FOTO: Praznovanje 150. obletnice gimnazije Kočevje

29.10.2022 | 11:00

Obiskovalci razstave (Foto: Bojan Štefanič)

Obiskovalci razstave (Foto: Bojan Štefanič)

Najstarejša fotografija kočevske gimnazije, okoli 1890 (Pokrajinski muzej Kočevje)

Najstarejša fotografija kočevske gimnazije, okoli 1890 (Pokrajinski muzej Kočevje)

Prvi dijaki kočevske gimnazije ob koncu šolskega leta 1872/73 (Jubiläums-Festbuch der Gottscheer 600-Jahrfeier, 1930: 136)

Prvi dijaki kočevske gimnazije ob koncu šolskega leta 1872/73 (Jubiläums-Festbuch der Gottscheer 600-Jahrfeier, 1930: 136)

Prva generacija slovenskih maturantov in profesorski zbor kočevske gimnazije, 1927 (Pokrajinski muzej Kočevje)

Prva generacija slovenskih maturantov in profesorski zbor kočevske gimnazije, 1927 (Pokrajinski muzej Kočevje)

V Šeškovem domu je 20. oktobra, potekala slavnostna akademija in otvoritev razstave ob 150. obletnici gimnazije Kočevje. V letošnjem letu sicer jubilejnih 140 let delovanja praznuje tudi kočevska srednja šola. Zato je tudi letošnje kulturno tematsko leto poimenovano 150 let srednješolskega izobraževanja na Kočevskem.

Uvodoma je na prireditvi goste pozdravil ravnatelj šole Tomaž Markovič. Sledili so še nagovori s strani predstavnika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, direktorice Pokrajinskega muzeja in župana občine Kočevje. Na prireditvi so nastopili nekdanji dijaki in dijakinje ter seveda številni mladi, ki danes obiskujejo Gimnazijo in srednjo šolo Kočevje. Ob tej priložnosti je bila premierno predstavljena dijaška himna, ki so jo na šoli pripravili in realizirali v sodelovanju z Romanom Zupančičem. Burne začetke in zgodovino šole pa je orisal kratek dokumentarni film, ki je nastal v produkciji CZMK Kočevje, skupaj z Mihaelom Petrovičem ml.

V sklopu svečane akademije je potekala tudi otvoritev razstave 150 let gimnazije Kočevje 1872-2022. Razstavo so pripravili Ivan Kordiš, Živa Ogorelec, Vesna Jerbič Perko in Mihael Petrovič ml. Dopolnjuje jo Zbornik ob 140-/150-letnici Gimnazije in srednje šole Kočevje. Leta, ki ti dajo zaleta. Skupaj sta ga izdala in založila Pokrajinski muzej Kočevje ter Gimnazije in srednje šole Kočevje.

                                                                                                  Občina Kočevje

Razstava 150 let Gimnazije Kočevje 1872–2022

Šolstvo na Kočevskem se je razvijalo vzporedno z razvojem šolstva na nekdanjem Kranjskem. Oblasti so skrbele predvsem za razvoj nemškega šolstva z nemškim učnim jezikom.

Krono nemškega šolstva na Kočevskem predstavlja ustanovitev nemške nižje gimnazije v Kočevju leta 1872. Namen njene ustanovitve je bil jasen in enak kot na vseh jezikovno mešanih območjih: krepiti kočevsko nemštvo in germanizirati nenemško prebivalstvo. Oblast na Dunaju jo je vsestransko podpirala ter bogato opremila s knjigami in učili.

Kmalu po koncu prve svetovne vojne je nova država nemško gimnazijo ukinila in ustanovila slovensko gimnazijo s slovenskim učnim jezikom. Tako kot prej nemška se je tudi slovenska gimnazija ves čas borila za svoj obstanek zaradi nizkega števila dijaštva. Danes deluje v okviru Gimnazije in srednje šole Kočevje ter predstavlja glavni steber razvoja srednjega šolstva v kočevski občini.

Razstava prikazuje zgodovinski razvoj kočevske gimnazije ter njen pomen in vlogo v 150 letni tradiciji. Dopolnjujeta jo oris srednjega poklicnega in strokovnega šolstva ter kulturno-umetniško ustvarjanje njenih profesorjev in dijakov.

Razstava obsega 29 dvojezičnih panojev (slo., ang.) in še dodatnih 17 panojev z fotografijami generacij maturantov od šolskega leta 1953/54 do šolskega leta 2021/22. Razstavo in pripadajoča besedilo so pripravili Ivan Kordiš, Živa Ogorelec, Vesna Jerbič Perko in Mihael Petrovič ml. Na ogled je postavljenih 56 predmetov, med njimi maturantski ključ, maturantski plakat iz leta 1954, ki ga je izdelal Jože Centa, torba (aktovka) in kolo dolgoletnega ravnatelja prof. Hermana Kotarja, stol prof. Miloša Humeka, risalna deska iz stare gimnazijske risalnice, dijaška glasila ter stara učila za pouk biologije, fizike in kemije. Dopolnjuje jo Zbornik ob 140-/150-letnici Gimnazije in srednje šole Kočevje. Leta, ki ti dajo zaleta. Skupaj sta ga izdala in založila Pokrajinski muzej Kočevje ter Gimnazije in srednje šole Kočevje. 

Razstava je nastala v okviru kulturnega tematskega leta 2022 "150 let srednjega šolstva na Kočevskem" in bo na ogled do jeseni 2023.

                                                                                       Pokrajinski muzej Kočevje

Galerija

_zzgim (1)
_zzgim (2)
_zzgim (3)
_zzjubilej (1)
_zzjubilej (10)
_zzjubilej (11)
_zzjubilej (2)
_zzjubilej (3)
_zzjubilej (4)
_zzjubilej (5)
_zzjubilej (6)
_zzjubilej (7)
_zzjubilej (8)
_zzjubilej (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava