Lokalno.si
© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Vse iz korenčka - juha, štruklji, potica, kruh, palačinke, marmelada ...


Fani Borštnar, Akž Tržišče
25. 6. 2023, 16.45
Posodobljeno
26. 06. 2023 · 12:57
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zkoren__1_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_zkoren__4_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_zkoren__10_.jpg
Arhiv Lokalno.si

Na dan obletnice in otvoritve novih prostorov Aktiva kmečkih žena Tržišče smo članice v nedeljo, 18.6., v svoji kuhinji pripravile Dan odprtih vrat. Medtem, ko smo v lanskem letu predstavile krompirjeve jedi, smo se letos odločile, da ponudimo jedi iz korenčka.

Aktiv se samooskrbuje s posevki na manjši njivici, ki jo skozi leto pridno in marljivo negujemo in skrbimo , da nam da čim večji pridelek. Poleg krompirja in korenčka na njivi raste še čebula in česen. Vsako leto pa posejemo še kakšno novo vrtnino.

Že nekaj ur pred uradnim odprtjem so članice že kuhale in pekle nekatere jedi, da so bile še vroče in sveže pripravljene. Skozi priprta vrata je prav lepo dišalo iz kuhinje in z omamnim vonjem že vabilo prve jutranje obiskovalce. Predsednica Fani Borštnar jih je pozdravila za dobrodošlico, na kratko predstavila korenčkove jedi in jim zaželela slasten tek. Obiskovalci so nad raznolikostjo korenčkovih jedi bili navdušeni, saj je korenje največkrat dodatek v govejih juhah, obarah ali enolončnicah.

Tokrat pa so lahko poskusili kar šestnajst različnih jedi iz korenja: kremno juho, štruklje, namaz, pogačo, tortico, piškote, korenčkovo potico, štrukeljčke in rulade, mafine, korenčkov kruh, solato, itd. Otrokom je šla najbolj v slast sprotna peka korenčkovih palačink, ki so jih namazali s korenčkovo marmelado. Za najmlajše smo pripravile domači frutek, za žejo pa natočile še korenčkov sok z jabolki. V kuhinjo in na pokušino je prišla med drugim predsednica Društva kmetic Sevnica Majda Jazbec in nam čestitala za domiselnost in izvirnost ter za okusne in lepo pripravljene jedi. Zaželela nam je dobro in uspešno delo tudi v bodoče. S svojim obiskom nas je počastil podžupan Občine Sevnica Janez Kukec, ki je bil prav tako navdušen nad izbiro korenčkovih jedi in se zahvalil za ves trud in vnemo, ki jo delimo tudi s krajani in občani.

Dogodek »Dan odprtih vrat« postaja že tradicionalen, zato že razmišljamo, katere jedi bodo v naslednjem letu dišale iz naše kuhinje.


© 2025 Dolenjski list Novo mesto d.o.o.

Vse pravice pridržane.