Bomo šli s Tedna cvička vinjeni, pijani ali cvičknjeni?

##IMAGE-2572832##
Dolenjski vinogradniki so vsi v pričakovanju letošnjega 38. Tedna cvička, ki bo Novo mesto zaznamoval drugi majski vikend. Kot smo poročali, so enologi včeraj končali ocenjevanje vin. Okoli same prireditve neznank tako rekoč ni več. Pravzaprav je, ena sama. Doslej smo vedeli, kako to gre, zdaj pa ne vemo več - bomo s Tedna cvička domov odhajali vinjeni, pijani, ali morda cvičknjeni??
Kmetijsko gozdarska zbornica je namreč na različne naslove poslala dopis, v katerem med drugim piše, da slovenski vinarji in vinogradniki želijo, da se ne uporablja izraza ''vinjen'' za opis dogodkov, kjer so nastopile posledice zaradi prevelikih količin zaužitega alkohola, in naj se raje uporabljajo bolj ustrezne besede, kot na primer pijan, alkoholiziran, pod vplivom alkohola (ko gre denimo za prometne nesreče). Prvo podpisani, predsednik KGZS Ciril Smrkolj to utemeljuje s tem, da Zakon o varnosti cestnega prometa izraza vinjen ne pozna, poleg tega pa vinarji menijo, da se jim z besedico ''vinjen'' dela škoda, ker menda večina ljudi na osnovi zapisanega stanja (vinjen), tudi zmerno pitje (kot dopolnilo k hrani) povezuje z velikim številom prometnih nesreč.
S tem se je prav ta teden med drugim ukvarjal tudi naš Toni Gašperič, ko je zapisal, da tisti, ki so pili vino, so bili vinjeni. Če so pili šnops, so bili šnopseni. Če so pili pivo, so bili pivnjeni. Če pa so pili pivo in encijan, so se pa betonirali ...
Ko smo poziv KGZS prebrali mi, je bil prvi komentar, da na zavodu očitno nimajo nobenega resnega dela in se zato ukvarjajo s ''finesami'' pijančevanja. Pa smo razmišljali naprej. Kakšna razlika je med pijan in vinjen. Razlika je. Mi smo iz dopisa razbrali, da je vinjen tisti, ki uživa vino kot dopolnilo k hrani (kulturno pitje), nalivanje pa je pijančevanje, ki povzroča vandalizem, družinske tragedije, prometne nesreče ... KGZS predlaga, da bi policisti uporabljali v svojih zapisnikih bolj ustrezno zvezo oziroma besedo – pod vplivom alkohola, pijan, ali pa alkoholiziran.
Ker smo demokratična družba, KGZS seveda dopuščamo možnost, da predlaga, kar pač predlaga. Toda ali so pomislili kakšne težave povzročajo s svojim predlogom? Kako bo ubogi policist v zapisniku zadel pravo ugotovitev. Pijan ali pod vplivom alkohola je tudi razlika. Pod vplivom alkohola je lahko malo vinjen, lahko pa je tudi ''totalno pijan.'' Kot vidite, je alkohol pravzaprav ena sama neznanka in sploh ne gre za to, da so ljudje na splošno pijanci, umetniki in še nekateri, ki tudi radi pijejo, pa boemi. Menimo, da predlog, oziroma prošnja KGZS ni dovolj domišljena. Nič čudnega ne bo, če bo zdaj kdo predlagal, da se ne uporablja beseda tatvina, češ da je bolj primerna odtujitev in morda bi lahko namesto, da rečemo, da je nekdo nekoga ubil rekli, da mu je odtujil življenje.
Da ne bi v nedogled modrovali, smo izkoristili možnost telefonskega klica. Predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Jože Žura nas je razsvetlil. ''Če rečemo, da je nekdo vinjen, ljudje mislijo da se je napil vina, ljudje pa se napijejo tudi piva, žganja in drugih alkoholnih pijač in zato je prav, da se reče pod vplivom alkohola.'' Smiselno?! Seveda. Nemogoče bi bilo na kraju dogodka ugotavljati, ali je nekdo pirjen, žganjen, likerjen ....
In še nekaj. Kar nekaj ljudi smo vprašali, kaj jim pomeni beseda vinjen? Odgovori so bili: nalit, pijan, nadelan, trd, zadet ... prav nihče ni rekel, da je to oseba, ki se je napila vina.
Kakorkoli, iz zapisanega nedvoumno izhaja, da se vinu s strani prometnih policistov dela velikanska krivica, ker vse opite udeležence v prometu označijo za vino pivce. Vino pa je (v naši vinorodni deželi) sveta stvar, tako rekoč hrana, ki se pije zmerno in spoštljivo in seveda kulturno in jo v glavnem ne gre enačiti s pijančevanjem. Če bi šlo pri pitju vina za pijančevanje, ga zanesljivo ne bi bilo v državni himni (ne omenjajte avtorja besedila), da ne omenjamo brižinskih spomenikov – najstarejši ohranjeni zapis v slovenskem jeziku iz srednjega veka – ki tudi vsebujejo opise sladkosti alkoholne omame, res pa je (vsaj nam ni znano) ali je omenjena sladkost posledica vina ali ola, ali pa so morda že tedaj varili žganje.
Jože Musa
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se