Recept: Zvezda večera - pivski pičiči

7.6.2024 | 12:20

Konec tedna, klepet ob kozarčku in nekaj slastno hrustljavega na mizi. Naše goste je vedno pravo veselje gledati, ko si v usta devajo dišeče sirove kruhke, ki jim na Dolenjskem pravijo pičiči, v Zasavju pa sirov hlebček. Ne gre za kulinarični presežek, pa vendar se boste po prvi pripravi nemara odločili, da prihodnjič spečete dve porciji. In prav je tako. Dame in gospodje, naj vam predstavimo zvezdo večera: pivske pičiče!

 Recept: Zvezda večera - pivski pičiči

Kadar si boste glavo belili z vprašanjem, kaj na hitro postreči obiskom, se prosim spomnite na sirove kruhke. Podobni so pici, a ne gre za pico, saj je testo posuto le z naribanim sirom. V eni izmed zasavskih restavracij so prigrizek že pred dvajsetimi leti poimenovali sirov hlebček, v dolenjskih picerijah pa jed kraljuje pod imenom pičiči. Ime gor ali dol, zadeva je izjemno slastna in skoraj nujna spremljevalka večerov, ko z družbo uživate ob vrčku piva. Ali kozarcu vina. Saj ni pomembno, da si le prej obložite želodčke. Gremo v akcijo?

Sestavine za testo

1 dcl mleka
1 dcl vode
čajna žlička sladkorja
vrečka suhega pekovskega kvasa ali polovica kocke svežega kvasa
300 g presejane gladke moke
3 ščepci soli
2 čajni žlički olivnega olja

Priprava

1.  V ožjo plastično posodo odmerite toplo vodo in mleko (pazite, da ne bo prevroče!), dodajte sladkor in kvas ter temeljito premešajte. Pustite stati 10 minut, da vas bo razveselil pogled na gobico kvasnega nastavka.  

2.  V posodo za pripravo testa presejte moko, ob rob posujte sol, na sredino pa vlijte kvasni nastavek in olje. Sedaj sestavine dobro pregnetite in oblikujte v testo ali pa to opravilo prepustite kuhinjskemu robotu.    

3.  Hlebček testa pokrijte s krpo in pustite vzhajati najmanj 30 minut.   

4.  Na klasičen pekač, saj veste, tisti, ki je priložen ob nakupu pečice, razgrnite peki papir in površino posujte s koruznim zdrobom. A zakaj? Ker bo jed po peki prav mamljivo hrustala! Sedaj testo lepo razvlecite po površini pekača in ga potresite z 250 g naribanega sira. Količino sira lahko seveda prilagodite svojim željam in okusu.  

5.  Pekač denite v pečico, ki ste jo že ogreli na čim višjo temperaturo – do 270 stopinj. Izberite program za zgornje in spodnje pečenje oziroma poseben program za pice, če ga imate na voljo. Pečeno bo hitro, v le nekaj minutah se bo rob testa obarval zlato rjavo. 

6.  Dišečo jed vzemite iz pečice, razrežite na kvadratke in lično postrezite na deski ali pladnju. Če ste ljubitelji rukole, se bo pičičem izvrstno podala.   

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 23, 4. junij, 2024.

Vesna Meško

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava