FOTO: Pohod v spomin na prvi strel v vojni za Slovenijo

27.6.2024 | 14:40

27. junij 1991 je datum, ki je zaznamoval začetek vojne za samostojno Slovenijo. Po razglasitvi deklaracije o samostojnosti Republike Slovenije, sprejete v skupščini 25. junija in slovesnem dvigu nove državne zastave 26. junija, se je končal slovesni del proglasitve samostojne države. Začel pa se je boj za ohranitev samostojnosti. 27. junija v ranih jutranjih urah je bil v Pogancih zaustavljen, naprej logistični in nato celotni konvoj bojnih vozil Jugoslovanske ljudske armade. Četa za protispecialno delovanje iz 21. Območnega štaba teritorialne obrambe Novo mesto, ki ji je poveljeval Igor Franko, je postavila pri žagi na Pogancih blokado, na cesti iz Vahte proti Novemu mestu. Ker kljub grožnjam poveljnika kolone blokada ni bila umaknjena, je slednji izstreli rafal iz avtomatske puške. Iz enote TO so odgovorili na strel in pri tem ranili poročnika iz enote JLA. S tem so se pričeli spopadi za samostojno Slovenijo. Končali so se z zmago enot teritorialne obrambe in milice, predvsem pa celotnega prebivalstva, ki je takrat nastopalo enotno in skupno.

FOTO: Pohod v spomin na prvi strel v vojni za Slovenijo

V spomin na te dogodke je na tem mestu nastal spominski park, ki so ga, ob sodelovanju Mestne občine Novo mesto in posameznih donatorjev, postavili v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske. V združenju so letos organizirali 10. spominski pohod »Prvi strel«, ki poteka od Pogancev preko Regrče vasi – Drske – Portovala – Marofa in ob Težki vodi nazaj do spominskega parka v Pogancih. Na začetku sta pohodnike pozdravila predsednik OZVVS Dolenjske Anton Klobčaver in podžupan Mestne občine Novo mesto Urban Kramar. Slavnostni govornik je bil Janez Butara, vojni poveljnik 21. Območnega štaba Teritorialne obrambe. Prisotnim je opisal takratna dogajanja. Sledil je pohod okoli 80 pohodnikov, ki so se na poti okrepčali na dveh vmesnih postankih. Ob okrepčilu je, na počitku in kasneje na cilju, sledil tudi glasbeni pozdrav Tamburaškega orkestra folklornega društva Kres. Po končanem pohodu je sledilo okrepčilo in druženje v spominskem parku.

Ker pa veterani, tako kot med vojno, tudi v miru izvajajo svoje strokovne aktivnosti, se je udeležencem pridružil tudi del strelske ekipe OZVVS Dolenjske. Ekipa v sestavi Marko Grošič, Mirko Bele in Jure Pogačnik Ajdič se je udeležila državnega prvenstva veteranov v streljanju s pištolo. Tekmovanje je potekalo v Črnomlju. Ekipa je osvojila drugo mesto. Marko Grošič je osvojil tudi drugo mesto med posamezniki. S tem uspehom je bil končan uspešen športni junij dolenjskih veteranov. Njihova ekipa je namreč 8. junija, na Veteranskih športnih igrah v Postojni, osvojila prvo mesto. S tem so zopet prevzeli v hrambo prenosni pokal, ki so ga osvojili tudi leta 2022. Slovesnosti ob dnevu državnosti so se za veterane in častnike končale s prisotnostjo njihovih praporov na državni slovesnosti na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Besedilo: V. Maraš
Foto: Marko Klinc – Foto Life

Galerija

_01_Prijava udelezbe
_02_Po enem letu zopet skupaj
_03_Pozdrav predsednika A Klobcaverja podzupana U Kramarja in slavnostnega govornika J Butare
_04_Nagovor vojnega povlejnika 21 obmocnega staba TO
_05_Pogled na udelezence
_06_Se pozdravni nagovor in gremo na pot
_07_Pohodniki gredo na pot, na celu z zastavami
_08_Logistika in okrepcilo na prvi vmesni tocki na Drski
_09_Se malo in sledi prvi pocitek in okrepcilo
_10_Pa se malo posladkajmo
_11_Senca, klopca in strudl so kot nalasc za nas
_12_Pa temu dodajmo se pesem Kresovcev
_13_Se ena poskocna pred nadaljevanjem poti
_14_Senca je dobra, a pot je treba nadaljevati
_15_Pa pojdimo naprej
_16_Tudi med pohodom se razvije debata
_17_Pa smo zopet tu
_18_Vodja pohoda dobi prvi spominsko medaljo
_19_Po dolgi hoji je senca in miza odlicna resitev
_20_Po dolgem pohodu sledi okrepcilo
_21_Pocitek, pogovor, osvezitev in malica
_22_Tamburaski orkester Kres je popestril druzenje na poti in v cilju
_23_Ekipa OZVVS Dolenjske_2 mesto_Grosic_Bele_Pogacnik
_24_2 od 3 clanov druge najboljse strelske ekipe v streljanju s pistolo na cilju pohoda
_25_Zmagovalna ekipa OZVVS Dolenjske na Veteranskih sportnih igrah

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

18d nazaj–4     + (8)     – (12)     Oceni Lojzekov stric 

Hvala vam osamosvojitelji da ste nas rešili pred zločinsko komunistično vojsko

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava