Ivančna Gorica od leta 1925 do 1940 v fotografski zapuščini Rafaela Simčiča

15.3.2022 | 09:20

Ogled razstave

Ogled razstave

Pogovor z Andrejem Perkom

Pogovor z Andrejem Perkom

Ivančna Gorica od leta 1925 do 1940 v fotografski zapuščini Rafaela Simčiča

V ivanški knjižnici smo v četrtek, 10. marca 2022, odprli razstavo Ivančna Gorica od leta 1925 do 1940 v fotografski zapuščini znanega ivanškega podjetnika, avtoprevoznika, tehničnega in fotografskega navdušenca Rafaela Simčiča. Osrednji gost je bil Simčičev nečak Andrej Perko, ki je stričevo zapuščino digitaliziral in uredil, kar 334 posnetkov je objavil v knjigi Fotografska zapuščina Rafaela Simčiča, ki je izšla že lani. V razstavo, ki bo v knjižnici na ogled do konca marca, so vključene fotografije, povezane z Ivančno Gorico. Dogodek je potekal v okviru evropskega projekta Srečava se v knjižnici, v katerem je partner knjižnice Občina Ivančna Gorica.

»Prepričan sem, da moj stric Rafael Simčič ob fotografiranju ni imel posebne umetniške intencije in je predvsem zvesto beležil zanj zanimive dogodke, ki jim je bil priča kot občutljiv, nadarjen in pozoren opazovalec z izrazitim občutkom za lepoto. Njegove fotografije so zanimive predvsem zaradi spontanega pristopa do ljudi, so neposredne, odlikuje jih običajno lepa kompozicija ter dobro odražajo duh tedanjega časa. Prikazujejo tipe ljudi, način življenja, socialne razmere in odnose, tehnično ter oblačilno kulturo. Za to razstavo sem izbral predvsem tiste fotografije, ki so povezane z Ivančno Gorico in okolico ter predstavljajo zanimiv pogled na življenje v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja,« ocenjuje fotografsko delo svojega strica Andrej Perko.

Avtor razstave Andrej Perko del otroštva preživel na Muljavi ter v Stični, kasneje pa se je njegova družina preselila v Novo mesto. Najprej je diplomiral iz strojništva, potem je ob delu študiral še na Pedagoški akademiji – likovna smer. Kot fotograf deluje že od študentskih let. Živi in dela v Vipavskem Križu pri Ajdovščini, stik z našo knjižnico pa je navezal že lani, ko nam je podaril izvod knjige Fotografska zapuščina Rafaela Simčiča.

Odprtja razstave so se udeležili predvsem tisti, ki jih zanima lokalna zgodovina in domoznanstvo na splošno, prišli pa so tudi Simčičevi sorodniki, kar je botrovalo živahni razpravi med in po dogodku.

Za glasbo na dogodku sta poskrbela mlada glasbenika Matevž Kavšek in Dominik Kastelic iz zasedbe Foksnerji, program je moderirala vodja ivanške knjižnice Ksenija Medved, pri nastanku scenarija in organizaciji dogodka pa so sodelovali tudi mladi, ki so se vključili v projekt Srečava se v knjižnici.

Knjižnica Ivančna Gorica

Galerija

Glasbeni nastop
Katalog vabilo
Ogled razstave
Pogovor z Andrejem Perkom
Predstavitev razstave

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava