DL: Carinska kontrola pri Badovincu

27.8.2013 | 13:55

Glavni carinik Peter Badovinac je izdajal potne liste. (Foto: M. B.-J.)

Glavni carinik Peter Badovinac je izdajal potne liste. (Foto: M. B.-J.)

Potni list za Svobodno belokranjsko ozemlje. (Foto: M. B.-J.)

Potni list za Svobodno belokranjsko ozemlje. (Foto: M. B.-J.)

Prvi turisti, ki so imeli ob vstopu v Belo krajino carinski pregled. (Foto: M. B.-J.)

Prvi turisti, ki so imeli ob vstopu v Belo krajino carinski pregled. (Foto: M. B.-J.)

Matjaž Rus je skrbno stehtal vsakega potnika,  tudi Barico Urh iz Metlike, poročeno Črnič, ki sedaj živi v Ljubljani.  (Foto: M. B.-J.)

Matjaž Rus je skrbno stehtal vsakega potnika, tudi Barico Urh iz Metlike, poročeno Črnič, ki sedaj živi v Ljubljani. (Foto: M. B.-J.)

Pred četrt stoletja so imeli tisti, ki so rekli, da bodo, ko odrastejo, cariniki na Kolpi, nemalo težav. A leta 1991 so na Kolpo res prišli cariniki. Potem so nekateri začeli govoriti, da bodo - ko bodo "veliki" - cariniki na Gorjancih.

In glej ga, zlomka! V sredo prejšnji teden je 52 članov Društva upokojencev komandant Stane iz Ljubljane v Badovinčevi gostilni na Jugorju, torej pri prvi hiši na belokranjski strani Gorjancev na poti z Dolenjske v Belo krajino, zares doživelo carinski "pregled". A ne le to, lahko so kupili tudi potne liste oz. pasoše, kot tem listinam pravijo Belokranjci. Kako tudi ne, ko pa so vstopili v unijo vinorodnih dežel, imenovano Svobodno belokranjsko ozemlje (SBO).

A vsakemu so, preden je dobil pasoš, izmerili obseg pasu in ugotovili barvo nosu ter oboje skrbno zapisali v dokument. Tudi stehtali so ga, tehtanje pa naj bi se ponovilo tudi, ko bi se turist vračal iz Bele krajine, da bi na jugorski "carini" ugotovili, koliko je pridobil na teži. Glede na belokranjsko gostoljubnost v Beli krajini zagotovo nihče ne shujša. Za tekočo vizo pa so ponudili znani Badovinčev karampampuli. Niso pa pozabili niti na tiste, ki bi v trenutku nepazljivosti ostali brez pasoša. Kot je zapisano v dokumentu, morajo ob morebitni izgubi nemudoma obvestiti najbližjega gostilničarja na ozemlju SBO in žalost poplakniti s pristnim belokranjskim vinom, v težjih primerih pa z domačo žganjico.

Projekt je plod znanega belokranjskega humorista Tonija Gašperiča, karikaturista Branka Babiča in jugorskega gostilničarja Petra Badovinca. Namen pa je popestriti belokranjsko turistično ponudbo in jo narediti še bolj mikavno, zabavno, duhovito. Poleg pasoša so izdali tudi vinojete, ki so obvezne tako na "belokranjskih vinskih, asfaltiranih in jebela cestah kot tudi v tunelu pod Gorjanci, ki bo zgrajen leta 2042", kot je mogoče prebrati na vinojeti. Pregovorno radodarni Belokranjci pa nudijo z vinojeto tudi 50 odst. popusta na vseh brezplačnih parkiriščih v Beli krajini.

A pri zadevi s pasoši ne gre zgolj za šalo, ampak bo z njimi mogoče uveljavljati popuste pri hrani, pijači in prenočiščih v belokranjskih lokalih, ki se bodo vključili v projekt in ki bodo na to z značilnimi oznakami opozarjali goste.

Pasoš in vinojeta pa ne bosta edina, po čemer naj bi bila v prihodnje prepoznavna Bela krajina. Gašperič, Babič in Badovinac imajo še veliko idej, ki jih bodo uresničevali postopoma. Uvedli naj bi še belokranjski goldinar, ponudili belokranjske obeske za ključe, pri Badovincu, kjer je mogoče kupiti potne liste in vinojete, pa naj bi odprli tudi brezcarinsko prodajalno. Gotovo pa bodo ponudili še kakšno presenečenje, ki ga tokrat še niso želeli razkriti.

Članek je bil objavljen v 17. številki Dolenjskega lista 25. aprila 2013.

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (9)

28.8.2013Oceni badovinec 

Daj Peter, spij eno karampulo in se umiri. Ti in tvoji "pasoši" Mislim, sedaj smo v Evropi in potni list ni potreben. Če ne želiš, da pridemo brez tega, pa ostani sam..................

28.8.2013Oceni niče 

bravo pero samo tk naprej

28.8.2013Oceni predlog in mnenje 

Torej, dajmo še to malo razbit od Slovenije kar jo je ostalo. Vsak za svoj grunt - pasoš. Bi blo dobro mal premislit, predno se to da v javnost. Zaplankano razmišljanje in sedaj še delovanje. Nobene, ampak res nobene državljanske drže in ravnanja.

29.8.2013Oceni tine 

kdor te turistične zgodbe ne razume, naj bo doma na zapečku in fižol lušči.Zakaj je potrebno zmeraj nekoga , ki se trudi nekaj naredit, jebat. Ta dva komentatorja nista še nič naredila družbi koristnega. Samo kritizirate, da se nič ne dogaja, ko pa se , pa spet ni v redu. PA TI DEJ. Peter , podpiram te v tej akciji, in ti želim čim več obiska, tudi vsem ostalim, ki ste zraven in nudite popuste. Srečno

29.8.2013Oceni badovinec 

Tole, da je turistična zgodba! Malo Morgen! Kaj tako dobrega pa je Peter naredil za turistično ponudbo. Njegova gostilna je še iz stare Jugoslavije.... Nič novega ne vidim in mene kljub karampuli in "pasošom" tam zagotovo ne bo.Pa mislim, da še koga drugega ne.Lepo pozdravljeni drugače misleči, imejte se lepo in vestno upoštevajte te njegove listine.

30.8.2013Oceni CIA 

kaj pa, če je to kakšna mednarodna zarota :)

3.9.2013Oceni zanimivo 

Poglejte kako se Hrvati borijo za Vukovar, mi pa brez besed prepuščamo Belo krajino srbijanski manipulaciji, pasoše uporabljajo samo vlahi in njihove pripuzije

4.9.2013Oceni belokranjec 

Pozdravljeni. Prav zanimivo je, da ste se vsi spotaknili samo v Petra kaj se tiče teh pasušev. Kolikor jaz vem, za tem stoji več ljudi kot je naprimer Toni Gašperič saj je ta ideja njegova. Je pa res, da se prodajejo na Jugorju, ker je vstopna točka v Belo krajino. Pasoš ne uporabljajo samo na Jugorju, ampak tudi veliko drugih Belokranjskih gostincov in vinogradnikov in vsak ob njem ponuja nekakršno ugodnost ali pač nekaj. Zato, če ne vete zakaj se gre so taki "neumni" komentarji brezpomembni. Kor hoče imeti to listino jo pač kupi kdor pa ne pa ne

4.9.2013Oceni tomo 

Pa kaj še , vsako oslarijo pa že ne bomo podpirali. Raje pojdite kaj pametnega delat, saj danes zastonj ne dobiš nič.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava