DL: Vlomili v cerkve - Na Zaplazu vlomilce odgnal alarm; kaj so iskali?

11.10.2023 | 14:40

Župnik Marko Japelj nam je pokazal, kje sta nepridiprava poškodovala vrata in vlomila v cerkev na Zaplazu. (Foto: R. N.)

Župnik Marko Japelj nam je pokazal, kje sta nepridiprava poškodovala vrata in vlomila v cerkev na Zaplazu. (Foto: R. N.)

Vlomili v cerkev na Zaplazu, a po besedah župnika niso ničesar odnesli – Že večkrat tarča nepridipravov – Vlomili tudi v žužemberško cerkev, ukradli rezervne ključe in verižico

Marijina cerkev na Zaplazu, ki velja za osrednje romarsko središče Škofije Novo mesto, je bila pred časom tarča dveh nepridipravov, ki sta vanjo vlomila, a po besedah tukajšnjega župnika Marka Japlja nista odnesla ničesar, saj je vlomilca pregnal alarm. To še zdaleč ni bil osamljen primer; policisti so namreč v zadnjem mesecu obravnavali več vlomov v cerkve, tudi na našem koncu.

Kot pravi Japelj, so v cerkev na Zaplazu vdrli v noči s 16. na 17. julij. »S posnetkov kamer se lepo vidi, kako sta dva moška malo pred polnočjo prišla do glavnega vhoda, kjer ju je osvetlila luč. Hitro sta se umaknila in odšla proti stranskemu vhodu, kjer se je prižgala druga luč. Nepridiprava sta naredila cel krog in se nazadnje ustavila še pri enih stranskih vratih, nad katerimi je tudi reflektor, a je že nekaj časa razbit. Odbila sta rustikalni vzorec na lesenih vratih in skozi majhno luknjo vstopila v cerkev, takrat pa se je sprožil alarm. Sosedje so ga slišali in takoj prišli preverit, kaj se dogaja, vlomilca pa sta v tem času že zbežala,« pripoveduje Japelj in nam tudi pokaže poškodovana vrata, ki so bila v preteklosti že večkrat na udaru vlomilcev, zato so jih pred leti z notranje strani dodatno okrepili. Odkar je pred 14 leti prišel sem za župnika, so v cerkev na Zaplazu vlomili vsaj petkrat.

Tudi tokrat so iskali denar. »V cerkvi ga ne shranjujemo, nekaj ga je samo v nabiralnikih, kjer so darovi za cerkev. Kot smo pozneje ugotovili, so ti ostali nedotaknjeni,« pravi Japelj. Pred leti, ko so obnavljali cerkev, so jo slabše odnesli, saj so tatovi odnesli spravljen baker. »Mislim, da so za tem stali ljudje, ki so spremljali, kje se je kaj obnavljalo, in so se ukvarjali s prodajo bakra naprej,« razmišlja župnik. Ko je prišel v to faro, so dvakrat vlomili tudi v župnišče na Čatežu, zato si je omislil psa in postavil varnostne kamere. Od takrat naprej ima mir.

POBRALI KLJUČE IN VERIŽICO

Tudi cerkve v Stični, Ambrusu, Zagradcu, Žužemberku, Šmarju - Sapu, Hrastju, Grosuplju, Šentvidu pri Stični, Krki, Muljavi in Velikem Gabru so bile pred dnevi tarča nepridipravov. »V našo cerkev so s pajsarjem vlomili v noči z 28. na 29. julij. V zakristiji so vse razmetali. Očitno so iskali denar, a ga niso našli, ker ga tam ne spravljam. Bili so tudi na koru. Pobrali so veliko rezervnih ključev in kanoniško verižico,« je povedal častni kanonik in žužemberški dekan Franc Vidmar. Ob tem je dodal, da so poskušali vlomiti tudi v župnišče, vendar se je ob njihovem ropotanju prebudil. Začel je vpiti in hitro prižgal luč, kar jih je očitno odgnalo stran.

Isti konec tedna so vlomili tudi v cerkev v Zagradcu, kjer so prav tako vse razmetali, celo note na koru. Po besedah tamkajšnjega župnika Uroša Švarca so nekaj drobiža našli le v nabiralnikih za svečke, za seboj pa so pustili škodo na vratih. Vlomili so tudi v bližnji kulturni dom; po mnenju Švarca so najbrž mislili, da je tam župnišče.

Na območju Policijske uprave Ljubljana so potrdili, da so v zadnjem mesecu obravnavali 16 primerov vlomov v sakralne objekte. »Skupno vsem vlomom je, da so storilci odtujili manjše zneske iz skrinjic za prostovoljne prispevke, v nekaj od teh primerov pa ničesar in je kaznivo dejanje ostalo pri poskusu. Policisti glede tega vodimo intenzivno kriminalistično preiskavo, tudi v smeri medsebojne povezave dogodkov, osumljenci za dejanja pa še niso znani. Hkrati izvajamo tudi druge ukrepe za izsleditev storilcev. Podrobnosti o tem pa zaradi interesa preiskave ne moremo pojasnjevati,« je za naš časopis pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi PU Ljubljana Tomaž Tomaževič.

S PU Novo mesto pa so sporočili, da so bili 29. julija v jutranjih urah obveščeni o vlomu v cerkev na območju Velikega Gabra. »Trebanjski policisti so opravili ogled, zavarovali najdene sledi in ugotovili, da gre za poskus vloma, saj je storilec poskušal vlomiti skozi vrata, v objekt pa ni uspel priti. S poškodovanjem vrat je povzročil za okoli 200 evrov škode,« je povedala predstavnica za odnose z javnostmi PU Novo mesto Alenka Drenik.

Policisti PP Dolenjske Toplice so bili obveščeni tudi o vlomu v cerkev v Žužemberku. »Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih so v noči na 29. julij neznanci skozi stranska vrata vlomili v objekt, pregledali prostore in odtujili zlat nakit. Z vlomom in s tatvino so povzročili za okoli 3.000 evrov škode,« je še sporočila Drenikova.

Policisti splošno glede vlomov izpostavljajo, da storilci pogosto izkoriščajo odsotnost skrbnikov objektov. Svetujejo, da med odsotnostjo ustrezno zavarujemo svojo lastnino in tako poskušamo preprečiti morebiten vlom. Že osnovno samozaščitno ravnanje (močna ograja, varnostne ključavnice, zaklenjeni prostori, zaprta okna in vrata, primerna osvetlitev, zaklenjene pisarne, občasna prisotnost, alarmne naprave, naprave za videonadzor, sprotno/dnevno odvajanje prihodkov idr.) lahko odvrne morebitnega vlomilca od vloma, še sporočajo.

(Kot smo poročali, so nekaj vlomov medtem že preiskali in vlomilce našli. Op. ur.)

Članek je bil objavljen v avgustovski tiskani številki Dolenjskega lista

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava