Impresionizem

1.4.2024 | 09:00

Impresionizem
Impresionizem

To četrtkovo srečanje Univerze za starejše RIC Novo mesto smo spoznali Impresionizem in njegove ustvarjalce. Srečanje je izvedla profesorica likovne umetnosti Mateja Korenič. 25 let je učila v Šentjerneju, sedaj pa stopa na novo pot. Počutili smo se kot šolarji zaradi šolske postavitve, le pozornost in pripravljenost sprejemati je bila boljša.

Spoznali smo utrip časa. Cilj impresionistov je bil spremeniti način beleženja in dojemanja umetnosti. Zabeležili so minljivost trenutka in vtis življenja in lepote narave. Mladi umetniki so ustvarili revolucijo, zato so imeli težko pot. Slikali so življenje, ne da bi se ozirali na pravila in tradicijo. Lovili so svetlobo sonca. Zamenjali so rjavo in črno barvo s svetlimi. Čas jim je bil naklonjen, saj so s fotografijo ujeli trenutke. Barve so dobili v tubah in so lahko z njimi slikali v naravi.

Spoznali smo vodilne francoske impresioniste: Moneta, Renoira, Degasa, Pissarra, Sisleya in sestri Morisot. Tudi slovenske umetnike: Groharja, Jakopiča, Jamo, Sternena.

Dobili smo navodila za vstop v Narodno galerijo v Ljubljani, da se kadarkoli virtualno sprehodimo po razstavnih prostorih.

Iskali smo tudi trenutni navdih in iskali umetnino, ki nas je najbolj navdušila.

Nato pa smo z igro Spomin iskali dvojice impresionističnih slik. To je bila bogata ura likovne vzgoje, ki nas je obogatila, spomnila na naše ure in spoznali smo, da so take boljše.

Na našem podaljšanem bivanju ob kavicah in dobrotah pa je bil za vse impresiven in čustveno doživet ujet trenutek srečanja naša slavljenke Marjane s hčerkama, ko sta jo presenetili za njen rojstni dan in se družili z nami. Naravnost iz Avstralije in letališča sta se nam z velikim balonom pridružili in se veselili z nami. To bo za vse nepozaben trenutek, ujet v pametni telefon in v naša srca. Ganljivo za vse.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto

Galerija

_zzzric (1)
_zzzric (2)
_zzzric (3)
_zzzric (4)
_zzzric (5)
_zzzric (6)
_zzzric (7)
_zzzric (8)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava