DL: Težave s parkiranjem pri ZD NM in ''sprevržen'' odnos pristojnih

27.2.2023 | 14:40

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

»Če hočeš v zdravstveni dom, sama moram večkrat tja, si moraš najeti ali domačega ali pa kakšnega drugega taksista, da te tja pelje, in ko končaš, spet odpelje domov,« je povedala Marija iz Novega mesta. Parkirišče je bilo zgrajeno za paciente, a danes, kot je dejala, tam parkirajo vsi drugi, tako da pacienti, ki pridejo v zdravstveni dom, na dobijo parkirnega prostora. Sama je bila pred nedavnim priča dogodku, ko je mamica z dojenčkom zaman iskala prazen parkirni prostor. »Ljudje se znajdejo vsak po svoje. Mene pelje mož. Včasih sem se vozila sama, zdaj pa to preprosto ne gre več,« je dejala. Zanima jo, ali na parkirišču pri zdravstvenem domu res lahko parkira vsak, ki hoče, še posebno pa, ali je res, kot je slišala, da lahko na komunali kupiš celo letno karto, da lahko parkiraš svoj avtomobil in greš potem v službo, kjer koli jo že imaš. Njeno vprašanje smo naslovili na Komunalo Novo mesto pa tudi na Mestno občino Novo mesto z dodanim vprašanjem, kdaj se lahko pričakuje rešitev nastale zagate s parkiranji pacientov pri zdravstvenem domu. Odgovor bomo objavili, ko ga bomo prejeli.

Članek je bil objavljen v 1. številki Dolenjskega lista 5.  januarja 2023 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

DL: Težave s parkiranjem pri ZD NM in ''sprevržen'' odnos pristojnih

Prejeli smo odgovor na prejšnji teden objavljeno vprašanje Marije iz Novega mesta, ki jo je zanimalo, ali na parkirišču pri Zdravstvenem domu Novo mesto res lahko parkira vsak, ki hoče, še posebno pa, ali je res, kot je slišala, da lahko na Komunali kupiš letno dovolilnico, da lahko parkiraš svoj avtomobil in greš potem v službo, kjer koli že to imaš. Kot smo že povedali, smo njeno vprašanje naslovili na Komunalo Novo mesto pa tudi na Mestno občino (MO) Novo mesto z dodanim vprašanjem, kdaj se lahko pričakuje rešitev nastale zagate s parkiranji pacientov pri zdravstvenem domu. S Komunale Novo mesto so nam sporočili, da so od oktobra 2017 vsa parkirišča v upravljanju MO Novo mesto, kar so nam potrdili tudi na MO Novo mesto. »Parkirišča pred ZD so vključena v sistem naših javnih parkirišč, kar pomeni, da je na njih možno parkirati tudi z določenimi dovolilnicami, ki jo lahko pridobi vsak, naše redarstvo pa na teh parkiriščih redno izvaja nadzor,« sporočajo z MO Novo mesto. Glede težave pacientov, ki zato pri zdravstvenem domu pogosto ne dobijo prostega parkirnega prostora, so povedali, da je bil eden izmed ukrepov za zmanjšanje deleža dlje časa stoječih avtomobilov, da že približno leto dni ni možno z dovolilnicami parkirati na parkiriščih, ki so najbližje vhodu. »Trenutno je dodatna težava ta, da vsaj polovico teh najbližjih parkirišč zaseda točka za testiranje za covid, za katero pa verjamemo, da bo kmalu ukinjena,« so zapisali in dodali, da z vodstvom ZD Novo mesto tudi že iščejo rešitve, da čim večji del njihovih zaposlenih ne bi parkiral na parkirnih prostorih neposredno pred zdravstvenim domom. »Vsem drugim uporabnikom, ki imajo to možnost, predlagamo tudi, da parkirajo na preostalih parkiriščih – npr. ob izlivu Težke vode ali v parkirni hiši pri stadionu Portoval,« so še sporočili.

Članek je bil objavljen v 2. številki Dolenjskega lista 12.  januarja 2023 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

Nezadovoljna s pojasnilom glede parkirišča pri Zdravstvenem domu Novo mesto

Marija iz Novega mesta, ki je v naši rubriki v prvi letošnji številki Dolenjskega lista opozorila na težave pacientov s parkiranjem pri Zdravstvenem domu Novo mesto, je lep čas premišljevala, ali naj nas ponovno pokliče. »A če sem že začela, bom tudi končala,« se je odločila. Kot je povedala, je ogorčena nad odgovorom Mestne občine Novo mesto na njeno vprašanje, ali je res, da lahko pri zdravstvenem domu parkira vsak, in še posebno, ali je res mogoče kupiti letno karto za parkiranje. »To je sprevrženo. Ljudje prosijo za pomoč, pa se iz njih norčujejo,« je dejala o odgovoru. Razume, da tudi tisti, ki gredo v službo v mesto, potrebujejo parkirni prostor, vendar pa je bil, kot je dejala, zdravstveni dom narejen s samoprispevkom in parkirišče je prvenstveno namenjeno za paciente. »Ali so mogoče ljudem prej kaj povedali, da je vse to postalo javno, da lahko parkira, kdor koli hoče, tisti, ki res potrebuje pomoč, pa parkirišča ne dobi?!« je dejala. »Če so že rezervirali parkirne prostore in če je zdaj tam testiranje, pa naj drugje na parkirišču izberejo prostore, ki bodo rezervirani za paciente!« Da bi ti, kot so v odgovoru zapisali na občini, parkirali pri Težki vodi ali pa v parkirni hiši pri stadionu Portoval, se ji zdi nesprejemljivo oz. že kar sprevrženo.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 26.  januarja 2023 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

Na telefonski številki 07/ 39 30 500 vas čakamo vsak četrtek med 20. in 21. uro.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

27.2.2023+15     + (16)     – (1)     Oceni Jožko 

Parkirišča okoli Zdravstvenega doma, bi morala biti izključno namenjena pacientom Zdravstvenega doma ! Amen !!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava