DL: Krajani ogorčeni - Zaprli so trgovino

23.11.2022 | 14:00

Ni je več ... (Foto: arhiv DL; R. N.)

Ni je več ... (Foto: arhiv DL; R. N.)

Zadruga se je za zaprtje trgovine v Šentlovrencu odločila zaradi ekonomike poslovanja – Ponujajo možnost dostave na dom

Kmetijska zadruga Trebnje-Krka je v petek zaprla vrata manjše trgovine v Šentlovrencu. Že pred meseci so o nameri obvestili krajane, ti so bili zaradi odločitve zadruge ogorčeni, jezni in žalostni. Ustanovili so civilno iniciativo in zbrali okoli 400 podpisov proti zaprtju trgovine.

»Predvsem za nas starejše, ki smo redno hodili v to trgovino, bo to velik udarec. Ko so pred leti zaprli gostilno v Šentlovrencu, je postala trgovina tudi prostor, kjer so smo se krajani srečevali,« pove 85-letna Francka Grošel. Marta Grmovšek, nekdanja vodja tukajšnje podružnične šole, ki je tudi vodja civilne iniciative, ob tem dodaja, da je v krajevni skupnosti Šentlovrenc, ki šteje okoli 700 prebivalcev, kar 80 krajanov starejših od 80 let, zdaj pa so ostali brez edine trgovine. »Pozabili so na nas starejše,« je prepričana.

Povod za zaprtje je bil obisk inšpektorja za varno hrano februarja letos, ki je zadrugi naložil obvezno prenovo skladišča do konca septembra. Inšpektorat so zaprosili za podaljšanje roka za obratovanje trgovine do konca marca 2023 oziroma vsaj do konca letošnjega leta, vendar njihovi prošnji niso ugodili, odgovarja direktor KZ Trebnje-Krka Stanko Tomšič. Po njegovih besedah bi morali za odpravo najbolj kritičnih pomanjkljivosti vložiti vsaj 20.000 evrov, prej ali slej pa bi bilo treba prenoviti celotno poslovalnico. »Trgovina v Šentlovrencu že dalj časa posluje na meji oziroma pod pragom rentabilnosti. Prodaja v tej poslovalnici je bila premajhna. Večjih nakupov je bilo v zadnjem času malo. Za zaprtje smo se odločili izključno zaradi ekonomike poslovanja,« poudarja direktor.

Marto Grmovšek njegove besede ne prepričajo in pravi, da je zadruga namenjena ljudem, ne pa kovanju dobička. Tomšič odgovarja, da so tudi oni gospodarski subjekt in se morajo ob neizprosni konkurenci obnašati tržno in gospodarno. »Verjamem, da bi se vsakdo tako odločil, če bi šlo denimo za njegovo premoženje.«

V Veliki Loki in Velikem Gabru, ki sta oddaljena le nekaj kilometrov, ima zadruga dve podobni trgovini. Krajanom Šentlovrenca so ponudili možnost dostave na dom. Če bodo naročili za več kot 40 evrov, bo prevoz brezplačen, sicer jim ga bodo zaračunali 0,43 evra za kilometer. Če bo teh klicev veliko, dodaja Tomšič, bodo gotovo našli rešitev, da bi ta strošek prevoza nekako pokrili namesto krajanov.

Članek je bil objavljen v 40. številki Dolenjskega lista 6. oktobra 2022

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava