DL: Ne bosta se pustila ustrahovati - S kolom jih je dobil po glavi, ko je branil policista

27.11.2023 | 14:40

Brata Janez (levo) in Miha Lopatec ob jarku, ki ga Romi vedno znova  zadelajo z zemljo, kamni in lesom. Pred zimo ga je treba očistiti.  (Foto: L. M.)

Brata Janez (levo) in Miha Lopatec ob jarku, ki ga Romi vedno znova zadelajo z zemljo, kamni in lesom. Pred zimo ga je treba očistiti. (Foto: L. M.)

Brata Lopatec iz Dobrave pri Škocjanu sta čistila jarek Radulje, ko ju je napadla skupina dobruških Romov in jima grozila tudi z orožjem – Ko sta kasneje posredovala policista, so napadli še njiju – Pet osumljencev pridržali

Da življenje v bližini romskih naselij lahko prinaša kup težav in nevšečnosti, krajani v bližini teh naselij na žalost še kako dobro vedo. Odmeval je primer iz Dobrave pri Škocjanu, ko se je skupina škocjanskih Romov na travniku ob potoku Radulja spravila najprej na dva domačina pri delu, kasneje, ko sta posredovala policist in policistka, pa še nanju. Krajan in oba policista so bili lažje poškodovani. Oskrbeli so jih reševalci, eden pa je moral celo na urgenco, saj jih je dobil s kolom po glavi. Pet osumljenih Romov je policija pridržala.

Čistila sta jarek, ko ju je napadla skupina dobruških Romov in jima grozila z orožjem.

Kot pove ena od žrtev, 29-letni domačin Janez Lopatec, iz znane podjetniške čevljarske družine, je bilo v sredo tam kot na fronti, saj se je slišalo celo streljanje, in ko po nekaj dnevih razmišlja o vsem dogajanju, še vedno ne more verjeti, kaj se je zgodilo.

Prebivalce bližnjega romskega naselja v Dobruški vasi dobro pozna že od mladih nog. Ve, da so mnogi nasilni, saj je že kot otrok pred njimi večkrat bežal z njive, s kamenjem pa so napadli že njegovega dedka in očeta. No, tokrat jo je skupil sam, pravi in nam pokaže na ranjeno in povito uho ter bolečo glavo.

ČISTILA JAREK

Vse skupaj se je zgodilo na njivah oz. travniku v bližini vasi, nedaleč od romskega naselja Dobruška vas.

»Z bratom Miho sva s traktorjem in bagrom okoli 13. ure odšla čistit jarek potoka Radulja na zemljišče vaščana, ki naju je to prosil, saj sam nima ustrezne mehanizacije. Jarek so namreč znova zadelali Romi, in sicer z zemljo, vejami in hlodi iz bližnjega gozda, v katerem sekajo, kot da je les njihov. Tudi prodajajo ga. Graben sva čistila že drugič v dobrem mesecu dni. Kmalu se nama je približala skupina Romov. Ti so bili očitno jezni, da to počneva, in so naju napadli – vpili so in nama grozili, proti nama so metali kepe zemlje in kamne, slišali so se tudi streli. Zato sva se umaknila domov. Grožnjo z orožjem sem seveda prijavil in čez pol ure so se pripeljali štirje policisti. Vse sva jim povedala. Dva sta se odpeljala, dva pa sta ostala z nama,« pripoveduje Janez.

Brata Miha in Janez Lopatec ob delovnem stroju, s katerim sta sovaščanu čistila jarek, ko so ju napadli Romi. (Foto: L. M.)

Brata Miha in Janez Lopatec ob delovnem stroju, s katerim sta sovaščanu čistila jarek, ko so ju napadli Romi. (Foto: L. M.)

ŠE NAD POLICISTA

Brata Janez in Miha Lopatec sta odločena, da se Romom ne bosta pustila ustrahovati.

Dogovorili so se, da se brata Lopatec vrneta k delu na travnik, kar sta tudi naredila, tam pa se je zgodba kmalu ponovila. Zbralo se je kakih petnajst ali več prebivalcev naselja, tudi ženske, otroci in starejši so bili poleg, pripovedujeta brata. »Slišalo se je tudi streljanje in krogle so letele v bager. Nisem vedel, ali gre za pravo orožje ali zračno puško. Takrat sta na kraj dogodka prihitela policist in policistka. Hotela sta jim odvzeti orožje, a Romi, ki so na ves glas kričali, so ju napadli, policista so vrgli na tla in ga tepli, boksali … Do takrat se nisem želel vmešavati, a ko sem videl, da je policist v nevarnosti, sem skočil pomagat in ga šel reševat. Nisem se pretepal, le narazen sem jih dajal in jih vlekel stran od policista,« pripoveduje Janez.

Miha, ki je ravno tako priskočil na pomoč, pove, da so Romi napadli tudi njiju. Njemu se k sreči ni zgodilo nič hujšega, Janeza pa je eden s kolom udaril po glavi oz. tilniku, da je močno krvavel, ranjeno je imel tudi uho. »K sreči se je na kraj dogodka hitro pripeljalo več policijskih patrulj, saj je policistka poklicala dodatno pomoč,« pripoveduje Janez.

PET PRIDRŽANIH

Kot so dan po dogodku sporočili s Policijske uprave Novo mesto, so policisti na kraju odvzeli prostost štirim osumljencem. Izsledili in prijeli so tudi petega, ki je sprva pobegnil. »Pri iskanju so sodelovali tudi policisti drugih policijskih postaj PU Novo mesto, kriminalisti, vodniki službenih psov, območje so pregledovali tudi s policijskim helikopterjem. Vseh pet osumljencev je še vedno v pridržanju. Lažje poškodovane, oškodovanca, policistko in policista, so reševalci oskrbeli, vsi so že v domači oskrbi. Policisti so med preiskavo našli in zasegli tudi zračno puško, s katero je osumljenec grozil,« so zapisali.

Na policiji so sicer zanikali navedbe nekaterih medijev, da je bil v napadu policist ranjen s strelnim orožjem. Več niso povedali, češ da podrobna kriminalistična preiskava še poteka, so pa napovedali kazenske ovadbe zoper pet osumljencev.

GROZA IN ZAHVALA

»Bil sem krvav. Odpeljali so me na urgenco, mi slikali glavo in me pregledali, menda ni nič hudega, le uho imam še povito in moram se vrniti na kontrolni pregled. A ponoči, ko ne morem spati in obnavljam dogodke tistega popoldneva, me je groza, kaj bi se lahko zgodilo, v kakšni nevarnosti sem bil. Zdaj sem videl, da se Romi prav nič ne bojijo niti orožja, saj sta bila policista oborožena,« pravi Janez in doda, da se z bratom ne bi vrnila na parcelo dokončat delo, če ju ne bi spremljala policista.

Janez Lopatec jih je dobil s kolom po glavi, ko je pomagal policistu. Uho je imel ob našem obisku še povito. (Foto: L. M.)

Janez Lopatec jih je dobil s kolom po glavi, ko je pomagal policistu. Uho je imel ob našem obisku še povito. (Foto: L. M.)

Policisti so med preiskavo našli in zasegli zračno puško, s katero je grozil eden od osumljenih Romov.

Da sta v incidentu priskočila na pomoč policistu in policistki, ni ostalo neopaženo. Osebno se jima je naslednji dan prišel zahvalit direktor PU Novo mesto Igor Juršič. Ravno tako nista izostala klic in zahvala obeh napadenih policistov in še nekaterih drugih.

Janez poudari, da bi kot kmet rad le mirno živel in delal, tako kot tudi mnogi drugi vaščani Dobrave pri Škocjanu, ki imajo že leta težave s prebivalci bližnjega romskega naselja. V dveh naseljih v Dobruški vasi jih na dveh hišnih številkah živi že več kot tristo, kar pomeni, da je v škocjanski občini že več kot deset odstotkov romskega prebivalstva.

ZASEBNA TOŽBA?

Janez Lopatec pove, da vseh Romov ne gre metati v isti koš, a so nekatere družine posebej nasilne in predrzne. V njihovem okolju se vsak dan dogajajo kraje poljščin, v seno in na njive nastavljajo kamenje, da kmetje pri delu uničijo stroje, Romi sekajo les v tujem gozdu in ga celo prodajajo, dogajajo se vlomi v hiše, napadi na cestah. »Ljudje so nemočni, Romi pa jih ustrahujejo. Bolj ko se jih bojijo, večje veselje imajo. No, mi se jim ne bomo dali, je pa ljudem vse jasnejše, da je tudi policija nemočna in nič ne pomaga, če jih obvestiš. Zadevo popišejo, ne vemo pa, ali je kdo kaj kaznovan,« odkrito govori Janez.

Upa, da bo peterica dobruških Romov primerno kaznovana, sam pa o zasebni tožbi zaradi poškodbe in bolečin, ki jih je utrpel, še razmišlja.

Članek je bil objavljen v tiskani številki Dolenjskega lista 28. septembra 2023

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava