Veliko Suhokranjcev s krvno skupino "B"

21.5.2024 | 10:15

Veliko Suhokranjcev s krvno skupino "B"

V soboto, 18. maja 2024, nas je Alenka Sajovec, predsednica KORK Žužemberk, povabila, da sodelujemo pri meritvah krvnega sladkorja, holesterola, krvnega tlaka in kot zanimivost smo dodali še orientacijsko določanje krvnih skupin. Z veseljem smo si vzele čas. Mateja Novak, dipl. med. sestra, je določala krvni sladkor in holesterol. Pri tem ji je pomagala dijakinja srednje zdravstvene šole Patricija Pečjak. Meritve krvnega tlaka je prevzela gimnazijka Lara Novak. Moja malenkost, Saša Štravs, dipl. med. sestra, pa sem določala krvne skupine. Kot zanimivost lahko povem, da je v Žužemberku presetljivo veliko krvne skupine “B”. V povprečju jo je v Sloveniji le približno 15 %. V soboto smo enemu mimoidočemu namerile veliko raven krvnega sladkorja. Napotile smo ga k osebnemu zdravniku oz. v primeru slabega počutja na urgenco.

Prav vsakemu polagamo na srce, da se odzovejo takim akcijam, saj z zgodnjim odkrivanjem in zdravljenjem lahko preprečimo marsikateri srčno-žilni zaplet. Največ pa seveda za svoje zdravje lahko naredimo prav sami, tako da imamo urejeno in uravnoteženo prehrano, se dovolj gibamo ter se izogibamo alkoholu in kajenju.

Za organizacijo se zahvaljujemo Alenki Sajovec ter občini Žužemberk in Kmetijski zadrugi Žužemberk za podporo s krofi. Zahvala gre tudi Jadranki Meglen za slikovno dokumentacijo.

Veselimo se naslednjega podobnega dogodka.

Saša Štravs, dipl. med. sestra v transfuzijski medicini
Foto: Jadranka Meglen

Galerija

_Zuzemberk (1)
_Zuzemberk (2)
_Zuzemberk (3)
_Zuzemberk (4)
_Zuzemberk (5)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava