2. Dularjevi dnevi v Straži

31.5.2022 | 11:10

2. Dularjevi dnevi v Straži

Drugo leto zapored smo v Straži – v spomin na rojaka pisatelja Jožeta Dularja (1915 – 2000) – pripravili Dularjeve dneve. Lanskima dvema dnevoma smo letos dodali še četrtek, ko smo z otroško predstavo Pojoči smetkonjami (Miškino gledališče) razveselili naše najmlajše.

V petek smo se zbrali v Dularjevem mlinu, kjer sta voditelj Frane Umek in avtorica Erika Kum predstavila prvi del od načrtovane zbirke štirih romanov Kot cvetlice in drugega Ki prezgodaj spomladi. Avtorica je v prijetnem pogovoru razkrila delčke vsebine, skrivnosti nastajanja in celo malce nakazala drobce načrtovanih zadnjih dveh romanov. Z glasbenimi vložki je večer popestrila učenka Glasbene šole Marjana Kozine Ajda Plankar. Za pokušino sta nas voditelj in avtorica razveselila z nekaj odlomki. V kolikor vas zanima nakup knjig, predlagamo, da se obrnete kar na Eriko (erika.kum99@gmail.com).

Sobotno dopoldne smo lani namenili kulturno bogatemu pohodu, ki smo ga poimenovali Po poteh Jožeta Dularja, letos pa smo spomin na lik in delo dragega junaka obudili kar pod streho, v avli Kulturnega doma v Straži, saj je bilo vreme neusmiljeno. Mladi bralci Aida Šaver, Zala Kren, Lara Kulovec in Tija Kren, so brali pesmi in odlomke iz pisateljevih del, prisluhnili smo trem pesmim domačega pesnika Francija Šalija, odlomek iz prve Dularjeve zbirke novel Ljudje ob Krki pa je prebrala Marinka Kren. Posebno smo počaščeni, da je na naši prireditvi prvič zaigral šolski bend OŠ Vavta Vas, v sestavi: Julij Ogulin – kitara, vokal, Peter Makovac – harmonika; Vid Barčič – cajon; Sergej Radović – kitara in Martin Šali – violina. Fantje ustvarjajo pod mentorstvom učitelja Robija Ogulina in vse prostovoljne prispevke na letošnjih Dularjevih dnevih smo v KUD Straža namenili zbiranju sredstev za nakup bobnov zanje. Nastopile so tudi Ana Krštinc (kitara) in Maja Franko (vokal), ki sta nam zapeli in zaigrali znano pesem Čukov Modna pista, ter violinistka Lia Ozimek in flavtistka Polona Jakše. Prisrčno in zabavno točko pa nam je pripravila še Folklorna skupina učencev OŠ Vavta vas, s spletom Ena bouha me grize. Mentorici Petra Bukovec in Anita Jerman sta nastopajoče: Vito Bukovec, Lano Stanković, Vesno Kokalj, Nežo Zupančič, Nino Kočevar, Vito Krštinc, Tijo Darovec, Patricijo Kocet Gril, Ano Gašperšič, Stelo Počervina in Saro Šmit odlično pripravili s spletom, ki nas je spomnil na otroške dni.

Pravo umetniško doživetje – vredno velikih odrov - pa nam je s klavirskim recitalom na koncertnem klavirju Japan piano centra iz Ljubljane ustvarila pianistka Lovorka Nemeš Dular. V Straži smo koncertni klavir poslušali prvič. Tako nam je Lovorka Nemeš Dular zaigrala tri Fantazije pred kratkim preminulega slovenskega skladatelja Janeza Matičiča, ki jih je avtor v ekskluzivno izvajanje poveril ravno Lovorki. Chopinovi Baladi so sledile Variacije hrvaškega skladatelja Petra Bergama, po odmoru pa nam je pianistka predstavila še zgodbo Romea in Julije – 10 skladb za klavir op. 75 Sergeja Prokofjeva. Bogat in čustveno raznolik opus skladb nam je spet obudil spomin na tragično ljubezen nesojenih ljubimcev, Lovorka nam je odlično predstavila vso razsežnost čustev in dramatičnost zgodbe. Počaščeni in hvaležni smo, da nas je pred koncertom v Splitu obiskala v Straži.

Verjamemo, da smo z letošnjimi dogodki uspešno obeležili spomin na dragega rojaka Jožeta Dularja. Vsi dogodki so bili za obiskovalce brezplačni, vse zbrane prostovoljne prispevke pa namenjamo šolskemu bendu OŠ Vavta vas – za nakup novih bobnov.

Jože Dular je bil pozoren opazovalec, raziskovalec in ustvarjalec, hvaležni smo, da ob prijazni podpori Občine Straže, OŠ Vavta vas, Turističnega društva Straža in donatorjev: Kolpa d. o. o. Metlika, Taxin d. o. o. in Rabljeni kamini Aleš Šaver s. p., lahko ohranjamo spomin nanj, kot ga je v svojem članku citiral Janez Dular: »Nekaj od tega bo menda ostalo.«

Rafaela Novak Kren
KUD Straža

Galerija

_zdularjevi (1)
_zdularjevi (2)
_zdularjevi (3)
_zdularjevi (4)
_zdularjevi (5)
_zdularjevi (6)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava