Velika noč 2024

31.3.2024 | 11:00

Velika noč 2024

»Niko Kuret je zapisal, da ko je cvetna nedelja mimo in se začne veliki teden, se ljudje drže večinoma doma in se pripravljajo na velikonočne praznike. Hišo je treba očediti, preden se začne dolgotrajno poljsko delo. Brišejo, iztepajo, žehtajo. V hiši se je nabralo za podobami in pod stropom dosti prahu in pajčevin. Po kotih so se pokazale mišje luknje, treba jih je zadelati. Okna so na stežaj odprta in ves zatohli zrak dolgih zimskih mesecev se umika pomladanski sapi. Nato si ženske pripravijo apnenega beleža in hišo prebelijo. Še po sajasti kuhinji skušajo prekriti bleščečo črnino.»

Znanstveniki predvidevajo, da je bil datum prvega velikega petka petek, 3. april, prva velika noč pa 5. aprila leta 33. Izračun upošteva začetek vladavine cesarja Tiberija (leto 14), začetek delovanja Janeza Krstnika (15. leto vladavine cesarja Tiberija – leto 28), začetek Jezusovega delovanja (leto 29) in najmanj tri leta trajanja Jezusovega delovanja, kar pomeni, da je najverjetnejši datum Jezusovega križanja leto 33.

Kako in predvsem kdaj bomo praznik Velike noči praznovali, pa so določili okoli 300 let kasneje. Takrat so se na prvem ekumenskem koncilu v Nikeji, leta 325, zbrali škofje iz celega sveta. Določili so, da se Veliko noč praznuje na prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni. Tako je lahko velika noč med 22. marcem in 25. aprilom. Kot zanimivost naj povem, da je bila Velika noč 22. marca nazadnje leta 1818, naslednja pa bo šele leta 2285 – razlika v letih je 476.

Letošnja pomladna polna luna je bila 25. marca, ob 8.00.

Želim vam lepe velikonočne praznike!

Zavod Dežela kozolcev

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava