Spletni arhiv

Začetni datum: sobota, 20.4.2024

S pljučnikom preprečimo težave z dihali in ublažimo vnetja
sob, 20.4.2024 (18:40) — Lokalno aktualno
V teh dneh je na plan pokukal tudi pljučnik, ki ga prepoznamo po modrih in rožnatih cvetovih. Že od nekdaj velja za čudežno zdravilno rastlino, ki pomaga pri boleznih pljuč, in je nepogrešljiv pri gastrointestinalnih težavah.

DL: Pohvala osebju SB Novo mesto
sob, 20.4.2024 (17:30) — Lokalno aktualno
Pisal nam je Janez Barborič iz Šentjošta, ki je pohvalil osebje Splošne bolnišnice Novo mesto. Tri dni ga je bolel trebuh, in ker ni mogel več zdržati bolečin, je šel v noči na nedeljo ob 3. uri zjutraj na urgenco. »Tam so me zelo lepo sprejeli in mi kmalu postavili diagnozo, da imam vnet slepič. Ta dan so takoj poklicali zdravnika specialista splošne kirurgije Roka Testena, ki me je operiral. Tudi medicinske sestre so bile zelo prijazne. Presenečen sem bil nad zelo urejeno bolnišnico. Za vse se jim prav lepo zahvaljujem,« je zapisal Janez.

Vaše fotke: Štiri v vrsto
sob, 20.4.2024 (15:40) — Vaša zgodba
V četrtek popoldne je prišlo do verižnega trčenja na cesti mimo novomeškega BTC-ja v Bršljinu. Kar nekaj fotografij naleta (ki je bil tako poslikan z vseh zornih kotov:)) so bralci takoj prispevali v FB profil PKD, kjer so jih duhovito naslovili kot ''Štiri v vrsto''.

DL: Vprašanja in predlogi - o Šentjernejski cesti in obnovi Šmarješke ceste
sob, 20.4.2024 (14:00) — Lokalno aktualno
Oglasil se je bralec iz Novega mesta, ki je opozoril, da je na Šentjernejski cesti, malo naprej od stavbe KZ Trebnje - Krka, v ostrem ovinku zelo ozka bankina. Po njegovem mnenju je tam zelo nevarno, saj bi kdo lahko ob nekoliko nezbrani vožnji zgrmel navzdol. Na Mestno občino Novo mesto je naslovil vprašanje, kaj bo naredila glede tega, sam je predlagal postavitev zaščitne ograje.

Recept: Rjavčki iz sladkega krompirja
sob, 20.4.2024 (12:45) — Lokalno aktualno
Pecivo iz sladkega krompirja? Seveda, to morate nujno poskusiti! Ti oranžni gomolji dajo pecivu prijetno sladkobo, ne da bi njihov okus prevladal.

DL: Naša kulturna dediščina  - Lešnjakov palček
sob, 20.4.2024 (11:40) — Lokalno aktualno
Vrtni palčki so se prvič kot izdelek večje proizvodnje pojavili leta 1898 na sejmu v Leipzigu in tako postali priljubljeni po celotni Nemčiji. Od tam se kultura okraševanja vrtov z vrtnimi palčki razširi po Evropi in Angliji. Že leta 1908 jih v svojem prodajnem katalogu predstavi ljubljanska tovarna Drelse, kot pritlikavce v različnih položajih. Novomeška tovarna keramičnih izdelkov Keramika J. Klememčič pa jih predstavi v svojem razstavnem prostoru leta 1935. Ti so bili izdelani najpogosteje v kalupih. Prosto modelirane so navadno izdelovali lokalni lončarji.

Večerja v znamenju slovenske in kanarske kulinarike
sob, 20.4.2024 (10:45) — Vaša zgodba
V četrtek, 18. aprila, smo na OŠ Maksa Pleteršnika Pišece izvedli Unescov projekt Večerja – Recepti z vrta. V dopoldanskem času smo imeli različne delavnice, povezane s kulinariko in deli na vrtu, popoldne pa smo se spet vsi dobili v šolski jedilnici.

DL: Porumenela fotografija - Recital, priznanja, razstava
sob, 20.4.2024 (10:00) — Lokalno aktualno
Osrednjo prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku so leta 1981 Trebanjci pripravili 6. februarja v Galeriji likovnih samorastnikov. Obiskovalci so najprej prisluhnili recitatorjem, ki so predstavili avtorje literarnih besedil iz nove številke Samorastniške besede, izšle tisti dan, nato pa so prisostvovali podelitvi priznanj, ki jih je zaslužnim ljubiteljskim kulturnim delavcem izročil Frane Videčnik, predsednik ZKO Trebnje. V zgornjih galerijskih prostorih je bila tudi razstava, ki je prikazala razvoj Samorastniške besede.

Po domača semena v Knjižnico semen
sob, 20.4.2024 (09:00) — Vaša zgodba
Pomlad je čas, ko se prebuja narava in ko pričnemo s prvimi vrtnimi opravili. Stik z naravo je zelo pomemben tudi za celosten razvoj otrok, dejavnosti na vrtu pa otroke odlično povežejo z naravo in njenim življenjskim ciklom. Bolj ko otroci poznajo naravo, bolj jo spoštujejo. Vrtnarjenje je krasna priložnost, da otroci razvijajo svoja čutila in odkrivajo vonjave, barve, podlage in okuse rastlin, ki zrastejo na vrtu, in spoznajo, kako pride hrana na njihov krožnik. Pomembno je, da se že otroci zavedajo pomena lokalne  pridelave hrane, da spoznajo rast rastline od semena do ploda in se naučijo osnovnih tehnik vrtnarjenja.