FOTO: Brenčanje "najbuljših" okusov uspelo kljub dežju <strong><br></strong>

Na kulinaričnem doživetju "Mir na peč, dobru bo!" ni bilo samo "dobru , ampak je bilo že tretjič zapored"najbuljš". Kljub nestanovitni vremenski napovedi smo Brenčači z veliko podporo ponudnikov, obiskovalcev in podpornikov izpeljali izjemno okusen dogodek. Obisk je bil lep, o čemer priča tudi podatek, da so kulinarične dobrote povsem pošle. Prav do zadnjega slastnega grižljaja.


Obiskovalci kulinaričnega
doživetja "Mir na peč, dobru bo!", ki se je v organizaciji
Kulturnega društva Četrtkova brenčanja v Mirni Peči odvijalo zadnji majski
četrtek pred Muzejem Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, so bili navdušeni nad okusno
ponudbo. Slastne napolitanske pice Pica Pl'c, dišeč poljanski golaž in Ančkin kruh
ter pohančki in pečeni rebrasti krompirček Hiše Cesar so šli za med in v celoti
pošli.
Izjemno so navdušili tudi ponudniki
sladkega. Članice Društva podeželskih žena Mirna Peč so nas posladkale s
palačinkami in flancati, Sladka Saška s sladoledom, vaflji in bubble tea ter
Gregor iz Kavarne 5KA s sladoledom. Užitki so bili še večji ob ponudbi
osvežilnih pijač. Veselo smo nazdravljali s člani Društva vinogradnikov Mirna
Peč, vinarjem Matejem Grando, Petrom Cesarjem iz Pivovarne Cesar, Mihelco
Kuplenk iz Bar Pr' Hlapc in Brenčači. Točili smo odlična in kakovostna vina in penino,
mirnopeško pivo, koktajle, brezalkoholne pijače in sveže kuhano turško kavico z
domačim mlekom Kmetije Radež.
Pestra je bila tudi ponudba ustvarjalnih pridelovalcev in rokodelcev. Obiskovalci so lahko občudovali in kupili izdelke Blaža Jarca (Konopljarc) iz slovenske konoplje in gobic, ročno izdelane lesene izdelke Gašperja Žagarja (Woodwork Žagar), ročno kovane nože Sama Turka (Kovačija Turk) in kuhinjske krpice Brigite Rupnik (Rual – ljubezen do šivanja).
Ponudniki na kulinaričnem doživetju "Mir na peč, dobru
bo!" 2024:
– Ekipa Jureta Barbe (PIZZA PL’C) je pekla slastne
napolitanske pice z uležanim testom,
– Stane Cesar (Hiša Cesar) je pripravil
hrustljave pohančke s pečenim krompirjem,
– Poljanci (ŠTD
Poljane) so zakuhali odličen golaž in v krušni peči spekli dišeč Ančkin
domač kruh,
– podeželske žene (DPŽ Mirna
Peč)
so nas posladkale z daleč dišečimi palačinkami in flancati,
– Saša Obranovič (Sašine
butične sladice) je zamešala slasten domač sladoled, pripravljala zlatorumene
vaflje in točila priljubljen bubble tea (naravni ledeni čaj s kašami),
– Gregor Kastelic (Kavarna 5ka) je stregel
sladoled iz šmarnice in pistacije,
– Peter Cesar (Pivovarna
Cesar) je točil osvežilno pivo zvarjeno v mirnopeški dolini,
– vinar Matej Granda nas je razveselil s kar petimi vrhunskimi vrstami vina
in dvema peninama,
– vinogradniki (Društvo
vinogradnikov Mirna Peč) so nudili vino, ki so jih pridelale njihove marljive roke,
– Mihelca Kuplenk (BAR PR HLAPC) je mešala
alkoholne pijače za prave dame in prefinjene gospode,
– Brenčači smo poskrbeli za brezalkoholne pijače, brenča slaščico v kozarčkih
in svežo kuhano turško kavico (z mlekom Kmetije
Radež ali brez).
Z nami so bili tudi:
– Blaž Jarc (Konopljarc) z izdelki iz
slovenske konoplje in gobic,
– Gašper Žagar (Woodwork
Žagar) z ročno izdelanimi lesenimi izdelki za kuhanje, mešanje,
rezanje, postrežbo …,
– Samo Turk (Kovačija Turk) z ročno kovanimi
noži in
– Brigita Rupnik (Rual - ljubezen do šivanja) s kuhinjskimi
krpicami.
Premiero so doživeli okolju prijazni brenčaški kozarčki
Navdušenje so požele brenča slaščice v kozarčkih, ki so vsebovale sestavine, ki jih obožujemo Brenčači – med, mango in še nekaj mlečnih skrivnosti. Premiero pa so doživeli čudoviti brenčaški kozarčki za večkratno uporabo, ki smo jih ustvarili z namenom, da bi zmanjšali vpliv na okolje in ustvarili čim manj odpadkov. Vanje smo prvič točili pijačo ravno na kulinaričnem doživetju. Obiskovalci so jih dobili v zameno za kavcijo in jih uporabljali skozi celotni dogodek. Pred odhodom domov so jih lahko vrnili in prejeli kavcijo nazaj ali pa so jih obdržali za spomin. Kozarčki bodo stalnica na vseh prihajajočih brenčaških dogodkih in zelo smo srečni, ker lahko z vnovično uporabo vsi skupaj prispevamo k ohranjanju okolja.
Se vidimo na pohodu
Hvala vsem – obiskovalcem,
ponudnikom, Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka ter Občini Mirna Peč za
podporo. Ob koncu lahko z veseljem ugotovimo, da smo se ob izjemnih okusih,
osvežilni pijači in prijetni družbi še bolj povezali. Doživetje je kljub nekaj
dežnim kapljicam minilo v pozitivnem vzdušju in se zaključilo z obljubo
nadaljnjih brenčaških druženj, ki jih Brenčači že komaj čakamo.
Novo prihaja že kmalu, kmalu. V soboto, 22. junija, v okviru praznika Občine Mirna Peč vabimo na
11. pohod po Poti Slakove in Pavčkove mladosti. Kot ste morda
že slišali, saj dober glas seže v deveto vas – ne gre zgolj za pohod, temveč za
luštno, zabavno, prešerno in poetično doživetje. Trasa je nezahtevna, tako da
ni izgovorov. Vabljeni družine, pari, samski, babice, dedki …, da pohajkujete z
nami. Prijave
so že odprte in vabljeni k izpolnitvi prijavnice TUKAJ.
Rezervirajte si torej tudi datum – 22. junij, ko bo v brenčaški družbi kulturno-športno razigrano, in pozorno nas spremljajte, če želite prvi pravočasno izvedeti vse podrobnosti. Vabimo vas na Facebook in Instagram profil Četrtkova brenčanja v Mirni Peči, k prijavi na mailing listo cetrtkova.brencanja@gmail.com in k obisku naše spletne strani cetrtkova-brencanja.si.
Hvala in vedno dobrodošli v brenčaško družbo,
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se