Mikrovalovna pečica predstavlja nevarnost za vaše zdravje

22.9.2022 | 14:10

Mikrovalovna pečica predstavlja nevarnost za vaše zdravje

Čeprav je mikrovalovna pečica skoraj nepogrešljiv pripomoček v sodobni kuhinji, vendarle vseh stvari ni dobro pogrevati ali pripravljati v njej. Veste, katera hrana je to?

Priznajmo, da je mikrovalovna pečica velikokrat naša rešiteljica, ko nam primanjkuje časa za pripravo jedi; v njej lahko jed pripravimo hitreje ali jo le pogrejemo, in tako je obrok nared v manj kot minuti. Kako zdravi so ti obroki, presodite sami, dejstvo pa je, da nekatera živila niso primerna za dodatno pogrevanje.

Trdo kuhana jajca

Nenadno povišanje temperature v mikrovalovni pečici povzroči kopičenje pare v jajcu, ki se iz lupine ne more enako hitro izločiti, zato lahko trdo kuhano jajce razžene. Da se to ne bi zgodilo, jajce najprej olupite in narežite na poljubne koščke, šele nato ga segrejte.

Materino mleko

Številne matere hranijo presežek mleka za kasnejšo uporabo, kar je seveda pohvalno in dobro. A mleka nikar ne pogrevajte v mikrovalovni pečici; toplota se namreč ne razporedi enakomerno, zato je lahko mleko hitro prevroče in tvegate opekline. Raje uporabite staro tehniko pogrevanja mleka, ko stekleničko segrejete pod vročo tekočo vodo ali pa jo položite v vročo kopel.

Mesni izdelki

Številni predelani mesni izdelki vsebujejo kemikalije in konzervanse, ki mesu podaljšujejo obstojnost in rok trajanja, a so zato ob pogrevanju nezdravi za organizem. Študija, ki so jo strokovnjaki predstavili v reviji Food Control, razkriva, da segrevanje predelanih mesnin v mikrovalovni pečici povzroča oksidacijo holesterola.

Riž

Kot navaja britanska agencija za hrano, lahko segrevanje oziroma kuhanje riža v mikrovalovni pečici povzroči nemalo zdravstvenih zapletov in celo zastrupitev. Nekuhan riž vsebuje spore nevarnih bakterij, ki jih uničimo le z dolgotrajnim kuhanjem, medtem ko med kuhanjem v mikrovalovni pečici lahko preživijo. Napol kuhan riž lahko povzroči razrast bakterij, ki so krive za nastanek prebavnih motenj.

Piščančje meso

Najpomembnejše, kar naj bi vedeli o segrevanju v mikrovalovni pečici, je, da toplota zmeraj ne ubije bakterij, saj mikrovalovi hrano segrevajo predvsem odzunaj. Ob uživanju živil, ki lahko vsebujejo nevarne bakterije, tako tvegamo okužbo. Znano je denimo, da je salmonela pogosto v perutninskem mesu in jajcih, zato je izjemnega pomena, da piščančje meso dobro prepečemo ali prekuhamo; prav tako jajca.

Krompir

Mikrovalovna pečica predstavlja nevarnost za vaše zdravje

Ob slabi toplotni obdelavi krompirja tvegamo, da zbolimo za botulizmom, zato krompirja nikoli ne pripravljamo ali pogrevamo v mikrovalovni pečici.

Hrana v vrečki

Vrečke oddajajo strupene hlape in se lahko med segrevanjem celo vžgejo in poškodujejo pečico. Vsebujejo tudi lepila in črnilo, kar v hrano sprošča nevarne snovi.

Listnata zelenjava

Špinača, blitva in druga listnata zelenjava lahko vsebuje visoke koncentracije nitratov, ki se med segrevanjem v mikrovalovni pečici spremenijo v nitrozamin, ta pa na naše telo deluje kancerogeno.

Feferoni

Če feferone segrevate v mikrovalovni pečici, tvegate izločanje kapsaicina, snovi, zaradi katere so feferoni pekoči, v zrak. To lahko povzroči težave z očmi in dihanjem.

Sadje

Sadje, kot so jabolka, breskve in grozdje, lahko med segrevanjem v mikrovalovni pečici razžene, zato ga je treba prej prerezati ali olupiti.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava