Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

5. Mešjakov večer z ocenjevanjem jabolčnikov ter sadnih sokov


Janez Levstik
25. 1. 2018, 11.50
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_mesjakov__1_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_mesjakov (1), _mesjakov__1_
_mesjakov__26_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_mesjakov__13_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_mesjakov__14_.jpg
Arhiv Lokalno.si

REPA IN KORENJE sta dve v zadnjem času kar malo zapostavljeni živili v ljudski prehrani, če pa pogledamo v zgodovino sta ti dve rastlini predstavljali eno od glavnih in za zdravje zelo koristnih celoletnih živil, za ljudi in domače živali in so jih cenili že stari rimljani.

Ta dva predstavnika korenovk, kakor še tudi ostale sorodne vrste kot so pese, kolerabe, redkve, so bile glavna tema letošnjega že petega v vrsti Mešjakovega večera v Boštanju, etnološke in kulinarične prireditve, katere organizator je turistično društvo Boštanj. Največ pa k vsakoletni uspešni prireditvi seveda prispeva Aktiv žena Boštanj, Društvo za biodinamično kmetovanje Ajda Posavje, Osnovna šola Boštanj in še ostale organizacije in posamezniki iz krajevne skupnosti in bližnje okolice. Kulturni del prireditve je slonel na Ljudskih pevcih iz Boštanja s harmonikarjem in učencih OŠ Boštanj pod vodstvom prizadevnih mentoric, ki so pripravili pevski, harmonikarski, prozni, poetični in likovni prikaz o teh pridelkih.

Polni dvorani navzočih je bilo predstavljeno biodinamično gnojenje in oživljanje zemlje iz prakse tisočletij, podeljevanje biodinamično pridelanih semen in pripravka iz gnoja iz roga za oživljanje zemlje. Predstavnica podjetja z bio semen je ponudila celo paleto najrazličnejših semen in predstavila še manj poznane korenovke. Članice aktiva žena so predstavile čez trideset različnih toplih in hladnih jedi od bujte repe do aleluje, peciv, torte ter ostalih sladic in aranžmajev iz korenovk. Vse je bilo ponudeno obiskovalcem tudi v pokušino. Organizirano je bilo tudi tekmovanje za najdaljši repin olupek in prikaz postopka ribanja in priprave repe za kisanje. Predstavljeni pa so bili tudi zdravilni in učinki za čiščenja telesa s korenovkami. Na tej prireditvi pa smo tudi letos podelili priznanja za najboljše ocenjene jabolčnike, sadna vina in sadne sokove. V ocenjevanje je prispelo osemnajst vzorcev od katerih sta bila le dva neustrezna, dva pa delno neustrezna. Strokovna komisija pod vodstvom Dr. Tatjane Košmer z biotehnične fakultete Ljubljana je najbolje ocenila jabolčnik z oceno 17,63 ki ga je pridelal Špec Matej iz Orešja nad Sevnico, najbolje ocenjen bistri sok z 18,43 Jože Ratajc iz Rovišča in najbolje ocenjen sok hrušk moštnic z oceno 18,6 Branimir Obolnar s Svibnega. Priznanja sta podelila Boris Orešek domači priznan sadjar in vodja sekcije za sadjarstvo pri KGZ Slovenije, ki je med drugim dejal: »Jabolčnik je bil nekdaj zdravo, kmečko pogonsko gorivo kot je danes nafta« ter predsednik turističnega društva Boštanj Aleš Germovšek. Prireditev je uspešno vodil Ciril Dolinšek- Cili.

cloud

Trenutno

16 °C

Oblačno

ponedeljek, 26. 5

Deževno

8 / 23 °C cloud-rain

torek, 27. 5

Deževno

12 / 21 °C cloud-rain

sreda, 28. 5

Deževno

10 / 23 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.