DL: Obnova cerkve - Pol milijona € velik zalogaj za župnijo

21.6.2018 | 14:45

Propadajoča baročna fasada semiške župnijske cerkve je občinski prestolnici bolj v sramoto kot v ponos.

Propadajoča baročna fasada semiške župnijske cerkve je občinski prestolnici bolj v sramoto kot v ponos.

Župnik Luka Zidanšek

Župnik Luka Zidanšek

Semiška župnijska cerkev sv. Štefana ima še 16 podružnic, župnijska cerkev v Črmošnjicah pa dve. Za vseh 20 cerkva v semiški občini skrbi župnik Luka Zidanšek. Zadnja leta je bilo vloženega veliko denarja v obnovo črmošnjiške in podružničnih cerkva, medtem ko je semiška farna cerkev čakala na čase, ko bodo začeli njeno obnovo. Letos so se v Semiču odločili, da se lotijo tega velikega zalogaja. Leta 2021 bo namreč minilo 200 let, odkar je bila posvečena cerkev v sedanji podobi, in do takrat bi radi prenovili njeno notranjost in zunanjost.

Sicer je bila cerkev sv. Štefana v pisnih virih prvič omejena leta 1228. Takrat je bila še podružnica črnomaljske farne cerkve, ki letos praznuje 790-letnico. Od takrat je doživela več predelav. Pozneje je cerkev prešla v roke križniškega reda, z arheološkimi izkopavanji pa so ugotovili, da je bila predhodnica današnje cerkve manjša. Župnik Luka Zidanšek ugotavlja, da je temeljita in celovita prenova cerkve potrebna na približno vsakih 100 let. Tako so leta 1896 prenovili streho ladje in zvonika, pred 100 leti je cerkev dobila nove vitraje in talne keramične ploščice. Leta 2007 so na novo prekrili cerkveno ladjo, leta 2014 so zgradili novo zakristijo, ki pa jo je treba še dokončno urediti in opremiti, v letih 2015 in 2016 pa so obnovili barvna okna.

Občina Semič je cerkev sv. Štefana zaradi njenih kulturnih, arhitekturnih in umetnostnih kvalitet leta 2003 razglasila za kulturni spomenik lokalnega pomena. A četudi mora tudi občina po zakonu skrbeti za kulturno dediščino na svojem območju, cerkev že navzven kaže klavrno podobo. Še posebej pa je začela izstopati potem, ko so pred leti s pomočjo evropskega denarja v Semiču lepo uredili trg pred farno cerkvijo, lani pa so začeli obnavljati še Muzejsko hišo. Tudi obnova bližnjega hotela Smuk bo kmalu zaključena, prav tako pa so obnovili fasade lastniki stanovanjskih hiš in bloka v središču Semiča.

»Več let so potekali pogovori o obnovi farne cerkve. Po 15. aprilu, ko bomo imeli sv. obhajilo, bomo cerkev do konca poletja zaprli. Uredili bomo prezbiterij in zakristijo, obnovili ogrevanje, električno napeljavo, ozvočenje, restavrirali glavni oltar, prižnico, križev pot, tlake in klopi ter sanirali vlago in stenske omete. Cerkev bomo pobelili in na novo uredili induktivno zanko za naglušne. Do okrogle obletnice posvetitve nameravamo obnoviti tudi fasado. Pomembno delo nas čaka sredi letošnjega maja, ko bomo zamenjali streho na zvoniku,« je naštel župnik Zidanšek.

Našteta dela bodo veljala okrog pol milijona evrov, lahko pa se zgodi, da še več, saj se je med obnovo marsikdaj treba lotiti tudi nepredvidenih del. To je za župnijo velik zalogaj, zato bodo denar zbirali na različne načine. »Poleg prispevkov in darov domačih župljanov in izkupička od dobrodelnih koncertov bo nekaj denarja prispevala še občina, računamo pa tudi na pomoč križniškega reda in izseljenih domačinov,« pravi Luka Zidanšek, ki se zaveda, v kako veliko naložbo se podajajo. Po drugi strani pa dobro ve, da sta kljub rednemu vzdrževanju tako cerkvena stavba kot njena oprema potrebni celovite in strokovno podprte obnove. In ker gre za enega najodličnejših kulturnih spomenikov v Beli krajini, je prav, da mu vrnejo njegovo kakovostno podobo.

Članek je bil objavljen v 13. številki Dolenjskega lista 29. marca 2018

Besedilo in fotografiji: M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (21)

21.6.2018+5     + (9)     – (4)     Oceni šokec 

V čem je problem ? Bo pač lastnik cerkve odrešil mošnjiček pa bo. Splošno je znano , da Vatikan ima ogromno denarja in za njih je to mala malica.

21.6.2018–3     + (4)     – (7)     Oceni zgodbica 

Šokec je tebe kdo kaj vprašal,imaš svoja temačna svetišča pa se z njimi ukvarjaj. Lastniki naših cerkva smo mi vsi,ki nam to nekaj pomeni in tebe nihče ne prosi niti za cent.

21.6.2018Oceni ničnovega 

Zapriseženi verniki so najboljši kupci, kupijo vse kar jim ponudiš pa se jih zlahka prepriča, da je to dobro zanje. Le od kje so ti vzorci razmišljanja ne vem. Fajni so samo naj bodo še dolgo.

21.6.2018+8     + (8)     – (0)     Oceni Šokec 

Zelo smo ponosni na našega župnika je tapravi gospodar

22.6.2018—     + (1)     – (1)     Oceni karapampula 

denar iz Zvonov 1 in 2, preko vatikana v šokadijo...

22.6.2018+1     + (1)     – (0)     Oceni Branko 

Zgodbica, ti pripoveduj zgodbice komu drugemu. Le poglej kdo je kot lastnik vpisan v zemljiški knjigi. Ali pa pojdi posekat bukev v cerkveni gozd-boš videla koliko je tvoj. Za RKC pa prispevamo vsi, ki plačujemo davke.

22.6.2018+3     + (3)     – (0)     Oceni marko123 

A je gospod župnik predstavil finančno situacijo? Je pojasnil občini (ki je tako radodarno odvezala občinski - beri: od vseh krajanov - mošnjiček? Je pojasnil, koliko denarja ima župnija že zbranega? Je pojasnil, koliko denarja bo prispevala novomeška škofija? Cerkev v slovenske merilu? Vatikan, kot krovna cerkvena organizacija? Predvidevam, da ne. Če je, potem naj to nekdo pove. Bili pa so "dobrodelni" koncerti v semiškem (in morda še kje) kulturnem domu, kjer se je zbiralo denar? Nabirke v cerkvah gredo v to smer... tu pa tam pa seveda tudi kakšna "molitev za župnika", da lahko sam razpolaga s tem denarjem (v podrobnosti pa ne bi šel v tej zvezi, saj vsi vse vemo). Skratka: ni jasne finančne slike, kar pomeni, da se nekaj prikriva. In verniki in "verniki" to vse podpirajo. Če je temu tako, pa naj bo. "Guljenje" ovac se skratka nadaljuje.... od mene pa niti centa, čeprav se bom kmalu začel resno spraševati, kam gre tudi "moj" občinski denar, ki ga prispevam preko davkov v skupno blagajno: naj se ureja vodovod, kanalizacija, razsvetljava, luči... ali - kot to počne občina - porablja raje, na primer, za luksuz v cerkvi (lestenci in ostali okraski, ki so 'nadstandard'). Cerkev nikoli ni šparala, ko je bilo treba prikazati svoj "sijaj".

22.6.2018+4     + (4)     – (0)     Oceni mare 

Marko, najbolje storiš, da stopiš do župnika, se pozanimaš okoli tega in nam o tem poročaš. Takole ne boš prišel nikamor in nikoli dobil odgovora na to kar pričakuješ.

22.6.2018Oceni marko123 

mare, ne gre se za to, da bi to jaz moral vedeti. Gre se za to, da bi to morali vsi vedeti oz. z drugimi besedami, da bi moralo biti transparentno, ko se gre za proračunski denar. Ne bi jaz moral poročati vam, pač pa bi moral župnik (preko uradne vloge občini) poročati vsem nam, torej občini predstaviti detajlno finančno sliko - koliko denarja ima, koliko ga bo dobil od drugih virov (npr. po cerkveni hierarhiji). Vse to z namenom, da država (občina) da toliko denarja, kot ga pač potrebuje in niti centa več (tukaj gre namreč za možnost zlorabe, ko ga cerkev porabi za kaj drugega, kot namensko). Seveda se strinjam, da je treba propadajoče objekte obnoviti, a v takih primerih to mora biti TRANSPARENTNO! Predvsem pa to - cerkev ni v takšnem stanju od včeraj, pač pa je že vrsto let (desetletij). Je v tem času cerkev kaj namensko varčevala, ali se zanaša na tisto "bog plačaj"? Kaj jaz... vsi mi bi morali zahtevati odgovore! Ker potem bi marsikateri evro ostal v proračunu in bil namenjen za skupno stvar (kot sem prej omenil - vodovod, razsvetljavo, ceste...). Cerkev ima očitno prevelik vpliv in preveč ljudi je t.i. "občinskh veljakov", ki so zagovorniki cerkvenih dogm, ki jih potem povlečejo na svojo stran... žal. Upam, da bomo to ljudje uvideli in takšne svetnike in nasploh občinske funkcionarje na prihodnjih volitvah (že letos jeseni) primerno "nagradili".

22.6.2018Oceni Fatta 

Visoko izobrazeni levakarji pišete intelektualne komentarje marko123 in šokec z malo imata sigurno vsaj magisterij če ne doktprat

začetnapredhodna Stran: 1/3naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava