FOTO: Miklavžev koncert s Fanti z vasi

8.12.2022 | 12:10

FOTO: Miklavžev koncert s Fanti z vasi
FOTO: Miklavžev koncert s Fanti z vasi
FOTO: Miklavžev koncert s Fanti z vasi

V soboto, 3. decembra 2022, na rojstni dan dr. Franceta Prešerna, se je v Osnovni šoli Škocjan odvijal že 24. leto zapovrstjo Miklavžev koncert, ki so ga pripravili ljudski pevci Fantje z vasi. Nazadnje je bil koncert izveden leta 2019, vendar Fantje z vasi so kljub epidemiji prepevali in se družili. Že več kot četrt stoletja bogatijo ne le lokalni, temveč širši slovenski kulturni prostor.

Letos so v goste povabili precej glasbenih sestavov, nekateri so žal zaradi bolezni nekateri odpovedali svoj nastop. Kljub temu je bil koncert raznolik, močno glasbeno obogaten in prijeten. Kot prve gostje so nastopile glasbenice pevskega sestava Li-Lá je del Folklornega društva Kres iz Novega mesta. Folklorno društvo Kres že vrsto let uspešno neguje vse oblike ljudskega izročila, od godčevstva, petja, oblačilne tradicije in plesa. Tako je svoj lastni izraz znotraj društva našel tudi ženski tercet Li – Lá, katerega sestavljajo Ana Zec, Nina Šalamon in Erika Blažič. Tercet neguje slovensko ljudsko pevsko izročilo, kateremu s skupnimi prizadevanji dodajajo sodoben pridih, dinamiko in ritem ter skladbe nadgradijo tudi z inštrumenti. Svojo izrazno moč in ljubezen do ljudskega petja so pokazale skozi pesmi, ki so navdušile publiko. Nadaljevale so ljudske pevke Klasje, ki so ˝nahitro˝ vskočile namesto ljudskih pevcev Vaški zvon. Ob svoji 10-obletnici so izdale svoj drugi album z naslovom Slovenka sem, na katerem je posnetek 13 ljudskih pesmi z zanimivo tematiko in nekaj pesmi zapele tudi na Miklavževem koncertu. Na koncertu pa ni manjkalo humorja. Za obilico smeha sta poskrbeli izvirni Jelka krivec, kmetica leta 2016 iz Šentjurija na Dolenjskem in Irena Ule, predsedniza zveze kmetic Slovenije z Izlak. Večer se je nadaljeval s člani Slovenskega citrarskega kvarteta, ki je bil ustanovljen leta 2000 in je še vedno edini tovrstni stalni sestav pri nas. V programu imajo raznoliko glasbo od priredb stare glasbe, preko originalnih klasičnih skladb pisanih prav za citrarski kvartet do jazza in slovenskih ljudskih, ponarodelih ter narodnozabavnih melodij. V kvartetu sicer igrajo štirje učitelji citer: Peter Napret akademski glasbenik in profesor violine ter citrar, Anita Veršec profesorica glasbe in razrednega pouka, Janja Brlec, večkratna prvonagrajenka različnih mednarodnih tekmovanj, ki je bila žal odsotna in Tomaž Plahutnik, učitelj citer na Glasbeni šoli Kamnik, sicer pa prof. glasbene pedagogike. Vrhunski citrarji so številne navzoče s svojim igranjem močno navdušili.

Zbrane v dvorani sta nagovorila župan Občine Škocjan Jože Kapler in predsednik kulturnega društva dr. Ignacija Knobleharja Škocjan Robi Dulc. Manjkal ni tudi sveti Miklavža, eden zagotovo najbolj priljubljenih svetnikov. Miklavž je prišel v spremstvu dveh parkljev in angelčka ter razdelil darilca. Sledila je zahvala Jožeta Krmca, vodja pevcev. Fantje z vasi so skupaj z vsemi gosti zaključili ljudski večer s pesmijo Nocoj je ena luštna noč.

Pevci že razmišljajo o svojem naslednjem koncertu, ki bo morda sledil že spomladi.

Koncert je povezovala Anita Petrič.

A. P.

Galerija

_fantje z vasi (01)
_fantje z vasi (02)
_fantje z vasi (03)
_fantje z vasi (04)
_fantje z vasi (05)
_fantje z vasi (06)
_fantje z vasi (07)
_fantje z vasi (08)
_fantje z vasi (09)
_fantje z vasi (10)
_fantje z vasi (11)
_fantje z vasi (12)
_fantje z vasi (13)
_fantje z vasi (14)
_fantje z vasi (15)
_fantje z vasi (16)
_fantje z vasi (17)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

8.12.2022Oceni miha 

odlično, to je bil pravi žur... bilo je ludo i nezaboravno

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava