DL: Cilj ni vrabec, ampak Golob na strehah

7.12.2012 | 14:30

TRETJA GENERACIJA - Če je Golobov stari oče včasih prodajal po hišah, zdaj vse večjo vlogo igrajo druge prodajne poti, tudi splet, kot pravita Marjan in Damjan Golob. Podjetje ima še vedno 60 odst. končnih kupcev, ostale izdelke pa proda trgovcem in krovcem, katerih delež se povečuje.

Tudi v krizi potrebujemo streho nad glavo - v Malenski vasi pri Mirni Peči ponujajo eno od možnosti, betonske strešnike, ki jih pri hiši izdelujejo že skoraj pol stoletja. Kot kaže, bodo Golobovi strešnike izdelovali še kar nekaj časa, saj načrtujejo novogradnjo v nastajajoči industrijski coni v Mirni Peči. Če bodo tam do spomladi uredili infrastrukturo, bodo nove prostore zgradili v enem letu. Stroje so že kupili, denar v glavnem zbrali, zato bi lahko proizvodnja stekla v začetku leta 2014.

Podjetje Strešniki Golob je največji proizvajalec betonske kritine v slovenski lasti.  Trenutno je v njem zaposlenih devet ljudi. Marjan Golob, lastnik, in njegov sin Damjan, direktor, v družinskem podjetju skupaj z mamo in sestro nadaljujeta začetno delo očeta oz. deda. Prepričana sta, da ima ta kritina prihodnost, čeprav je na trgu podcenjena, saj gre za kakovostno in okolju zelo prijazno izdelavo. Kot pojasnjuje Marjan, so nemške analize pokazale, da je pri njeni izdelavi za 45 odst. manj emisij kot pri glini ali pločevini. Kot dodaja Damjan, se v Nemčiji že močno povečuje delež betonske kritine.

Kriza je Golobovo proizvodnjo oklestila za 10 do 15 odst., zato so cilje malo znižali in so s poslovanjem zadovoljni. Mnoge manjše slovenske proizvajalce betonskih strešnikov, ki niso sledili razvoju, je kriza bolj prizadela, kot pove Marjan, ki je tudi predsednik odbora izdelovalcev betonske kritine.

Skozi krizo stopa družinsko podjetje nekoliko lažje, ker je bolj prilagodljivo in ker zagotavlja kakovost. To potrdi lahko tudi z zlatim znakom kakovosti SQ, ki ga lahko prejmejo izdelki in storitve slovenskega izvora z mednarodno priznanim  preizkusom.

»Danes je s sodobno tehnologijo lahko zagotavljati količine, a težava je prodaja. Proizvajalci kritino vozijo tudi do 400 km daleč, npr. iz Madžarske, kjer imajo cenejše surovine, delovno silo ali celo državne subvencije,« opozori Damjan. Kot pripomni Marjan, domače proizvajalce v neugoden položaj spravlja tudi zakonodaja. Oba s sinom se strinjata, da negotove razmere v gospodarskem okolju  ovirajo podjetnike, da bi se odločili za večji razvoj, velik problem pa so tudi neplačila.

Golobovi največ prodajo v Sloveniji, nekaj pa so že prodali tudi v Avstrijo in na Hrvaško, na katero računajo, ko se bo pridružila Evropski uniji. Na ta izziv bodo z naložbo v industrijski coni dobro pripravljeni, saj jim bodo novi prostori in  nova tehnologija omogočili tudi za 50 odst. povečati proizvodnjo ob enoizmenskem delu. Za začetek bodo tudi tam delali s sedanjimi zaposlenimi, pozneje načrtujejo še kakšno zaposlitev.

Marjan in Damjan sta izkoristila izkušnje svojega predhodnika, nato pa stalno pridobivala nova znanja na seminarjih, sejmih in na obiskih podjetij v tujini. Damjan, ki je univ. dipl. inž. gradbeništva, še vedno sodeluje z univerzo. Najnovejšim tehnologijam pa podjetje lažje sledi tudi zato, ker sodeluje z vodilnim evropskim proizvajalcem strojev za izdelavo strešnikov in z vodilnim proizvajalcem barv. Čeprav je Marjan, ki je prevzel dejavnost leta 1987 in nabavil nove stroje, leta 2000 postavil novo sodobno linijo, se razvoj s tem ni zaključil. Tudi zdaj, ko podjetje načrtuje preselitev in povečanje zmogljivosti, že razmišlja o nadgradnji strešnika, ki bo popolna novost na trgu.

Članek je bil objavljen v 37. številki Dolenjskega lista 13. septembra 2012.

B. Dušič Gornik

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava