Slastna piščančja obara Nuše Derenda
24.1.2023 | 12:40
V kuhinji Nuše Derende velikokrat zadiši po jedeh na žlico. Njena piščančja obara, ki ji domačnost pričara z dodatkom prav posebnega zelišča, je za prste obliznit.
Nuša Derenda pravi, da sta z možem prava gurmana. Na začetku svoje kuharske poti je rada eksperimentirala, sedaj pa čedalje bolj posega maminih in taščinih po receptih, ki jim doda še kakšno sestavino, odkrito na spletu. Očitno je, da rada kuha. Na prost dan se najraje odpravi na sprehod v naravo ali pa zakoraka v kuhinjo, kjer nastajajo dišeče mojstrovine, s katerimi razvaja svoje najdražje. Kadar ima dovolj časa, se loti tudi zahtevnejših izzivov. Takrat speče kruh ali potico. Morda bi pričakovali, da ob kuhanju posluša glasbo, med spretnim vihtenjem kuhalnic veselo pleše in glasno prepeva, a večinoma ni tako.
Več si lahko preberete v reviji Jana, št. 2, 10. 01. 2023, Nušin recept pa z vami delimo v nadaljevanju ...
Piščančja obara
Sestavine
- 300 g piščančjega mesa
- 200 g piščančjih kosti in vratu
- 1 srednje velika čebula
- 1–2 stroka česna
- 1,5 l jušne osnove
- 200 g zelenjave (korenček, malo zelene, grah, koren peteršilja)
- začimbe (2 lovorjeva lista, majaron, timijan, šetraj)
- olje
- sol
- poper
- pest sesekljanega peteršilja
- kis
Za žličnike:
- 140 g moke
- 1 jajce
- malo olja
- sol
Priprava
1. Olupljeno in narezano čebulo pražimo približno 5 minut, da lepo postekleni. Nato dodamo olupljen in sesekljan česen. Ko prijetno zadiši, dodamo na koščke narezano meso, kosti in vrat. Vse skupaj dobro premešamo in pražimo še nekaj minut. Medtem solimo, popramo in dodamo začimbe. »Posebno noto da šetraj. To je moj ' faktor x ' za tisti res domač okus obare,« omeni Nuša. Začimbe, razen lovorjev list, na drobno seseklja. Včasih pa doda kar cele vejice, ki jih pred serviranjem odstrani.
2. Dodamo še na drobno narezano zelenjavo in zalijemo z jušno osnovo. Na zmerni temperaturi pokrito kuhamo 45–50 minut. Občasno preverimo, kako se kuha in ali ima jed tisti pravi okus in vonj. Po potrebi še kaj dodamo.
3. Na koncu zakuhamo žličnike. Moko presejemo, solimo, dodamo malo olja in jajce ter dobro premešamo, da dobimo ne preredko in ne pregosto zmes. Če je ta pregosta, dodamo malo vode. Z žličko vkuhavamo zmes v obaro in vse skupaj kuhamo še približno 5 minut. Dodamo še malo kisa in na drobno sesekljane liste peteršilja. »Zelo pomembna začimba, ki je ne smemo izpustiti, pa je ljubezen do kuhanja. Kadar kuhamo z ljubeznijo, vse uspe,« še spomni pevka.
Vaši fotki: Fekalije in toaletni papir na...
primoz: Med vrsticami sosednjega članka sem...
DL: Zakaj zidanicam ne bi dali hišnih...
jastreb1: Mogoče zanimivost za kazenskega...
DL: Že kot otrok čutila potrebo, da poma...
FranciD: Premalo je tako mislečih. Moje...
TV Kmetija: Se za Patricijinim nasmehom...
FranciD: Vsa leta je enako, en sam ljubi...
3. razvojna os: Predvidena 1. faza ne daje...
jastreb1: Dragi miha, občina/država po novih...
Vaši fotki: Fekalije in toaletni papir na Krki v Novem mestu
tor, 19.9.2023
DL: Magična poroka
čet, 21.9.2023
Ženini in neveste razigrani na prvi obletnici; Blaž postal podjetnik
sre, 20.9.2023
DL: Spontanost velikega Šerbedžije, zapel Slakovo ''V dolini tihi''
sre, 20.9.2023
Jesensko veselje: Zvrhna košara gob zahteva ustrezno shranjevanje
tor, 19.9.2023