Sejem Alpe Adria: Dolenjska vabi na Festival cvička v NM in razgledni stolp v Šmarjeti

27.3.2022 | 12:35

Skrivnosti Dolenjske

Skrivnosti Dolenjske

Razgledni stolp Šmarjeta

Razgledni stolp Šmarjeta

Fontana cvička

Fontana cvička

Sitarjeva hiša (foto: Alenka Peterlin)

Sitarjeva hiša (foto: Alenka Peterlin)

Sejem Alpe Adria: Dolenjska vabi na Festival cvička v NM in razgledni stolp v Šmarjeti
Sejem Alpe Adria: Dolenjska vabi na Festival cvička v NM in razgledni stolp v Šmarjeti

V sklopu 32. sejma za zeleni in aktivni turizem Alpe Adria so Dolenjci predstavili novosti v njihovi turistični ponudbi, med katerimi izpostavljajo Festival cvička, ki se bo maja odvijal v Novem mestu, vabijo na pravkar odprt razgledni stolp v cerkvi sv. Marjete in vinsko fontano v Šmarjeto ter prenovljeno Sitarjevo hišo v Dolenjske Toplice. Novost v regiji je tudi zemljevid Dolenjske, ki izpostavlja ključne znamenitosti vseh dvanajstih občin, v kratkem pa se obeta doživetje Skrivnosti Dolenjske, ki bo zaživelo v obliki posebne aplikacije.

Novinarsko konferenco, ki jo je povezovala Jasna Kuljaj, ambasadorka Cvička, so Dolenjci začeli s predstavitvijo Festivala cvička, ki se bo med 27. in 29. majem odvijal v Novem mestu, ta pa združuje kar tri dogodke: študentsko Cvičkarijo, ki se vrača po desetih letih premora, že 6. Pop Up Wine Festival ter Teden cvička, ki letos praznuje častljivih 50. let. Podžupan Mestne občine Novo mesto Boštjan Grobler je na novinarski konferenci poudaril, da želijo s Festivalom cvička dvigniti nivo kulture pitja vina in predvsem predstaviti Dolenjsko kot pomembno regijo tudi na zemljevidu gastronomije. K festivalu so tako pristopili predstavniki Zveze društev vinogradnikov Dolenjske in Društva novomeških študentov, v okviru Festivala cvička pa bo izveden tudi strokovni posvet najbolj priznanih imen na področju vinarstva v Sloveniji, ki jo bo vodil Gregor Kren, dobitnik naziva za najboljšega sommeliera v Sloveniji po izboru Gault&Millau in organizator Pop Up Wine Festivala.

Da bi povezali različne zanimivosti, ki jih ponuja Dolenjska, je nastal prvi turistični zemljevid Dolenjske, ki predstavlja deset osrednjih znamenitosti destinacije, top razglede, kolesarske in pešpoti, na notranji strani pa se z glavnimi znamenitostmi predstavlja vseh 12 občin. Kmalu bo Dolenjska bogatejša še za doživetje Skrivnosti Dolenjske/Secrets of Dolenjska, ki bo obiskovalcem prek mobilne aplikacije ponujalo edinstveno virtualno doživetje. Na sprehodu po Novem mestu skozi čas bo med drugim moč nazdraviti s knezom in kneginjo, uporabniki se bodo lahko preizkusili v vlogi kurirja na znameniti Bazi 20 v Dolenjskih Toplicah ali pa se bodo kot raziskovalci pradavnine odpravili na aktivno doživetje Vinjega vrha v Šmarjeških Toplicah. Brezplačno virtualno vodenje je v prvi vrsti namenjeno individualnim obiskovalcem in družinam, v povezavi z vrhunsko kulinariko pa ga bo moč doživeti tudi kot prvovrstno gastronomsko doživetje.

Razgledni stolp v cerkvi sv. Marjete, ki je najnovejša turistična pridobitev v Šmarjeških Toplicah, je odprt vse od konca preteklega leta. Zvonik je posebnost v slovenskem prostoru, saj ima na višini 24 metrov vgrajen razgledni balkon. V njem je šest podestov in šest etaž, povezanih z dostopnimi lesenimi stopnicami. Na zadnjem podestu so trije bronasti zvonovi, do razglednega stolpa pa je treba premagati 127 stopnic. Sledi nagrada - z balkona cerkvenega zvonika se odpre prekrasen pogled na šmarješko dolino in seže do Gorjancev, Trške gore in okolice. Trenutno se lahko na zvonik povzpnete od četrtka do nedelje med 12. in 16. uro, po 17. aprilu pa bo ogled možen vsak dan od 14. do 19. ure. V njegovi neposredni bližini je tudi vinska fontana Izvir cvička, ki začne ponovno obratovati 17. aprila. Fontana ljubiteljem vinske kapljice ponuja poseben vpogled v sestavo cvička, preizkusite pa lahko kar tri različice - dolenjsko belo, žametno črnino in modro frankinjo, k dobri kapljici pa se seveda priležeta tudi svež domač kruh iz krušne peči in najboljša šmarješka salama.

Nova pridobitev je tudi Sitarjeva hiša v središču Dolenjskih Toplic. Po skoraj dveh desetletjih samote in nekaj poskusih oživitve je Sitarjeva hiša lani zasijala v prenovljeni podobi in postala turistično stičišče kraja z bogato ponudbo lokalnih pridelovalcev in obrtnikov. Trenutno se v hiši odvijajo različne brezplačne delavnice, od kulinaričnih, medgeneracijskih, čebelarskih do marketinških. V Sitarjevi hiši je pomembna točka tudi prenovljeni balkon, ki pod belo omelo ponuja prostor za poljube. Topličani načrtujejo tudi posebno sobo pobega, v kateri bodo lahko turisti odkrivali človeško ribico, ki biva v njihovi Sušici. V kratkem bo urejen še Sitarjev studenec, s tem pa bo obrežje Sušice postalo prijeten prostor za oddih, sprehod in napajanje z energijo.

Razvojni center Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava