Slastna piščančja obara Nuše Derenda

24.1.2023 | 12:40

Nušina piščančja obara (Foto: revija Jana)

Nušina piščančja obara (Foto: revija Jana)

Nuša Derenda (Foto: revija Jana)

Nuša Derenda (Foto: revija Jana)

V kuhinji Nuše Derende velikokrat zadiši po jedeh na žlico. Njena piščančja obara, ki ji domačnost pričara z dodatkom prav posebnega zelišča, je za prste obliznit.

Nuša Derenda pravi, da sta z možem prava gurmana. Na začetku svoje kuharske poti je rada eksperimentirala, sedaj pa čedalje bolj posega maminih in taščinih po receptih, ki jim doda še kakšno sestavino, odkrito na spletu. Očitno je, da rada kuha. Na prost dan se najraje odpravi na sprehod v naravo ali pa zakoraka v kuhinjo, kjer nastajajo dišeče mojstrovine, s katerimi razvaja svoje najdražje. Kadar ima dovolj časa, se loti tudi zahtevnejših izzivov. Takrat speče kruh ali potico. Morda bi pričakovali, da ob kuhanju posluša glasbo, med spretnim vihtenjem kuhalnic veselo pleše in glasno prepeva, a večinoma ni tako.

Več si lahko preberete v reviji Jana, št. 2, 10. 01. 2023, Nušin recept pa z vami delimo v nadaljevanju ...

Piščančja obara

Sestavine
- 300 g piščančjega mesa
- 200 g piščančjih kosti in vratu
- 1 srednje velika čebula

- 1–2 stroka česna
- 1,5 l jušne osnove

- 200 g zelenjave (korenček, malo zelene, grah, koren peteršilja)

- začimbe (2 lovorjeva lista, majaron, timijan, šetraj)

- olje
- sol

- poper
- pest sesekljanega peteršilja
- kis

Za žličnike:

- 140 g moke

- 1 jajce

- malo olja

- sol

Priprava
1. Olupljeno in narezano čebulo pražimo približno 5 minut, da lepo postekleni. Nato dodamo olupljen in sesekljan česen. Ko prijetno zadiši, dodamo na koščke narezano meso, kosti in vrat. Vse skupaj dobro premešamo in pražimo še nekaj minut. Medtem solimo, popramo in dodamo začimbe. »Posebno noto da šetraj. To je moj ' faktor x ' za tisti res domač okus obare,« omeni Nuša. Začimbe, razen lovorjev list, na drobno seseklja. Včasih pa doda kar cele vejice, ki jih pred serviranjem odstrani.

2. Dodamo še na drobno narezano zelenjavo in zalijemo z jušno osnovo. Na zmerni temperaturi pokrito kuhamo 45–50 minut. Občasno preverimo, kako se kuha in ali ima jed tisti pravi okus in vonj. Po potrebi še kaj dodamo.

3. Na koncu zakuhamo žličnike. Moko presejemo, solimo, dodamo malo olja in jajce ter dobro premešamo, da dobimo ne preredko in ne pregosto zmes. Če je ta pregosta, dodamo malo vode. Z žličko vkuhavamo zmes v obaro in vse skupaj kuhamo še približno 5 minut. Dodamo še malo kisa in na drobno sesekljane liste peteršilja. »Zelo pomembna začimba, ki je ne smemo izpustiti, pa je ljubezen do kuhanja. Kadar kuhamo z ljubeznijo, vse uspe,« še spomni pevka.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava