Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Recept: Hrustljava pica, ki jo lahko zmažete, tudi če ste na dieti


V. M.
20. 1. 2025, 13.30
Posodobljeno
21. 01. 2025 · 10:08
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

_zzzpica1.jpg
Instagram
Foto: Instagram

Za vas imamo noro preprost recept, ki se ga boste razveselili tisti, ki se zaradi diete izogibate ogljikovim hidratom. Pred vami je popularen prigrizek!

_zzzpica_0001.jpg
Instagram
Proteinska pica je bolj zdrava različica okusnega prigrizka. (Foto: Shutterstock)

Ne bomo vam oporekali, seveda se beljakovinska pica ne more primerjati s klasično pico! A če ste se lotili uravnavanja telesne teže z beljakovinsko dieto in pazite na vnos ogljikovih hidratov, potem je pred vami alternativa, ki vam omogoča, da vseeno potešite željo po priljubljenih grižljajih. Recept za beljakovinsko pico je torej odlična izbira za tiste, ki sledite dieti s povečanim vnosom beljakovin.

Beljakovinska pica

Z vami delimo idejo za pripravo ene najbolj preprostih osnov za beljakovinsko pico. Potrebovali boste dve vrsti sira, jajca, sol in poper. Osnovo lahko obložite s sestavinami po lastnem okusu, oziroma glede na živila, ki jih tudi sicer zajema dieta. Primer: pusta šunka, piščanec, tofu, losos ali sir z visoko vsebnostjo beljakovin.

Sestavine za najbolj preprosto osnovo

150 g sira z nizko vsebnostjo maščob
25 g trdega ali poltrdega sira po izbiri
2 jajci
sol
poper
origano
bazilika

Postopek priprave

Jajca in sir zmešajte ter dodajte začimbe. Oblikujte podlago, ki jo položite na s peki papirjem obložen pekač. Slednjega denite v pečico ogreto na 180 stopinj Celzija. Pecite 30 minut. Ko je testo pečeno, ga vzemite iz pečice in ohladite. Nato na pico obložite (mi smo denimo uporabili paradižnik, sir, gobe, papriko in koruzo) ter vse skupaj pecite še 15 minut pri temperaturi 220 stopinj Celzija.

Beljakovinska pica – zakaj je čas peke daljši?

Beljakovinske sestavine pogosto ne zajemajo glutena, ki daje prožnost običajnemu testu. Da testo za beljakovinsko pico doseže pravo konsistenco in stabilnost, je tako potrebna daljša peka. Slednje je potrebno tudi zaradi tega, ker mora testo izgubiti odvečno vlago, ki jo denimo dajejo jajca. Za tovrstne pice je tako pogosto značilno, da se pečejo pri nižjih temperaturah in dlje časa. Na ta način se hkrati prepreči, da bi se zunanji del prehitro zapekel.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.