Skrivnost škrobne preobrazbe: Postan krompir je zdrav!

30.11.2023 | 13:20

Postan krompir je zdrav (Foto: Shutterstock)

Postan krompir je zdrav (Foto: Shutterstock)

Če je kaj, kar ve vsaka izkušena gospodinja, je to stara modrost, ki pravi, da postanega krompirja ni pametno jesti. Ko se ohladi, je za stran. A stare modrosti nimajo vedno prav, še posebej če so še iz časa pred hladilniki. Znanost pravi namreč ravno obratno – ne le, da hladen krompir ni škodljiv, celo bolj je zdrav od svežega. Prav tako riž in testenine. Z ohlajanjem se namreč v njih ustvarja odporni škrob, ta pa je prebiotik, osnova za zdravje celotnega organizma.

Ko krompir, beli riž in testenine iz bele moke navajamo kot sinonim za slabe ogljikove hidrate, jim delamo krivico. No, vsaj delno, hudič je, kot zmerom, v podrobnostih. Res je, da so ta živila bolj ali manj prazne kalorije, od katerih nimamo kaj dosti razen maščobnih oblog. Razlog za to je predvsem v tem, da jih radi jemo ocvrte in pripravljene z veliko maščobe. Pa seveda tople. A če jih pripravimo drugače, ne le, da našemu zdravju ne škodujejo, še koristijo mu.

Hlad, ki slabo spreminja v dobro

Odporni škrob ščiti tudi pred rakom. (Foto: Shutterstock)

Odporni škrob ščiti tudi pred rakom. (Foto: Shutterstock)

Krompir, riž in testenine iz bele moke so preprosti ogljikovi hidrati, ki so lahko prebavljivi, imajo visoko kalorično vrednost in visok glikemični indeks, kar pomeni, da se po takšni hrani hitro dvigne krvni sladkor. Vse to so značilnosti nezdravega živila. A s preprostim kuhanjem in ohlajanjem lahko njihovo škrobno sestavo spremenimo v bolj zapleteno in s tem iz njih naredimo učinkovite prebiotike. Za te pa vemo, da so osnova zdravja prebavnega trakta in s tem celega telesa. Vsa skrivnost te škrobne preobrazbe je v kuhanju in ohlajanju. Med kuhanjem škrobni kristali skupaj z vodo tvorijo želatinasto maso, tisti močnati občutek, ki ga imamo pri krompirju, rižu in testeninah tako radi. Ko se živila ohladijo, nekateri škrobni kristali delno kristalizirajo nazaj (retrogradirajo), le da so zdaj sestavljeni iz bolj zapletenih struktur. Prav ta proces retrogradacije tvori tako imenovani odporni škrob, ki je ime dobil po svoji odpornosti proti prebavljanju. Da se ta proces odvije, mora biti živilo po kuhanju ohlajeno v hladilniku na največ 4 stopinjah Celzija.  

Odporni škrob ima številne koristi za zdravje, kar so potrdile številne znanstvene študije.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 48, 28. november, 2023.

T. S.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava