DL: Pesnica Marjanca Kočevar opozarja - pred domom okradena

24.2.2024 | 18:20

Pred vhodom v stanovanjski blok v Plavi laguni (na desni) je Marjanca  Kočevar parkirala svoj avtomobil, ko jo je napadel tat. (Foto: L. M.)

Pred vhodom v stanovanjski blok v Plavi laguni (na desni) je Marjanca Kočevar parkirala svoj avtomobil, ko jo je napadel tat. (Foto: L. M.)

Pesnici Marjanci Kočevar iz Novega mesta je predrzen tat iz avtomobila, ko je parkirala pred blokom, ukradel torbico z denarjem in dokumenti – Pretresena opozarja

Namesto da bi si praznične dni ob božiču in novem letu Marjanca Kočevar iz Novega mesta, pesnica, kulturna ustvarjalka in upokojena učiteljica, zapomnila po čem lepem in prijetnem, ji bodo ti ostali v spominu po enem najhujših dogodkov v njenem življenju: na parkirišču pred domačim blokom v Plavi laguni jo je v avtomobilu napadel neznanec in ji ukradel torbico z vsemi dokumenti in denarjem ter nato pobegnil. Policija okoliščine dogodka še preiskuje.

»Šele zdaj, ko je od ropa – zame je bil to rop – minilo že kar nekaj dni, je vse skupaj prišlo za mano. Doživela sem tak šok, vznemirjenje in čustveni pretres, da sem postala prestrašena ženska, kar prej nikoli nisem bila. Vsega me je strah, zvečer si ne upam več ven, povsod vidim nevarnost,« vidno vznemirjena pripoveduje Marjanca Kočevar, ki sicer že dve desetletji živi sama.

Vse skupaj se je zgodilo v petek zvečer pred božičem, ko se je kot že tolikokrat okrog 18. ure z avtomobilom odpravila po nakupih v novomeško Supernovo na Otoški cesti. »Želela sem opraviti božično-novoletne nakupe, kupiti nekaj darilc in hrano za konec tedna,« pripoveduje. Po nakupu časopisov se je odpravila k bankomatu v trgovskem centru in dvignila 150 evrov.

NA BANKOMAT, NATO V TRGOVINO

»Po naravi sem previdna, pogledam okrog sebe, da ni kdo v bližini, tudi PIN-kodo za kartico znam na pamet in je nimam napisane na kakem listku. Kasneje, ko sem zgodbo že obnavljala policistom, sem se spomnila, da je v bližini stala mlajša ženska svetlih las, a ni se mi zdela nevarna in na bankomatu sem opravila svoje,« se spominja sogovornica, ki je, potem ko je v trgovini že vse nakupila in plačala z bančno kartico ter po kavi v bližnjem lokalu, s polnim vozičkom odšla do svojega avtomobila na zunanjem parkirišču. Čisto naključno je poprosila prav to neznanko, ki je šla ravno takrat k svojemu avtomobilu, da ji pomaga zložiti vreče v prtljažnik avtomobila, ker sama ne zmore.

Marjanca Kočevar opozarja: »Bodite previdni, tatov in nepridipravov na manjka!« (Foto: L. M.)

Marjanca Kočevar opozarja: »Bodite previdni, tatov in nepridipravov na manjka!« (Foto: L. M.)

»Po operaciji imam nekaj težav, težko dvigujem težja bremena in vedno poprosim koga za pomoč, kot sem zdaj. Ta gospa si je dala kar dosti opravka v prtljažniku in rekla sem ji, da je v redu, ter se ji zahvalila in ji zaželela lepe praznike. Zdaj sumim, da je morda vmes že nekoga obvestila, da se odpravljam domov, kajti vse bolj verjetno se zdi, da je pri moji tatvini šlo za dobro organizirano akcijo in da so me že dlje časa opazovali ter poznali mene in moje navade,« pripoveduje Marjanca Kočevar.

PRED BLOKOM NEZNANEC

Bilo je okrog 20. ure zvečer, ko je prišla domov. Ker pred blokom ni bilo nobenega prostega parkirišča, je z avtomobilom zapeljala prav do vhodnih vrat, saj je bila dogovorjena s sosedo Marjano, da jo pokliče za pomoč pri prtljagi. Takrat se je zgodilo.

»Iz torbice sem v roke vzela mobilni telefon, takrat pa se je na sovoznikovi strani pred oknom nenadoma pojavila velika črna senca. Mlad moški temnega obraza in črnih las je sunkovito odprl desna vrata, pograbil mojo torbico, in ko sem začela vpiti, se je drl name, naj bom tiho. Hitro je pobegnil in stekel mimo bližnjih garaž v smeri bencinske črpalke Petrol. Bila sem šokirana, vem le, da sem se drla in klicala na pomoč, da sem okradena, naj kdo pokliče policijo, a v tisti temi ni bilo nikogar. Slišali pa so me otroci, ki so se še igrali na bližnjem igrišču, in prišli pogledat, eden je poklical starše. Otroci so videli neko pojavo, ki je tekla oz. potem še postala v bližini garaž in vpila name iz teme, kaj se derem, naj utihnem, če ne, bom kaj dobila … Kaj, lahko samo ugibam. Kričala sem, naj mi vrne moje stvari, seveda je bilo vse zaman,« je opisala dogajanje tistega večera Marjanca Kočevar.

DOKUMENTI, OČALA …

Takoj je poklicala sosedo Marjano Gorenc, ta je prihitela s sinom Gajem, ki je kot medicinec s sabo vzel celo nahrbtnik za prvo pomoč, misleč, da ju Marjanca kliče ven zaradi zdravstvenih težav. Marjanca je potem sama poklicala policijo na 113 in hitro so prišli tudi kriminalisti.

»O njih imam le pohvalne besede, zelo so bili prijazni, taktni, zagnani. Vse so pregledali, me izprašali, in čeprav nimam dosti upanja, da nepridiprava ali nepridiprave dobijo, se to morda le zgodi. Kasneje, ko sem vse dogajanje premlevala v svoji glavi, sem jim šla povedat še neke zadeve, morda kaj pomagajo,« pove in doda, da so jo policisti pohvalili za preudarno ravnanje, da se s tatom ni kaj preveč zapletala, kajti čisto lahko bi jo še pretepel, ranil ali kaj drugega.

Marjanca računa, da je oškodovana vsaj za 500 evrov, kar je zanjo veliko finančno breme. Tat ji je odnesel 150 evrov gotovine, bančno kartico (hitro jo je preklical sosed Gaj, za kar mu je hvaležna), osebno izkaznico, kartico zdravstvenega zavarovanja, vozniško in prometno dovoljenje, nova očala, ki jih potrebuje za daljavo in za katera je denar hranila kar nekaj časa, in nov parfum, dragoceno darilo prijatelja. S torbico je izginil tudi USB-ključek, na katerem je imela shranjeno urejeno različico svoje nove pesniške zbirke, ki bo letos zagledala luč sveta.

BODITE PREVIDNI!

»Najhujše mi je za vse dokumente, ki jih moram zdaj pridobiti, kar bo trajalo in tudi dosti stane. Sicer pa so posledice kot rečeno hude predvsem na čustvenem področju. Postala sem prestrašena, ne spim, bojim se iz stanovanja ven odnesti smeti, ko sem se prvič po tem dogodku odpravila spet z avtomobilom nakupovat, pa sem obsedela pred trgovino in doživela blokado. Opazovala sem ljudi, nisem mogla ven in sem se odpeljala domov. Bojim se, da bo strah ostal za vedno,« pravi Marjanca Kočevar, priznana pesnica, kulturna ustvarjalka, Trdinova nagrajenka, prejemnica državnega priznanja za humanitarno delo ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Vedno ji je bilo mar za druge, pravi, tudi zato se je zdaj opogumila in v nasprotju z mnogimi, ki so okradeni, napadeni ali kaj drugega in o tem molčijo, sama razkriva svojo zgodbo. »Z njo želim predvsem opozoriti ljudi, naj bodo previdni in se obnašajo samozaščitno. Ne le Ljubljana, tudi Novo mesto ni več varno mesto, zavedajte se tega!« doda.

Članek je bil objavljen v januarski tiskani številki Dolenjskega lista

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava