Umetna sladila: Kaj vse vsebujejo dietne pijače, da naredijo tako zmešnjavo?

20.9.2023 | 13:30

V 1 uri po zaužitju kozarec dietne pijače v našem telesu povzroči popolno zmešnjavo – kopiči maščobe, napada zobe.

V 1 uri po zaužitju kozarec dietne pijače v našem telesu povzroči popolno zmešnjavo – kopiči maščobe, napada zobe.

Kozarec dietne pijače naredi v eni sami uri v našem telesu popolno zmešnjavo: kopiči maščobe, napada zobe, na možgane pa učinkuje podobno kot kokain. Je to res?

Britanski farmacevt in bloger Niraj Naik je razkril, kaj se dogaja v našem telesu, ko popijemo pijačo, sladkano z umetnimi sladili. Nikar ne pozabimo, da so umetna sladila zgolj nadomestek naravnih, pri številnih pa je njihovo delovanje še zmeraj vprašljivo in pogosto tudi premalo preverjeno. Mnogi posegajo po njih zaradi občutka, da bodo tako zaužili manj kalorij ter z namenom in željo po hujšanju. Drugi posegajo po njih zaradi zdravstvenih težav in v upanju, da so te pijače »bolj zdrave« od tistih, z naravnimi sladkorji. Kot vemo, tako ene kot druge niso najboljša izbira, v tem primeru se raje odločite za kozarec vode ali nesladkan čaj. Tudi limonada ali sveže iztisnjen pomarančni sok je boljša izbira. Vrnimo se k umetnim sladilom in odkritjem Niraja Naika, a mnenje in odločitve prepuščamo vam. Naik je v svoji razpravi ugotovil, da so posledice zaužitja enega samega kozarca dietne kole šokantne: v telesu se začnejo nalagati maščobe, zobje začnejo gniti, organizem se odziva podobno, kot bi zaužili kokain – vse te telesne spremembe se zgodijo v eni sami uri po zaužitju!

10 minut po zaužitju …

Sladila, uporabljena v dietnih pijačah, povečujejo tveganje za razvoj sladkorne bolezni.

Sladila, uporabljena v dietnih pijačah, povečujejo tveganje za razvoj sladkorne bolezni.

… pijača preslepi vaše brbončice in napade zobe. Umetna sladila, kot je aspartam, sprožijo receptorje za okus in preslepijo telo. Slednje prejme lažni signal, da je zaužilo sladkor, na podlagi katerega sproži procese za razgradnjo sladkorja – aktivira trebušno slinavko, da začne proizvajati inzulin. Val inzulina poveča občutljivost trebušne slinavke na inzulin, s tem pa poveča tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2. Inzulin spodbudi nalaganje maščob v telesu in tako poveča tveganje za razvoj bolezni srca. Fosforna kislina se takoj po zaužitju nemudoma loti zobne sklenine.

20 minut po zaužitju …

… vas telo sili, da hočete še. Kri je nasičena z inzulinom, ki razgrajuje sladkor. Pri običajnih sladkanih pijačah tu ni težav, saj je sladkorja v krvi po zaužitju dovolj. Pijače z umetnimi sladili pa sladkorja ne vsebujejo, zato se inzulin loti vseh razpoložljivih sladkorjev v krvi. Raven sladkorja v krvi zelo pade, zato začnete hrepeneti po sladkorju.

M. K,; Svet24
Foto: Dreamstime

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava