Ekonomska šola Novo mesto: Erasmus izmenjava - Malta

22.12.2022 | 10:00

Ekonomska šola Novo mesto: Erasmus izmenjava - Malta
Ekonomska šola Novo mesto: Erasmus izmenjava - Malta
Ekonomska šola Novo mesto: Erasmus izmenjava - Malta

Dijakinje 4. c in d razreda Ekonomske šole Novo mesto, Nika, Sara, Živa, Vesna in Anja ter dijak 3. c Žiga smo se v septembru odpravili na delovno prakso na Malto. Vsi skupaj smo odpotovali v soboto, 10. 9. 2022, iz novomeške avtobusne postaje, kjer nas je čakal prevoznik. Poslovili smo se od svojih bližnjih in odšli na pot.

Odpeljali smo se proti zagrebškem letališču. Let smo imeli ob 18.05 in po približno dveh urah smo prileteli na majhen otoček sredi morja, naše končne destinacije, Malte. Tam nas je čakala spremljevalka iz malteške šole AM Language. Peljala nas je do kombija, ki nas je odpeljal v Sliemo, kjer smo imeli rezerviran apartma. Tam so nam študentje malteške šole podelili kuverte in nam razdelili ključe od apartmaja. Našemu izletu so se pridružili tudi dijaki Ekonomske šole Celje, ki so stanovali v isti stavbi kot mi. Po dolgi poti, nam je zadišala hrana, zato smo odšli raziskovat Sliemo.

Naslednje jutro smo se s profesoricama Mojco Grmovšek in Jasmino, ter dijaki EŠC odpravili kupit tedenske avtobusne karte, nato smo se odpravili v glavno mesto, Valletta. Profesorica Jasmina iz celjske šole nam je razkazala Valletto, ter njene glavne točke. Proti večeru pa smo odšli še na plažo.

V ponedeljek se je začel naš prvi delovni dan na Malti. Polni pričakovanja in navdušenja smo se ob 14. uri zbrali v šoli, kjer sta nas sprejela naša mentorja Genevieve in Albert. Imeli smo sestanek, kjer smo se pogovorili in naredili načrt za naše sledeče delo. Njihova šola je potrebovali promocijske materiale v obliki videev in slik, za socialna omrežja. Dodeljeni so nam bili 3 projektni videi, prvi projekt je bil na temo Malte, znamenitosti in glavna mesta. Drugi video je zajemal prostore šole AM Language in samega poteka pouka. Za zadnji projekt pa smo snemali intervjuje oz. izjave učencev, ki se učijo na tej šoli. Za lažje delo smo se razdelili v dvojice, tako da je imela vsaka dvojica en projekt. Žiga in Vesna sta bila zadolžena za montiranje videov, ostali pa smo nabirali material, slike in videe naših dogodivščin na Malti.

Naše delo je bilo sproščeno. Vsak dan smo imeli sestanek ob 9:30, kjer smo se pogovorili z našimi mentorji in jim posredovali načrt dela za ta dan. Ker je bilo naše delo fotografiranje in snemanje različnih krajev po Malti, smo prepotovali skoraj celotno Malto. Ogledali smo si veliko novih stvari, uživali v hrani in vseskozi doživljali življenje na tem malem otočku. Dijaki smo pridobili veliko novih in različnih izkušenj. Izpilili smo tudi svoje znanje v fotografiji in videu, ter se naučili tudi nekaj novega.

Prosti čas ob koncu tedna, pa smo preživeli na otoku Comino in Gozo. Prvi teden smo odšli na otok Comino, kjer smo se kopali v Blue Lagoon, nekatere dijakinje pa so se šle peljat z vodnimi skuterji. Naslednji vikend pa smo odpluli na otok Gozo, kjer smo si ogledali mozaik in nekaj cerkva. Nekaj prostega časa smo namenili tudi nakupovalnemu centru in ostalim trgovinam in kavarnam ob plaži.

September je prihajal h koncu in s tem tudi naše delo na Malti. V petek 30. 9. 2022, se je naša praksa uradno zaključila. Ob 10:00 smo imeli še zadnji sestanek z našimi mentorji. Pokazali smo jim naše končne izdelke, bili so zelo veseli in navdušeni.

Čas nam je hitro mineval, zato so bili tri tedni prakse skoraj da prekratki, pa vendar se je bilo lepo vrniti nazaj v Slovenijo. Polni novih izkušen in prijateljstva, smo se ob 12. z kombijem odpeljali na letališče, kjer smo imeli let ob 15.40. Po dveh urah smo srečno pristali v Zagrebu. Od tam nas je pobral prevoznik in nas zapeljal v Novo mesto. Tam so nas pričakali naši bližnji in nas odpeljali domov.

A. K.

Galerija

_zzmnalta (1)
_zzmnalta (10)
_zzmnalta (11)
_zzmnalta (2)
_zzmnalta (3)
_zzmnalta (4)
_zzmnalta (5)
_zzmnalta (6)
_zzmnalta (7)
_zzmnalta (8)
_zzmnalta (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava