Šunka: V starih časih je bila precej drugačna! Kaj pa recept za šunko v testu?


Tu je šest zanimivosti o praznični šunki. In recept za tradicionalno šunko v testu ...
1. Če bi primerjali sestavo šunke danes in pred dvajsetimi leti, bi ugotovili, da je zdaj šunka za 57 odstotkov bolj pusta in manj mastna kot v preteklosti. En obrok šunke, kar je približno 90 g mesa, vsebuje zgolj 140 kalorij, 6,5 g maščobe in 48 mg holesterola.
2. Gnjat pravimo tako svežemu mesu kot tudi sušenemu in prekajenemu, skratka obdelani šunki. Cela gnjat tehta do 10 kilogramov, bolje pa je izbrati majhne, do teže 6,5 kg, ker so manj mastne.
3. Gnjat ima značilno sladko aromo po orehih.
4. Slavno parmsko gnjat lahko jemo surovo, medtem ko je druge treba skuhati in speči. Tiste gnjati, ki jih prodajajo že kuhane, lahko še naprej dokuhamo ali dušimo.
5. Gnjat pečemo tako dolgo, dokler notranja temperatura (merjena s posebnim termometrom za meso) ne doseže 75 stopinj. Za orientacijo: glede na težo šunke lahko izračunamo čas njene peke tako, da upoštevamo za vsakega pol kilograma mesa 30 minut peke.
6. Da bi preliv čim globlje pronical v meso, vrhnjo plast mesa rahlo narežemo pred peko.
Tradicionalna šunka v testu - RECEPT
Zaradi testa bo ostala sočna!
SESTAVINE
1 kg prekajene šunke
600 g bele moke
20 g kvasa
1/2 žličke soli
ščepec sladkorja
3 dl mlačne vode
gorčica
kumina
česen
jajce
PRIPRAVA
1. Šunko skuhamo v vodi in jo osušimo. Nato pripravimo kvasec, in sicer tako, da kvas zdrobimo in ga prelijemo z decilitrom mlačne vode, dodamo sladkor in pustimo na toplem vzhajati približno 20 minut.
2. Ko je kvasec pripravljen iz moke, kvasa in vode zamesimo testo in ga pustimo vzhajati približno eno uro. Ne solimo!
3. Vzhajano testo razvaljamo. Preden ga ovijemo okoli šunke, jo premažemo z gorčico in potresemo s kumino in česnom.
4. Šunko v testu premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo v pečici na 200 stopinjah približno eno uro.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se