Tejka Pezdirc: Začasno stanje

9.4.2024 | 08:40

 Tejka Pezdirc: Začasno stanje
 Tejka Pezdirc: Začasno stanje
 Tejka Pezdirc: Začasno stanje
 Tejka Pezdirc: Začasno stanje
 Tejka Pezdirc: Začasno stanje
 Tejka Pezdirc: Začasno stanje

V Galeriji Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki, bomo v petek, 12. aprila 2024, ob 19. uri, odprli občasno razstavo Tejka Pezdirc: Začasno stanje.

Kustodinja razstave: Deja Bečaj

Lokacija: Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki

Odprtje razstave: petek, 12. april 2024, ob 19. uri

Trajanje razstave: 13. april – 14. julij 2024

O razstavi:

Kiparka Tejka Pezdirc se na razstavi Začasno stanje v lapidariju Galerije Božidar Jakac predstavlja z instalacijo fragmentiranega telesa, kjer se srečujemo z njegovim pogonskim sistemom. Četudi kiparka poseže po materialih kot so epoksi, silikon, tekstil, mavec, je material, v katerem primarno ustvarja marmor. Na razstavi so predstavljeni kameni organi, ki so udobno nameščeni znotraj skeletnih nosil in obdani z tekstilnim živčevjem in tkivjem. Kot v človeškem organizmu, je tudi ta sistem med seboj tesno prepleten in v življenjsko pomembnem soodvisnem razmerju.

Kiparka je za prostore lapidarija ustvarila telo, ki ima štiri ločene vhode in se še dodatno razpira v manjše prekate. Z intervencijami in postavitvijo objektov v prostor je med elementi spletla odnose, ki komunicirajo skozi stene in težijo k združitvi, da bi lahko telo delovalo kot eno. Kiparska praksa Tejke Pezdirc temelji na odnosnosti. Ustvarja jo s postavitvijo, ki išče soočenja z barvo, materiali in svetlobo, predvsem pa z gledalčevim pogledom. Njena dela so polna nasprotij. Trd marmor se guba v mehkih mesnatih kolobarjih. Prekriva ga gumijasta odeja kože, ki se ob robovih tanjša in postaja vse bolj prosojna, zavajajoče delikatna, četudi material ne dopušča, da se vanj zažre kakršna koli sled. Navidezno trdne konstrukcije drži skupaj nekaj žebljev, prekriva jih kot papir občutljiva tkanina, ki pod metom svetlobe deluje kot mlečno steklo. Prikrivanje realnega stanja je ključno, saj gledalca premami, da preživi več časa z deli in jih navezuje na že videno.



O umetnici:

Tejka Pezdirc (1985) je kiparka, ki se poglobljeno ukvarja s konstrukcijo prostora in vlogo gledalca v postavitvi. Leta 2011 je diplomirala je iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter se izpopolnjevala na Facultad de bellas artes de Altea v Španiji, kjer se je z vpisom v program prostorske instalacije posvetila raziskovanju kiparskega prostora in konceptualne umetnosti. V svoji umetniški praksi se v veliki meri posveča odnosnosti oziroma na razmerju med objekti, prostorom in publiko. Živi in dela med Belo krajino in Ljubljano.

Fotografije:

Vse fotografije so iz postavitve razstave Tejka Pezdirc: Začasno stanje v lapidariju Galerije Božidar Jakac, foto Jaka Babnik, arhiv GBJ.

Galerija Božidar Jakac

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava