''Gol, gol, gol je Krškega simbol'' - 100 let nogometa v Krškem

20.12.2022 | 09:20

Nogometaši Krškega športnega kluba iz leta 1926. Od leve proti desni:  neznani igralec, Tone Lileg, Franc Bizjak, Rade Končar, neznani igralec.  Reproducirano fotografijo hrani NK Krško.

Nogometaši Krškega športnega kluba iz leta 1926. Od leve proti desni: neznani igralec, Tone Lileg, Franc Bizjak, Rade Končar, neznani igralec. Reproducirano fotografijo hrani NK Krško.

Članska ekipa NK Krško pred tekmo z NK Šmartno, 4. 4. 2015, na stadionu Matije Gubca v Krškem. Fotografijo hrani Tomaž Petrovič.

Članska ekipa NK Krško pred tekmo z NK Šmartno, 4. 4. 2015, na stadionu Matije Gubca v Krškem. Fotografijo hrani Tomaž Petrovič.

V Mestnem muzeju Krško bo od 20. 12. 2022 na ogled občasna razstava, ki smo jo poimenovali »Gol, gol, gol je Krškega simbol« in z njo počastili sto let igranja nogometa v Krškem. Naslov razstave izvira iz klubske himne, ki jo je pred 2. svetovno vojno napisal Alfred Istenič st. Ob tej priložnosti smo pripravili razstavo, ki bo predstavila zgodovino krškega nogometa od začetkov davnega leta 1922 do današnjih dni.

Projekt 100 let nogometa v Krškem je bil konceptualno zasnovan z namenom vzpostavitve dialoga med kulturo in športom ter z muzeološkimi vzgibi odpiranja javnega prostora kar najširši javnosti, utrjevanja zavesti o pomenu varovanja dediščine na ravni posameznika ter z željo zajeti znanje, ki se nahaja zunaj muzejskih zidov.

Cilj projekta je bila izdelava fizične in digitalne zbirke, ki je nastajala v sodelovanju z lokalno skupnostjo. Lotili smo se netradicionalnega raziskovalnega pristopa, ki je omogočil večjo vključenost posameznikov pri iskanju virov, zbiranju gradiva in interpretaciji.

Leto dni smo zbirali stare fotografije, dokumentarno gradivo, drese, žoge, kopačke, vstopnice, pokale, navijaške rekvizite, listali časopise in se srečevali z nogometaši, trenerji, navijači in klubskimi predsedniki. Rezultat projekta sta torej občasna razstava ter zbirka predmetov in dokumentarnega gradiva, ki priča o bogati nogometni dejavnosti posameznikov in potrjuje, da je šport pomemben konstitutivni segment življenja v lokalni skupnosti.

S predmeti in fotografijami bo razstava prikazala, kako so prvi navdušenci igrali nogomet, kako so iskali zemljišče za igrišče, se na tovornjakih vozili na tekme in kako dolgo so čakali na prvo slačilnico. Tematsko bo prikazala razvoj nogometne dejavnosti po dekadah, ženski in mladinski nogomet, delovanje nogometa na Senovem ter predstavila navijaško skupino Nuclear Power Boys. Nogometni klub je v stoletni zgodovini spreminjal imena. Bila so obdobja, ko je bil zelo uspešen, in obdobja, ko je povsem zamrl. Nekaj pa se ni nikoli spremenilo: nogomet je bil vedno v srcu Krčanov.

Avtorici razstave sta Nina Sotelšek in Anita Radkovič.

--------------------------------------

»Gol, gol, gol je Krškega simbol« – 100 let nogometa v Krškem

torek, 20. 12., ob 18. uri

Mestni muzej Krško

Valvasorjevo nabrežje 4, Krško

Trajanje razstave: 20. december 2022 – 31. december 2023

--------------------------------------

Kulturni dom Krško

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava