Izobrazba - temelj za boljše življenje

24.1.2023 | 10:00

Simbolna slika (Foto: arhiv DL)

Simbolna slika (Foto: arhiv DL)

Ena izmed temeljnih človekovih pravic in tudi zelo pomembna, je izobraževanje. Vendar je kršena milijonom otrok in tudi starejših. Nekje zaradi stalnih kriz, vojnih območij in posledično s tem številnim beguncem, največ pa zaradi revščine, kjer si starši, čeprav bi želeli, da bi njihovi otroci znali brati, pisati in računati, tega zaradi visokih stroškov, ne morejo privoščiti.

Velika večina otrok mora zapustiti šolanje, da začnejo delati in tako pomagajo prehraniti številno družino. Seveda delajo v nemogočih pogojih na gradbiščih, med strupenimi plini ... predvsem v Aziji. Zastonj je govoriti, da je to nezakonito, kaznovati bi bilo nujno vse lastnike takih podjetij in jim prepovedati ustanavljanje podjetij in jih dati na dopust v njihove zloglasne zapore. Tako pa, ker so bogati, se jim seveda ne zgodi nič.

Hudo je predvsem v Podsaharski Afriki. Zaradi velike rodnosti narašča število prebivalstva. Tam so tudi prisotne stalne krize, vojna območja, kar povečuje število beguncev, ki seveda nimajo možnosti šolanja.

Nekaj krivde pa lahko pripišemo tudi pandemiji covida, saj so se številne šole zaprle, podjetja so propadla, dela naenkrat, tudi če so bila slabo plačana, ni bilo več. Posledično je nastala še večja revščina in tisto malo učencev, ki so jim starši z veliko muko plačevali šolanje, se je drastično zmanjšalo.

Največ je neizobraženih deklic, ki so bile vedno manj vredne od moških, pa tudi tradicija in verska prepričanja ne dovoljujejo njihove izobrazbo. Zaradi klimatskih razmer ni pridelkov in seveda revščina  in lakota sta posledica tega. Brezno revščine je začaran krog, ki ga brez izobrazbe ne bo mogoče prekiniti.

Prizadete države bi se morale zavedati, da je le izobrazba tista, ki lahko pripelje do napredka, do vstopa v razviti svet in tudi do prihoda morebitnih tujih vlagateljev. Živimo v dobi digitalizacije in je žalostno, da nekje ne znajo niti brati in pisati.

Marsikje bi se lahko izognili tudi raznim boleznim, kot so sladkorna in demenca, ker bi živeli boljše in bi pravočasno opazili znake teh hudih bolezni in če bi bil življenjski standard višji, bi tudi prehrana bila bolj zdrava.

Mogoče pa bi se lahko tudi bolj uprli zločinskim združbam, ki sedaj kradejo, ubijajo in pustošijo kar se le da.

VICTOR HUGO franc. pisatelj in dramatik je nekoč rekel: »Kdor odpre šolska vrata, zapre zapor.«

Generalna skupščina OZN je 24. januarja 1918 ta dan razglasila za mednarodni dan izobraževanja.

Upajmo, da bo  v naslednjih letih dano vsem otrokom, da se bodo šolali in izobraževali ter prispevali za boljši jutri.

E. C.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava