Starejši smo najboljši učenci

21.9.2023 | 10:45

Starejši smo najboljši učenci

Septembra se je začelo šolsko leto za osnovnošolce in srednješolce, oktobra se začenja za študente. To naj bi bilo največje veselje, a je za mnoge huda muka. Zaradi družbe in prijateljev pa je vseeno vaba, da tudi učenje postane potreba in velika obveznost. Za nas starejše pa je to čas veselja in prijetno druženje z ljudmi, ki jih še zanima veliko stvari in tudi veliko znanj lahko podelimo z drugimi. V tem času je dobro čas deliti z ljudmi in se družiti, dokler še lahko.

V Novem mestu ne bi smelo biti dolgčas nikomur, saj je veliko ponudb in možnosti za učenje in druženje. Nekateri so se vrnili z morja, drugi odhajajo na izlete, pohode. Veliko zanimivih dejavnosti je, kjer čakajo nate, da se jim pridružiš. Izbiraj in izberi zase, da se boš veselil novih stvari!

Tudi člani Univerze za starejše RIC Novo mesto ne čakamo na pravi datum, ampak začenjamo že septembra z branjem, potepanjem. Ta četrtek, 21. septembra, ob 9. uri pa nas bo Simona Pavlin poučila o varnosti interneta. Naša Anita Jakše, vodja Univerze za starejše, ima že pripravljen načrt za prvo tretjino Četrtkovih srečanj in vse za uradni začetek programov Univerze za starejše 5. oktobra. Tako nam v pričakovanju dobrega šolskega leta minevajo dnevi. Dobre misli, radovednost nas držijo in smo veseli, da lahko še kaj novega slišimo, kaj znanega obnovimo in kaj svojega znanja in izkušenj podelimo z drugimi. Posebno se veselimo druženja Z glasbo v lepši dan, ko bomo že deseto leto potovali v svet glasbe, peli in plesali z našo profesorico glasbe Cvetko Krampelj. Srede so svetle točke v urniku. Glasba je sploh dober spremljevalec dneva in z njo je vse lažje. Vse orodje imamo v sebi, le dovoliti si moramo in si zapeti. Sebi, drugim, z drugimi … Tudi vsako delo je ob glasbi prijetnejše. Urimo spomin, predihamo pljuča, oživimo glasilke, tudi noge. Dovolite si biti veseli, radovedni, radoživi! Tako boste lažje prenašali skrbi in tegobe, ki jih prinaša ta čas. Le malo srečnežev je brez njih, zato poskrbimo zase še na drug način.

Morda mlajši ljudje mislijo, da nam starejšim ne pripadajo zadovoljstvo, sreča in veselje. Motijo se, saj smo mi vsa ta njihova obdobja že preživeli in imamo dobre izkušnje. Zdaj si nabiramo dobre in lepe spomine tega obdobja, da bomo o njih pripovedovali vam, ko boste starejši. Tudi starost je treba doživeti in se veseliti, da smo še tu in lahko uživamo. Glasba, potepanja, potovanja in učenje in srečevanje s srečnimi ljudmi so naša stalnica. Vsega se lahko veselimo, saj smo dobri gospodarji svojega časa. Zdaj nam ne odrejajo cene ocene, ne položaji in pomembnost. Zdaj svojo ceno odrejamo sami. Cenite se, imejte se radi in uživajte! Sreča se je srečevati s srečnimi ljudmi! Bodi med njimi tudi ti!

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava