DL: Naša kulturna dediščina - Mattiolijeva zeliščarka

31.3.2024 | 10:00

Mattiolijeva knjiga o zdravilnih zeliščih iz začetka 17. stoletja

Mattiolijeva knjiga o zdravilnih zeliščih iz začetka 17. stoletja

Zbirko starih in redkih tiskov Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto že od leta 1949 bogati Kreutterbuch des hochgelehrten unnd weitberühmten herrn D. Pietri Andreae Mathiolli ali v prevodu Knjiga o zdravilnih rastlinah zelo izobraženega in daleč naokrog poznanega gospoda Pietra Andree Mattiolija, ki je izšla v več jezikih, med njimi leta 1600 v Frankfurtu na Maini tudi v nemškem.

Sienčan Pietro Andrea Mattioli (1501–1578), čigar delo je primerljivo s slovenskim zdravilcem Simonom Ašičem, je bil eden najbolj poznanih zdravnikov in botanikov 16. stoletja. V službi pri goriških grofih je dobil obsežno znanje o rastlinstvu južnih Alp in je opisal sto novih rastlin. Velja za prvega, ki je popisoval rastlinstvo slovenskega prostora. Preučeval je tudi zastrupitve z živim srebrom pri rudarjih v Idriji. Po vrnitvi v italijansko mesto Trento je podlegel smrtonosni kugi, ki je bila na Goriškem prav po njegovi zaslugi zelo omejena.

Nemško, razširjeno izdajo Mattiolijevega medicinskega priročnika je uredil, dopolnil z novimi barvnimi risbami zdravilnih zelišč in s svojimi komentarji nemški zdravnik in botanik Joachim Camerarius. Besedilo je pisano v gotici in šteje vsega skupaj okoli petsto strani, vključno s kazalom oziroma z indeksom/registrom zdravilnih rastlin z nemškimi in latinskimi imeni ter njihovo uporabo. V tej zeliščarki najdemo nekatere rastline, ki rastejo na slovenskih tleh. Za vsaj dve je znano, da ju je prvi opisal prav Mattioli. To sta kranjski volčič ali bunika in kranjska lilija ali zlato jabolko. Posebna dragocenost v novomeški knjižnici hranjenega izvoda je nekaj ohranjenih, v knjigo vstavljenih posušenih rastlin (herbarij), ki dodatno ponazarjajo opis in sliko posamezne zdravilne zeli.

Članek je bil objavljen v januarski tiskani številki Dolenjskega lista

Darja Peperko Golob, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava