FOTO: Podelitev medalj veteranom vojne za Slovenijo

28.3.2023 | 12:45

Prejemniki bronastih medalj OZVVS Dolenjska

Prejemniki bronastih medalj OZVVS Dolenjska

V petek, 27. marca, je v Kulturnem centru Janeza Trdine Novo mesto potekala podelitev medalj veteranom vojne za Slovenijo. Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske, je organiziralo svečano podelitev medalje ob 30. obletnici samostojne Slovenije. Vlada Republike Slovenije je odločitev o podelitvi medalj sprejela 19. maja 2021. V odloku o podelitvi so zapisali: »Medalja se ob 30. obletnici samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije v spomin za zasluge podeli živečim osebam, ki so sodelovale v pripravah, razglasitvi, obrambi in vzpostavljanju državne suverenosti v letu 1991 in jim je do 31. 12. 2021 priznan status vojnega veterana po zakonu, ki ureja vojne veterane.« Zaradi različnih, predvsem birokratskih postopkov, so bile medalje podeljene šele sedaj. Podelitve se je udeležilo preko 240 veteranov iz osmih Dolenjskih občin. V kulturnem programu so nastopili učenci Glasbene šole Mirana Jarca. S harmoniko sta nastopila Fran Žižek in Maks Cetina, z violončelom pa Manca Meštrič, v spremstvu Damjana Brcarja na klavirju. Za nastop sta jih pripravili mentorici Katarina Štefanič Rožanec in Ana Arh.

Slavnostni nagovor je imel podžupan mestne občine Novo mesto Urban Kramar. Medalje sta podelila vojna poveljnika Teritorialne obrambe Dolenjske generalpodpolkovnik Albin Gutman in 21. območnega štaba TO Novo mesto, polkovnik Janez Butara, skupaj s podžupanom Urbanom Kramarjem in podpredsednikom ZVVS Slavkom Malešičem. Po podelitvi medalj je sledil redni letni zbor območnega združenja. Ob podanih poročilih o delu v preteklem in načrtom za tekoče leto, so se podelila tudi priznanja članom združenja za dolgoletno delo v združenju. Priznanja so bila podeljena predvsem članom športnih ekip, ki so na veteranskih športnih igrah, junija 2022 v Izoli, osvojili prehodni pokal za najboljšo veteransko združenje. S tem so nadgradili prejšnje uspehe, ko so bili nekaj let zaporedoma drugi ali tretji. Srečanje se je zaključilo v prijetnem druženju, ob toplem golažu in rujnem vincu.

Člani OZVVS Dolenjska, ki imajo status veterana vojne za Slovenijo, in se niso udeležili podelitve medalje, lahko slednjo prejmejo vsako prvo sredo v mesecu od 15. do 18. ure na sedežu združenja na Rozmanovi 10.

Besedilo: V. M.
Fotografije: Marko Klinc – Foto Life

Prejemniki bronastih medalj [.pdf] (175 kB)

Galerija

01_Pozdrav himni Republike Slovenije
02_Slavnostni nagovor podzupana MO Novo mesto Urbana Kramarja
03_Fran Zizek_je zaigral Ba-rock
04_Maks Cetina je zaigral Cardas
05_Manca Mestric je zaigrala Rondo
06_Podelitev prve medalje ob 30 obletnici samostojne Slovenije
07_Peter Bevc_sprejem medalje od pozupana Kramarja
08_Prejem potrdila o prejemu medalje
09_Podeljevalci medalj_Urban Kramar_Janez Butara_Slavko Malesic_Albin Gutman
10_Dragoljub z medaljo
11_Cestitka poveljnika po 32 letih
12_Porocilo o delu v letu 2022 in delovno predsedstvo
13_Minuta molka v spomin na umrle clane
14_Medalje za dolgoletno delo v OZVVS Dolenjska
15_Mirko Bele bronasta medalja
16_Damjana Jerman bronasta medalja
17_Bronasta medalja Dusan Piskuric
18_Igor Povz_prejemnik srebrne plakete ZVVS
19_Dusan Vuksinic prejemnik zlate plakete ZVVS
21_Prejemniki bronastih medalj OZVVS Dolenjska

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava