20. sezona Knjižnice pod krošnjami: 15 krajev po Sloveniji in zamejstvu, 22 bralnih otokov

7.6.2024 | 09:00

Mreža bralnih prostorov na zelenih javnih površinah in eden večjih projektov s področja širjenja bralne kulture v Sloveniji odpira novo sezono!

Knjižnica pod krošnjami je izviren projekt branja na prostem, namenjen najširši javnosti. Na javne površine številnih krajev in mest vsako sezono prinese opremo in knjige, s katerimi skozi celo poletje vabimo k branju, listanju in uživanju pod drevesi.

Knjižnica pod krošnjami Rašica

Knjižnica pod krošnjami Rašica

KPK Ribnica

KPK Ribnica

Z vzpostavljanjem bralnih otokov ustvarjamo tudi skupnostne prostore, kjer se ob knjigah srečujejo znanci in neznanci vseh generacij. Z umeščenostjo v javni prostor Knjižnica pod krošnjami k branju knjig pritegne tudi zanimanje tistih, ki branja morda ne uvrščajo med priljubljene prostočasne aktivnosti. Velik poudarek vsako leto namenimo kakovostnemu in aktualnemu izboru knjig, ki jih vsako leto donirajo številne slovenske založbe, eden ključnih stebrov projekta. Na vsaki enoti so zastopani vsi formati za raznolike bralce vseh generacij: slikanice za najmlajše in mladinski romani, kvalitetno domače in prevodno leposlovje, stripi in risoromani, humanistika, potopisi, biografije, priročniki in poezija, ki so na policah organizirani po vsebinskih sklopih. Vsaka enota je skrbno kurirana z mislijo na obiskovalce in lokacijo.

Knjige pod drevesi in na tleh razprostre blazine s potiskom črk privabljajo najmlajše, ki so jim enako zanimive kot igrišče, mlade, za katere branje pod krošnjami postane atraktivna oblika preživljanja časa, tiste z manj bralne kondicije privabi odlična senca in privlačna infrastruktura, zaradi katerih morda po dolgem času posežejo po knjigi, strastne bralce in bralke, pa odličen izbor knjig, ki prepriča tudi najzahtevnejše. Vsako poletje se pod bralnimi krošnjami zadrži vedno več tujih obiskovalcev, ki se navdušujejo nad idejo branja pod drevesi ter nad pestro ponudbo v tujih jezikih.


Vsakoletne postavitve so plod sodelovanja številnih lokalnih partnerjev, podpornikov, prostovoljk in prostovoljcev, ki so Knjižnico pripeljali pod krošnje svojega mesta ali kraja in za bralne otoke skrbijo. Na številnih lokacijah po Sloveniji, kjer literarno življenje ni tako živo kot v prestolnici, pa Knjižnica pod krošnjami ponuja tudi okvir za poletno literarno druženje – srečanja z avtorji, pogovore in druženja za otroke.  

BRANJE JE LAHKO UŽITEK!

S premišljeno umeščenimi zelenimi lokacijami na vsem dostopnih javnih površinah sporočamo: Branje je lahko užitek, ki je na dosegu roke. S knjigo se na pot odpraviš kjerkoli, med platnicami se razpirajo številni svetovi. Ustavi se, vzemi si trenutek za dobro knjigo.

OB 20. ROJSTNEM DNEVU

“Pri Knjižnici pod krošnjami že desetletje sodelujem kot prostovoljec in ne predstavljam si poletja brez nje. V teh letih sem spoznal veliko ljudi, tako obiskovalcev in obiskovalk kot prostovoljcev in prostovoljk, knjižničarjev in knjižničark ter drugih sodelavcev in sodelavk projekta, spletel nekaj prijateljskih vezi, prebral za cel regal knjig, izpopolnil svojo sposobnost napovedovanja vremena in na novo odkril nekatere dele Ljubljane.
 Knjižničaril sem na različnih lokacijah, od Trnovega, Ljubljanskega gradu in Tivolija do Tabora, Kodeljevega in Fužin, in čeprav je vsaka enota zgodba zase, je koncept povsod enak: prideš, sedeš, bereš in uživaš”.

Anže Toni, prostovoljec

“Knjižnica pod krošnjami je odličen primer zapeljevanja v branje na poti mimoidočih, priložnost za naključno srečanje z novo zgodbo ali bralnim sogovornikom, ali pa samo za oddih med policami v zelenju. Lepo je tudi, če greš preprosto mimo in samo veš, da so tam.”

izr. prof. dr. Ana Vogrinčič Čepič, docentka sociologije kulture 

“Knjižnica pod krošnjami je zelena oaza v mestu, kjer se srečujejo ideje, kulture, ljudje. Je mesto, kjer se stkejo številna prijateljstva. Projekt, ki oživi še tako pozabljene dele mest, ulic in trgov.“

Špela Horjak, stalno predstavništvo RS pri EU 

Z literarno skupino KUD Primož Trubar smo pet poletij soustvarjali utrip Knjižnice pod krošnjami. V njenem objemu smo listali po knjigah izbranega avtorja in ustvarjali na različne teme, ki so iz tega izhajale. Otoček na Rašci je navdihujoč ambient za ustvarjanje, prisluškovanje starejšim in modrim knjigam ter svežim, tukaj nastalim besedilom. Je miren kotiček za poglobljeno branje, v katerega se radi vračamo. 

Ana Porenta, mentorica Literarne skupine KUD Primož Trubar

SPLETNA STRAN IN NOVIČNIK

V letu 2023 smo s podporo Javne agencije za knjigo RS in v sodelovanju z oblikovalskim studiom Kruh ter ilustratorko Terezo Prepadnik prenovili grafično podobo in spletno stran (www.knjiznicapodkrosnjami.si), kjer najdete vse o projektu, o letošnjih lokacijah in sodelujočih ter obrazec za prijavo na naš novičnik.

O tedenskih novostih in dogodkih pod krošnjami namreč redno obveščamo - vabljeni k prijavi!

Poletje 2024


20. sezona Knjižnice pod krošnjami prinaša brezplačne otoke branja na 7 lokacijah v Ljubljani (+ 2 začasnih) ter 14 na drugih krajih in mestih po Sloveniji ter v zamejstvu.
 

Na nacionalni ravni projekt koordinira zavod Divja misel s podporo Javne agencije za knjigo RS, izvaja pa v sodelovanju s številnimi lokalnimi partnerji širom Slovenije. Vsak bralni otok ima glede na zmožnosti in finančna sredstva svoj odpiralni čas, urnik delovanja in svoj spremljevalni program.


Knjižnice postavljamo v suhem vremenu od konca maja do sredine septembra.

LJUBLJANA 

Letos prvič po 20. letih ne bo delovala enota knjižnice v Tivoliju, saj tam poteka obnova rastlinjaka, kjer ponavadi hranimo opremo. Vabljeni pa na kar dve novi ljubljanski lokaciji!

NOVA ENOTA: Park Tabor

TOR–ČET: 15.00–20.00

Na zelenici ob dvorani športnega društva Tabor in v bližini Slovenskega Etnografskega muzeja in doma starejših Tabor, letos po več letih zopet prebiva tudi Knjižnica pod krošnjami!

V sodelovanju s Športnim društvom Tabor.

NOVA ENOTA: Park Kodeljevo

ČET–SOB: 15.00–20.00

V parku ob gradu Kodeljevo so goste krošnje in pod njimi tudi kopica knjig za vse generacije.

Enoto pripravljamo v sodelovanju z restavracijo Grad Kodeljevo.

KONTAKT:

Veronika Kocjančič / 070 710 567 / veronika.kocjancic@divjamisel.org

Park Muste, Fužine

TOR–ČET: 16h–20h 

V parku Muste ob Balinarskem športnem društvu Fužine gnezdi skupnostna knjižnica, s katero upravlja skupina prostovoljcev in prostovoljk. Vabljeni med knjige, vabljeni na klepet.
Enoto pripravljamo v sodelovanju s Četrtno skupnostjo Moste (MOL), Balinarskim športnim društvom Fužine in programom CONA Fužine.
KONTAKT:

Veronika Kocjančič / 070 710 567 / veronika.kocjancic@divjamisel.org

Trnovska plaža

PET–SOB: 10h-20h 

Na tem kraju se je 20 let nazaj začela zgodba Knjižnice pod krošnjami. Med vrbe zasidrani Plečnikov Trnovski pristan je bralni azil za duše, ki se rade umaknejo mestnemu vrvežu in zaživijo ob pogledu na ples Ljubljanice. Tudi s to enoto upravljajo prostovoljci in prostovoljke. Pridruži se jim!
Skladišče nam omogoča Mercator Trnovo.

KONTAKT:

Veronika Kocjančič / 070 710 567 / veronika.kocjancic@divjamisel.org

Vrt Muslimanskega kulturnega centra /

ČET-NED: 17h–21h 

Specializirana enota knjižnice, posvečena spoznavanju regij in ver, je zaživela na zelenem vrtu Muslimanskega kulturnega centra. Ta je po načrtih Bevk-Perović arhitektov zrasel leta 2020, ko smo v Ljubljani prvič zagledali džamijo. Center poleg te vsebuje tudi šolo, knjižnico, pisarne, restavracijo in lep vrt, ki ga skupaj odpiramo branju in izbranim dogodkom.

Za enoto skrbi Kulturno-izobraževalni zavod Averroes in Islamska skupnost v Republiki Sloveniji.

KONTAKT:

Ela Porić / 041 267 176 / ela.poric@gmail.com

Vrt Plečnikove hiše

TOR–NED: 10h–18h 

Plečnikov dom je spomenik državnega pomena. Za hišo, v kateri je mojster ustvarjal, je čudovit in edinstveno oblikovan vrt. Že nekaj poletji je pod njegovimi krošnjami zasidrana tudi knjižnica, ki nudi oddih ob leposlovju in knjigah s področja arhitekture.

Za knjižnico skrbi ekipa Plečnikove hiše, ki je pod okriljem MGML. 

KONTAKT:

Matic Šavli / 040 217 235 / Plecnik@mgml.si

Atrij Galerije Škuc

V času festivalov: PON–NED: 18h–22h

V času razstav: TOR–NED: 12h–19h 

Bralni kot na ozelenjenem vrtu sredi stare Ljubljane poleg listanja knjig ponuja še brezplačen ogled tekočih razstav. Tu občasno potekajo zanimive delavnice, pred Škucem pa se odvijata tradicionalna poletna festivala Živa književnost in Dobimo se pred Škucem.
Za enoto skrbi ekipa galerije ŠKUC.

KONTAKT:

Jasmina Kožar / 01 430 3530 / jasmina.kozar@guest.arnes.si

Park Zvezda v času festivala Junij v Ljubljani (6.–21. junij 2024)

VSAK DAN: 15h–20h 

V času festivala že vrsto let na Kongresnem trgu obratuje tudi knjižnica, kjer se lahko obiskovalci sprostijo med čakanjem na dogodke.
Enoto podarja oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana.

Park sveta Evrope v času Otroškega knjižnega festivala (8. junij 2024)

SOBOTA: 10h–19h 

V času Otroškega knjižnega festivala bo odprta tudi enota knjižnice s knjižnim izborom namenjenim malim in malo večjim bralcem.

 

DOGODKI V LJUBLJANI:  

PET, 7. junij in PET, 6. september (17.00-20.00) / KOLESARSKI VODSTVI

Ob 20. letnici projekta v Ljubljani: po lokacijah in zgodbah
Zbor s kolesi ob 17.00 v parku Tivoli ob Čolnarni. Lokacije, ki jih bomo obiskali: park Tivoli, Muslimanski kulturni Center, Trnovska plaža, vrt Plečnikove hiše, atrij galerije ŠKUC, Breg, park Zvezda, park Tabor, park Kodeljevo, park Muste /Fužine. Vodita Tina Popovič in Gaja Naja Rojec. Obvezne prijave: maja.rotter@divjamisel.org

ČET, 13. junij ob 19.00 / enota Fužine (ob parku Muste) / POGOVOR

Pogovor ob knjigi Tine Perić; Ćrtice (Založba Goga, 2024)

Enkrat letno se tradicionalno zberemo sredi fužinskih blokov, da bi spoznali zanimivo knjigo. Tokrat gostimo Tino Perić in njeno knjigo Ćrtice ter Gorana Vojnovića, avtorja spremne besede.  Pogovor vodi novinar Ervin Hladnik Milharčič.
Pripravljamo v sodelovanju s Četrtno skupnostjo Moste in ekipo zavoda Cona.

PET, 14. junij ob 18.00 / Enota Muslimanski kulturni center / DELAVNICA ZA OTROKE

Pripovedovanje in pravljična delavnica / Pravljični studio: Čudežni prijatelji! 5+

Noben pravljični junak pravljičnih nalog ne opravi sam. Ko najmanj pričakuje, se mu na pot postavi človek, žival ali drevo in mu pomaga. Pripovedovalka Špela Frlic bo otrokom povedala nekaj zabavnih in napetih pravljic, potem pa se bomo s pomočjo pripovedovalskih pripomočkov lotili izmišljevanja svojih zgodb.

ŠIROM SLOVENIJE IN V ZAMEJSTVU

- 

Radgona, Pavlova hiša / Pavelhaus
8. junij do 31. avgust
SRE–SOB: 13h–18h

Knjižnica pod krošnjami vsako leto prestopi kakšno mejo. Že vrsto let domuje na vrtu Pavlove hiše, kulturnega centra, ki zastopa slovensko skupnost na avstrijskem Štajerskem. Prenovljena kmečka hiša stoji v vasi Laafeld/Potrna blizu avstrijske Radgone, v njej deluje galerija z razstavami fotografij in sodobne umetnosti, na vrtu pod japonskim orehom pa stoji dvojezična knjižnica, ki ponuja knjige v nemškem in slovenskem jeziku.

Za enoto skrbi Pavelhaus – Pavlova hiša s podporo Kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko. 

KONTAKT:
Susanne Weitlaner / +43 (0)699 11 59 10 14 / susanne.weitlaner@pavelhaus.at

Dogodki v Radgoni:

SOB, 8. 6., ob 9.00 / 7. štajerski dan branja

Krajši bralni pohod nas bo ob 7. Štajerskem dnevu branja vodil od knjižnice v Radgoni do Pavlove hiše. Na poti bosta Ulrike Bele-Zechner in Susanne Weitlaner brali otroške knjige v slovenskem in nemškem jeziku.

- 

Knežak, Ekološka kmetija Slavec  

15. junij do 15. september /

VSAK DAN: 10h–19h

Bralna oaza je vzklila v gosti senci mogočne češnje, ob zdravilnem brenčanju čebel. Na ekološki kmetiji Slavec lahko uživate ob dobri ekološki kavi, se posladkate z domačim sladoledom, pobožate osličke in se odpravite na svoj otok sredi črk.

Za enoto skrbi Zavod Zelena pot.   

KONTAKT:

Gregor Slavec / 041 310 876 / info@kmetija-slavec.si


-
 

Nova Gorica, Borov gozdiček   
1. do 20. junij /
PON–PET: 12h-20h / SOB–NED: 10h–20h

Gozdiček sredi mesta, v njem posejane blazine in stolčki ter vabljiva senca pod krošnjami vas tudi letos vabijo k listanju in branju številnih knjig. Knjižnico pod krošnjami bo spremljal pester spremljevalni program. Pridružite se nam in se sprostite s katero od številnih bralnih zabav!

Za enoto skrbi Mladinski center Nova Gorica s podporo Mestne občine Nova Gorica.

KONTAKT:

Ana Raganzini / 041 234 423 anaraganzini@mc-novagorica.si

Dogodki v Novi Gorici: 

ČET, 13. junij, ob 19h / Na obisku: Slavko Jerič

Predstavitev knjige Statistika za začetnike.

PET, 14. junij, ob 19h / Na obisku: Netresk Quartet

Koncert pod krošnjami.

PON, 17. junij. ob 17h / Na obisku: združenje Cirkokrog s Cirkusom pod krošnjami Delavnica je namenjena otrokom od 4. leta dalje.

SRE, 19. junij, ob 19h / Na obisku: Podkast Benessere z Janijem Konjedicem in Vido Igličar

Pogovor o knjigi Vse je v redu. 

-

Rašica, Trubarjeva domačija
16. junij do 1. september     
NED: 10h–17h

Trubarjeva domačija predstavlja osrednjo točko ohranjanja spomina na Primoža Trubarja, očeta našega jezika in avtorja prve knjige v slovenskem jeziku. Poleg spominske sobe, Temkovega mlina, galerije Skedenj in lokala, čepi Knjižnica kjer se lahko v senci košatih jelš na trati pred Trubarjevo domačijo prepustiš šumu zelene reke.

Za enoto skrbi Trubarjeva domačija s podporo Občine Velike Lašče.

KONTAKT:

Barbara Pečnik / 01 7810 360 / info@trubarjeva-domacija.si

Dogodki na Rašici:

30. junij, 7. julij, 25. avgust in 1. september, ob 15.30 /

Srečanje literarne skupine KUD Primož Trubar / Sledimo Marti Gorše

Pod mentorstvom mag. Ane Porenta ob 100. obletnici rojstva rojstva pesnice, pisateljice in kulturnice Marte Gorše.

21. in 28. julij, 25. in 28. avgust, ob 10.00 /

Glasbena ustvarjalnica z društvom Finta

Animatorka na srečanju otrokom prebere glasbeno pravljico. Nato otroci ustvarjajo na temo pravljice. Izdelke ustvarjajo iz recikliranih materialov.

- 

Kropa, Mežnarija pri Kapelci  

22. junij do 5. oktober /

SOB, NED: 10.00–17.00

Ob slikoviti Marijini cerkvi, ki jo Kroparji zaradi legende kličejo Kapelca, je Mežnarija. Še nedavno opuščena hiša danes postaja pestro kulturno središče in rezidenca za ustvarjalce ter popotnike. Knjižnici pod krošnjami družbo dela »pojoča« Dermotova klopca in razkošen pogled na Karavanke.

Za enoto skrbi gibanje Kultura Natura Slovenija.

KONTAKT:

Slavko Mežek / 070 509 980 / pkdslovenia@gmail.com

           
-
 

Jurovski dol, Ekološka kmetija Zelena centrala 

26. junij do 31. avgust /

SRE–PET: 15.00–19.00 / SOB: 10.00-19.00   

Hruške, jablane, slive, tu in tam še kakšna češnja, oreh, nešplja, polje sivke in čebelnjak. Tukaj, na ekološki kmetiji, domujeta prostor in čas za pomembna vprašanja: o zemlji, o vodi, o sodelovanju, o svetlobi, o vilah, o vinu, o domišljiji, o lenobi. Še vrč hladnega zeliščnega čaja, piš gozda, bel oblak - in poletje ima vse, kar potrebuješ, da se zaziblješ v dobro zgodbo. 

Za enoto skrbi Društvo Zelena centrala s podporo Erasmus+: Mladina.

KONTAKT:

Nataša Kramberger / 041 997 070 / natasa.kramberger@posteo.net

-

Vrhnika, Park pri lipi samostojnosti
3. do 26. julij      
PON–PET: 16.30–20h

+ Večerna pravljica vsak dan: 18.00

Po kavi dišeča Vrhnika privablja s Cankarjevimi zgodbami, osvežilnimi izviri Ljubljanice in bogato zgodovino. Tu so našli najstarejše kolo na svetu in rimske ladje, enajsta šola pa kot vir znanja še danes privablja vedoželjne v bližino nekdaj prve čitalnice, ki jo je ustanovil Cankarjev oče. V to druščino je prišla tudi knjižnica na prostem, ki ne glede na to, kam ste namenjeni, nudi okrepčilen črkovni postanek.

Za enoto skrbita Cankarjeva knjižnica Vrhnika  in Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika s podporo Občine Vrhnika.

KONTAKT:

Sonja Žakelj / 041 363 755 / sonja.zakelj@ckv.si 

Dogodki na Vrhniki:

SRE, 3. julij, ob 17.00 / Otvoritev 9. sezone na Vrhniki z Bralci Cankarjevih besedil

- 

Lendava, Mestni park Roža       
5. julij do 31. Avgust / 
PET in SOB: 17.00-20.00 / NED: 9.00-12.00

Lendava je najvzhodnejše mesto v Sloveniji, ki leži pod obronki slikovitih Lendavskih goric. Prebivalstvo je mešano, napisi, šolstvo in javne službe so dvojezični, slovenski in madžarski. Knjižnica pod košnjami deluje v mestnem parku Roža Lendave, kjer je v prijetnem zavetju krošenj za vse generacije obiskovalcev poskrbljeno z raznoliko literaturo in periodiko v slovenskem in madžarskem jeziku.
Za enoto skrbi Knjižnica – Kulturni center Lendava / Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ  / JAVNI ZAVOD  s podporo  Občine Lendava. 

KONTAKT:

Ines Varga / 02 621 36 51 / 040 226 426 / ines.varga@kkl.si

-

Novo mesto, Zelenica ob Mladinskem centru Oton    
9. do 25. julij /    
VSAK DAN: 15h-19h 

Ob zeleni Krki in pod starimi hrasti se skriva Mladinski center Oton. Na idiličnem nabrežju so med sprehajalci in klepetalci posejane rdeče poličke. Spočij se ob reki, odpluj na svoj otok sredi črk.

Za enoto skrbi Mladinski center Oton.

KONTAKT:

Alenka Gazvoda / 041 584 691 / alenka.gazvoda@znm.si

-

Polšnik, Pod kozolcem hiše Juvan    
14. do 20. julij    
VSAK DAN: 10h-20h

Skupnost Polšnika je morda širši javnosti neznana, a ima svetovni sloves zaradi spoštovanja naravnih vrednot, dediščine in soljudi. Knjižnica je tu nastanjena v idili zelenih gričkov, pod kozolcem hiše Juvan. Obiskovalce prepriča bogat razgled, ki se od tod razteza na vse strani. Tu je vsak dan družaben - ob literaturi, glasbi in drugih prijetnih skupnih početjih za vse generacije.

Natančna lokacija:  Tepe na Polšniku, pod kozolcem hiše Juvan (križišče Renke – Žamboh – Litija – Polšnik).

Branje na Polšniku pripravlja Zavod Hiša Juvan, program pa nastaja v sodelovanju s Knjižnico Litija, OŠ Litija, PŠ Polšnik in vrtcem Polhek Polšnik. 

KONTAKT:

Boštjan Juvan / 041 578 813 / juvan.totra@gmail.com

- 

Kanal ob Soči, Igrišče pri Osnovni šoli Kanal      

22. julij do 2. avgust /

VSAK DAN: 9h-20h   

V poletnih mesecih je romantično mestece, ki ga hladi Soča, več kot odlična izbira. V Kanalu si je vredno ogledati Gotsko hišo s spominsko sobo Marija Kogoja, Galerijo Rika Debenjaka in občinsko stavbo, ki je delo Maksa Fabianija. Vabljeni tudi na vsakodnevni knjižni ples z gosti!

Za enoto skrbi Športno in kulturno društvo nasmejani s podporo Café Libera, Občine Kanal ob Soči, Osnovne šole Kanal, Krajevne skupnosti Kanal in prostovoljci, Swisspearla d. o. o., Arcturja d. o. o., Gatisa, Kate Nova Gorica, Mladinskega kluba Kanal in  Spika d.o.o.

KONTAKT:

Blaž Valentinčič / 041 920 666 / si.libero@gmail.comDogodki v Kanalu ob Soči:
 

PON, 22. julij,  ob 18.30 / Okrogla miza /  Pomen Valentina Staniča

Vodi Primož Božič.

ČET, 1. avgust, ob 18.30 / Branje poezije / Andrej Rozman Roza

PET, 2. avgust, ob 18.30  / Pravljične urice / Vodi Anamarija Jakopič

V sodelovanju z Goriško knjižnico Franceta Bevka, podružnica Kanal.

- 

Velika planina, Domžalski planinski dom na Veliki planini
26. do 28. julij    
PET–NED: 10.30–17.30

+ Pravljična urica: SOB, NED ob 13.00

Na višini, kjer se razkadi megla in izgine stres, se knjige predstavijo v svoji najboljši luči. Meditativna tišina, čisti zrak in planinska družba obljubljajo posebno doživetje. Jeseni se bo ta, najvišja bralna krošnja, v planinskem domu usidrala kar za stalno!

Za enoto skrbi Planinsko društvo Domžale.            

KONTAKT:

Helena Kermauner / 041 731 797 / info@pdd.si

-

Polhov gradec, Park ob polhograjski graščini   
junij–september

Polhov Gradec je priljubljen popotniški cilj sredi Polhograjskega hribovja. V Gradcu, kot mu pravijo domačini, stoji mogočna graščina, ki je danes prireditveni prostor s poročno dvorano in poštarskim muzejem. Ob graščini je park s starodavno lipo in Neptunovim vodnjakom, kjer je mogoče dobiti tudi limonado in sladoled. Branje se spremeni v pravo avanturo, če se ga lotiš pred sobotnim izletom na enega izmed okoliških hribov ali po njem.

Za enoto skrbi Javni zavod Polhograjska graščina s podporo Občine Dobrova – Polhov Gradec.

KONTAKT:

Sanja Gorza Luk / 040 480 488 / info@grad-polhovgradec.si

-

Ribnica, Dvorišče ribniškega gradu
julij in avgust

V zavetju ribniškega gradu si v objemu zgodovine. Ostanek obzidja z arkadami in dvema stolpoma je vse, kar je ostalo od nekdaj mogočne, z vodnim jarkom obdane graščine, ki je bila več stoletij domovanje plemenite gospode. Ta prostor poleti razglašamo za svobodno bralno cono. Le lučaj stran so Miklova hiša s splošno knjižnico, Rokodelski center Ribnica ter poletno gledališče, zato je ribniška lokacija vedno živahna.

Za enoto skrbi Knjižnica Miklova hiša Ribnica. 

KONTAKT:

Nastja Hafnar / 064 194 826 / nastja.hafnar@miklovahisa.si

M. R.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava