Ustanovili bodo Mednarodno akademijo za inovativni turizem

25.3.2017 | 09:00

Ustanovili bodo Mednarodno akademijo za inovativni turizem
Ustanovili bodo Mednarodno akademijo za inovativni turizem
Ustanovili bodo Mednarodno akademijo za inovativni turizem
Ustanovili bodo Mednarodno akademijo za inovativni turizem

Na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma je potekal 1. Odprti forum inovativnega turizma z naslovom V turizmu lahko doživite svoje sanje, ki so se ga udeležili dijaki, študentje, mentorji in zaposleni v izobraževalnih institucijah ter predstavniki podjetij, organizacij in zavodov iz področja turizma in interdisciplinarnih panog. Gosta foruma sta bila zaslužna profesorica ddr. Marija Ovsenik in prof. dr. Rok Ovsenik, ki sta spregovorila o aktualnih tematikah iz področja turizma, usmerjenih na mlade generacije. Po glasbeni uverturi dijakinj Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije sta dekan Fakultete za organizacijske študije v Novem mestu prof. dr. Boris Bukovec in direktor Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma slovesno podpisala pismo o nameri za ustanovitev Mednarodne akademije za inovativni turizem. Vse prisotne je v imenu mestne občine Novo mesto pozdravil podžupan Boštjan Grobler, ki je udeležencem foruma predstavil vsebine Strategije razvoja turizma Mestne občine Novo mesto.

Dolenjski in širšemu slovenskemu ter mednarodnem prostoru odpira svoja vrata Mednarodna akademija za inovativni turizem, ki bo služila soustvarjanju in povezovanju socialnega kapitala ključnih deležnikov za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu. Razvijala bo vsebine inovativnega turizma ter postala prepoznaven, zanesljiv in priznan animator ozaveščanja pomena trajnostnega in družbeno odgovornega razvoja turizma, ki bo prispevala k celovitemu razvoju turističnih destinacij v Sloveniji in svetu. Akademija bo soustvarjala vsebine dinamičnosti, odličnosti in kakovosti na področju animacije za mlade generacije, turistične ponudnike in goste na destinaciji ter zadovoljstva s kakovostjo življenja lokalnega prebivalstva na urejeni prometni in turistični infrastrukturi. S povezovanjem in mreženjem deležnikov na področju turizma bo usmerjala in soustvarjala strateške vsebine raziskav, načrtovanja in razvoja turističnih prostorov in proizvodov v skladu s Strategijo razvoja slovenskega turizma 2012-2016, vsebinami nastajajoče Strategije trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021, smernicami za razvoj turizma Svetovne turistične organizacije (UNWTO) ter potrebami globalnega turističnega gospodarstva.

Mednarodna akademija za inovativni turizem bo vzgajala vrednote učenja in strokovnosti, kulturne različnosti in akademskosti, ustvarjalnosti in soustvarjalnost, inovativnosti in odličnosti, sonaravne trajnosti in družbene odgovornosti. Vsled temu sta ustanovitelja akademije Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma ter Fakulteta za organizacijske študije v Novem mestu organizirali 1. Odprti forum inovativnega turizma, ki se ga je udeležilo več kot 170 slušateljev. Ključni poudarki foruma, podani s strani zaslužne profesorice ddr. Marije Ovsenik in prof. dr. Roka Ovsenika, so bili usmerjeni v turizem kot poslovno priložnost, sodobne trende v turizmu, izobraževanje in usposabljanje v turizmu, sledila pa je še delavnica na tematiko »Jaz kot soustvarjalec inovativnega turizma«. Organizatorja dogodka sta želela mladim generacijam predstaviti področje turizma kot pomemben segment gospodarskega in družbenega življenja ter priložnosti, ki jih nudi ta gospodarska panoga, saj je potrebno že mlade v osnovnih in srednjih šolah seznanjati z vsebinami in s področji dela v turizmu ter jim vse to tudi približati. Na področju turizma so ravno mladi tisti, ki lahko z inovativnostjo, znanjem, odprtostjo, svežino in neobremenjenostjo povzdignejo turistično dejavnost na novo, bolj kakovostno raven ter naredijo turistične proizvode atraktivne, turistične prostore pa privlačne za goste in kakovostno bivanje lokalnega prebivalstva.

doc. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava