukcijo« dvajsetletnega delovanja analizirajo dosedanje delo in začrtajo nove smernice razvoja festivala v smeri kontinuitete in še večje implementacije Art Staysa v ponudbo/podobo/življenje regije in lokalne skupnosti.

Festival sodobne umetnosti Art Stays že od leta 2003 prinaša na Ptuj in v okolico vrhunsko produkcijo domačih in mednarodnih umetnikov, od najperspektivnejših mladih umetnikov do velikih imen sodobne umetnosti. Art Stays spada med najpomembnejše festivale sodobne umetnosti v Sloveniji in širši regiji, saj je postal referenčni dogodek za številne mednarodne galerije, muzeje, fundacije in umetnike.

Razstava Postprodukcija: Iz likovne zbirke festivala Arts Stays se odvija v sklopu abonmaja Združenja zgodovinskih mest Slovenije in predstavlja kulturno izmenjavo med mestoma Ptuj in Kostanjevica na Krki. Drugi del izmenjave bo v Galerijo mesta Ptuj prinesel Pregledno razstavo Silvana Omerzuja, ki je bila v GBJ na ogled leta 2020-2021.

Umetniki na razstavi:

Felipe Aguila, Lynn Book, Beti Bricelj, BridA, Garry Cass & S. Chandrasekaran, Nemanja Cvijanović, Leo Ferdinad Demetz, Maitha Demithan, Jarmila Džuppová, Dušan Fišer, Pavel Forman, Rok Golob, Interno3 (Manuel Frara), Jaša, Matthias Langer, Raphael Di Luzio, Polona Maher, Zul Mahmod, Robin Meier, Muzikačaka (Sara Korošec), Noriko Obara, Mark Požlep, László László Révész, Tim Roeloffs, Kimitake Sato, Marek Schovanek, Joachim Seinfeld, Tanja Špenko, Transversal Project (Erika Vicari), Verena Fanny Trausch, Elisabeth Wedenig.

Galerija Božidar Jakac

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava