DL: Ribič Jože spet navdušuje

30.3.2024 | 18:20

DL: Ribič Jože spet navdušuje

Dolgoletni ribič Jože Mrvar iz Straže, član Ribiške družine Novo mesto, je po lanski kapitalni ščuki, dolgi 120 cm in težki 15 kg, kmalu po novem letu iz Krke prvič v življenju potegnil eno najlepših in najbolj zaželenih rib – sulca. Desetkilogramski kralj voda je meril 105 cm.

Ribiči sulcu pravijo tudi riba tisočerih metov, vsak ulov pa je umetnost in posebno doživetje, saj velja za ribo, ki jo je najtežje ujeti. Pred leti je bil sulec v Krki zelo ogrožen, vendar je Ribiška družina Novo mesto populacijo z vlaganjem mladic ohranila in poskrbela, da je številnost te vrste rib danes na zadovoljivi ravni. Jože je že od malega ribič. Svojo prvo dovolilnico je dobil kot prvošolec, z 18. letom pa je postal redni član ribiške družine. »V več kot 40 letih moje ribičije se je v Krki in ob njej zgodila vrsta sprememb. Predvsem je bilo v tej dolenjski lepotici v času moje mladosti veliko več življenja, tako da se takšnega ulova vsak ribič res iz srca razveseli,« je povedal za našo rubriko.

Na sulca sta šla s prijateljem Zvonetom Banom, ki je prav tako dolgoletni član RD Novo mesto. Srečo sta v tistem dnevu poskušala na več krajih od Straže proti Žužemberku, v Soteski pri Straži pa se jima je pozno popoldne nasmehnila sreča. Glede na moč in velikost sta ribo dokaj hitro potegnila na breg, kjer je nastala tudi ta fotografija.

In kaj je Jože naredil s svojim ulovom? Sulca je očistil in razdelil med prijatelje.

Članek je bil objavljen v januarski tiskani številki Dolenjskega lista

R. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava