FOTO: Poklici v Slovenski vojski - tudi za gostince in zdravstvenike

21.5.2024 | 11:50

Prenos poškodovanca iz stavbe s pomočjo dvigala

Prenos poškodovanca iz stavbe s pomočjo dvigala

Vojaški reševalki skupaj z gasilci

Vojaški reševalki skupaj z gasilci

Predstavitev postopka prve pomoči študentom na šolskem primeru

Predstavitev postopka prve pomoči študentom na šolskem primeru

V četrtek, 16. maja, so bili dijakom Srednje gostinske šole in študentom Višje zdravstvene šole predstavljeni poklici, ki jih lahko, s svojo izobrazbo, opravljajo v enotah Slovenske vojske. Gostinci so si ogledali delovanje kuhinje v Vojašnici Franca Uršiča. Spoznali so proces dela v kuhinji ter poklice, ki so potrebni za uspešno delovanje kuhinje, od procesa načrtovanja prehrane, nabave in skladiščenja prehrambnih artiklov. Bistveno pa je bilo spoznavanje prostorov kuhinje in njeno delovanje.

Študentje Višje zdravstvene šole so si najprej ogledali protipožarno vajo – vajo evakuacije iz objekta in reševanje ponesrečencev ter vlogo medicinskega osebja v Slovenski vojski v primeru različnih nesreč in poškodb. Na vaji so sodelovali tudi člani GRC Novo mesto, GZ Šentjernej in GD Kamence. Osrednji del je bila seznanitev z usposabljanjem bojiščnih reševalcev in bolničarjev. V oddelku za usposabljanje, ki deluje znotraj Vojaške zdravstvene enote, so spoznali proces usposabljanja in izkušnje, ki so jih dobili nosilci usposabljanja pri praktičnem delu znotraj Slovenske vojske ali na mednarodnih misijah in operacijah.

Obema skupinama je bilo predstavljeno tudi delovanje Teritorialne obrambe Republike Slovenije pred, med in po vojni za samostojno Slovenijo. Pri tem so sodelovali predstavniki Območnega združenja slovenskih časnikov Novo mesto, Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Straža, Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice in Žužemberk in OZVVS Dolenjske. V nadaljevanju so spoznali tudi praktično delo vojaškega osebja med vojno za osamosvojitev ter pomen organiziranosti vojaške zdravstvene službe v dolgotrajni vojni, kot je bilo to med II. Svetovno vojno.

1. junija si boste lahko podrobneje, med 10.00 in 18.00, ogledali oborožitev in tehniko se pomerili v spretnosti in vzdržljivosti na dnevu odprtih vrat vojašnice Franca Uršiča v Bršljinu. Predstavljeni bodo tudi ostali poklici, ki so potrebni za uspešno delovanje vojaške organizacije. Vljudno vabljeni vsi, ki jih zanima dinamično in razgibano življenje.

Besedilo: V. Maraš
Foto: F. Markelc

Galerija

_01_Vodja vaje predstavlja postopke studentom visje zdravstvene sole
_02_Priprava gasilcev za vstop v objekt
_03_Pogled na opazovalce vaje resevanja in oskrbe ranjencev
_04_Vojaski resevalki skupaj z gasilci
_05_Vstop vojaskih resevalcev s pomocjo gasilskih lestev
_06_Skupno delovanje vojakov in gasilcev v primeru resevanja iz stavb
_07_Prenos poskodovanca iz stavbe s pomocjo dvigala
_08_Prva pomoc poskodovancem
_09_Predstavitev postopka prve pomoci studentom na solskem primeru
_10_Predstavitev muzejske zbirke v Vojasnici Franca Ursica
_11_Predstavitev usode Franca Ursica
_12_Predstavitev orozja TO

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava