FOTO: Oratorij Novo mesto 2024

6.7.2024 | 12:30

Že vrsto let se tri župnije Novega mesta povezujejo v pripravi in izvedbi oratorija. Baragov zavod v Šmihelu je točka združevanja. Kot drugod po Sloveniji smo Oratorij 2024 živeli s prerokom Danielom in njegovo zgodbo, kot jo poznamo iz Svetega pisma. V srcu nam bo za vedno ostala ritmična himna: »Vem, vem, ni drugega Boga, ki bi me ljubil iz srca!« Zato OSTANEM ZVEST! – je odgovor 178-ih otrok, 44 animatorjev, sester Hčera Marije Pomočnice, župnikov in kaplana --- in vseh, ki so sodelovali na Oratoriju.

FOTO: Oratorij Novo mesto 2024
FOTO: Oratorij Novo mesto 2024

Če smo lani ob junaku Hobitu razmišljali o poklicanosti in molili za pravo izbiro življenjskega poklica, smo se letos več družili z angeli. Da, angeli so zelo navzoči v Danielovi zgodbi: angel ga je rešil iz goreče peči in iz levje jame, priskočil mu je na pomoč na tisoč načinov. Tudi na oratoriju smo doživeli varstvo angelov varuhov. Neposredno iz nebes in po mnogih dobrih ljudeh, ki nam jih je Bog poslal na pomoč in v sodelovanje.

Oratorij zaključujemo z veliko hvaležnostjo. Bogu, Mariji Pomočnici, svetemu Janezu Bosku in Mariji Dominiki Mazzarello za dar salezijanske karizme, ki bogati tudi Novo mesto z vsakoletnim vzgojnim programom oratorija. Trem novomeškim župnijam, ki stopijo skupaj v pripravi na oratorij. Baragovemu zavodu, ki nam nudi krasno dvorano ter celotno logistiko in tehnično osebje. Osnovni šoli Šmihel za telovadnico v deževnem popoldnevu. Mestni občini Novo mesto za sofinanciranje.

Letos se posebej veselimo posebnega »sodelovanja čez cesto.« Z nekaterimi učitelji šmihelske osnovne šole »čez cesto« smo skupaj ustvarili še en grafit na oratorijskem prizorišču. Ne le da smo očistili še en nosilni steber železniškega mostu, sedaj ga krasi čudovita poslikava. Z njo želi Oratorij v okolje prinašati veselje do življenja. Iskren boglonaj vsem ustvarjalcem!

Hvala mnogim, ki ste molili za nas – sestre karmeličanke iz Mirne Peči in sestre noterdamke iz Mestnih njiv so naša velika duhovna podpora. In še toliko drugih posameznikov in družin! Pa tudi vsem hvala, ki ste materialno podprli dogajanje na oratoriju.

Velika, res prisrčna zahvala letošnji ekipi mladih animatorjev in voditeljev. Darovali so čas in talente in v darovanju samega sebe tudi zase veliiiiko pridobili!

Ob pregledu fotografij na spletnih objavah Oratorija Novo mesto je najbolj pogost motiv: NASMEH, nasmejani otroci, veseli animatorji, radostni sodelavci. Nasmeh – veselje – radost ... To je izraz oratorija. In v čem je skrivnost? Sv. Marija Dominika Mazzarello je pomenljivo rekla: »veselje je znak srca, ki zelo ljubi Boga.« Iz lepega, čistega srca vedno privre – veselje. Naj bo tega veselja čim več. Tudi po končanem oratoriju. Svet ga potrebuje!

s. Damjana Tramte

Galerija

_zzzoratorij (01)
_zzzoratorij (02)
_zzzoratorij (03)
_zzzoratorij (04)
_zzzoratorij (05)
_zzzoratorij (06)
_zzzoratorij (07)
_zzzoratorij (08)
_zzzoratorij (09)
_zzzoratorij (10)
_zzzoratorij (11)
_zzzoratorij (12)
_zzzoratorij (13)
_zzzoratorij (14)
_zzzoratorij (15)
_zzzoratorij (16)
_zzzoratorij (17)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava