D: Portret tedna - Milica Korošec

22.5.2022 | 16:15

Milica Korošec (foto: R. N.)

Milica Korošec (foto: R. N.)

Društvo upokojencev Mokronog je ob ustanovitvi leta 1957 štelo le nekaj deset članov, danes jih je več kot 200. Vključujejo se v različne dejavnosti, ponosni so, da so lani ob pomoči občine preuredili svoje prostore v medgeneracijsko ustvarjalno središče, kjer potekajo tudi številne delavnice, na katerih znanje prenašajo mlajšim generacijam. Za dolgoletno medgeneracijsko povezovanje starejših in mladine pri prostovoljskih, humanitarnih in drugih projektih so jim letos, ob 65-letnici društva, na nedavni slavnostni seji ob praznovanju Občine Mokronog - Trebelno podelili občinsko priznanje, ki ga je prevzela predsednica Milica Korošec.

»Vsako priznanje godi. Veseli smo, da so nas opazili. Nismo zaprta družba, vključujemo se v različne dogodke občine,« pravi. V zadnjih letih so se lotili kar nekaj projektov. Najbolj obsežna je bila obnova hiše, ki so jo kupili leta 1974. Objekt je bil v slabem stanju, s pomočjo evropskega denarja pa so ga uspeli povsem prenoviti. »Prenovljeni prostori so postali pravo medgeneracijsko ustvarjalno središče,« poudarja Koroščeva, ki je vesela, da se tam pogosto zbere veliko ljudi. V okviru tega projekta so lani z Društvom za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Posavje in s pomočjo učencev v šolskem sadovnjaku uredili tudi ekološki vrt.

Društvo je eno najštevilnejših v občini. Leta 2014 je vodenje po Tonetu Hočevarju prevzela Milica Korošec. »Nobenega drugega kandidata ni bilo, zato so mene pregovorili, da postanem predsednica. Takoj sem sklicala sestanek animatorjev za šport, da smo povečali športne aktivnosti društva. Naši člani tekmujejo v pikadu, v priljubljeni petanki, ruskem kegljanju … Zelo razširjeno je tudi pohodništvo, pet let se ukvarjamo tudi z vrtičkarstvom, dve leti dlje z likovnim ustvarjanjem, ohranjamo rokodelsko dejavnost in še bi lahko naštevala,« je ponosna predsednica, ki društvo vodi že drugi mandat.

Upokojenka je od leta 2012. Odraščala je v Češnjicah pri Trebelnem, nato je z družino 27 let živela v Novem mestu, leta 2003 pa sta se z možem Stanetom preselila nazaj v njen rojstni kraj. Po končani osnovni šoli je obiskovala srednjo ekonomsko šolo v Novem mestu. Njena prva služba je bila v podjetju IMV, po letu dni pa se je zaposlila v tovarni zdravil Krka. Ob delu je študirala na Visoki ekonomsko komercialni šoli v Mariboru, na drugi stopnji pa študij nadaljevala na Visoki šoli za organizacijo dela Kranj. Julija 1993 je postala vodja ekonomsko-finančnega sektorja Term Krka Novo mesto in bila tam zaposlena vse do upokojitve. Ker ji gredo številke dobro od rok, je bila dolgo časa tudi v občinskem odboru za finance, tri mandate je bila namreč svetnica. Šest let je bila tudi predsednica Univerze za tretje življenjsko obdobje, zdaj je podpredsednica, od leta 2020 pa je tudi podpredsednica pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine. »Upokojenci smo zelo občutljiva generacija, nekoliko tudi odrinjeni. Še več pozornosti moramo posvečati računalniškemu opismenjevanju, kajti danes že skoraj vse poteka preko računalnika. Za starejše, ki tega niso vajeni, je to lahko težava,« pravi Milica Korošec, ki meni, da je za upokojence v njihovi občini dobro poskrbljeno. Veseli jo, da je dobro zaživel tudi projekt Prostofer, s katerim nudijo brezplačne prevoze starejšim.

Milica se v prostem času zelo rada odpravi na golf, ki ga igra že 19 let, tekmuje tudi v seniorski ligi. Pohvali se, da je lani dosegla drugo mesto na državnem prvenstvu med seniorkami. Lani ji je uspel tudi tako imenovani »hole in one«, kar pomeni, da je samo z enim udarcem v slogu najboljših golfistov na svetu žogico spravila v luknjo. Če ji čas dopušča, gresta z možem velikokrat tudi na kakšen pohod ali izlet po Sloveniji. Ob napornih dnevih se umiri z vrtnarjenjem na vrtu, predvsem pa rada čas preživlja v krogu družine, ki ji pomeni največ. Mlajša hči Simona z družino živi doma, druga hči Suzana pa se z veseljem vrača v topel dom.

Članek je bil objavljen v 14. številki Dolenjskega lista 7. aprila 2022

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava