DL: Odstop direktorja EDŠ; je bilo sodelovanje z občino res dobro?

12.4.2024 | 14:00

Gašper Bregar (Foto: L. M.)

Gašper Bregar (Foto: L. M.)

Presenetil nepreklicni odstop direktorja EDŠ Gašperja Bregarja – »Ni zapletov, vračam se v zasebni sektor« – Župan: »Dobro sva sodelovala« – Govorice o slabem plačilu zaposlenih

Šentjernejčane je presenetila novica, da je z mesta direktorja Javnega podjetja Ekološka družba Šentjernej (EDŠ) odstopil direktor Gašper Bregar. Direktor je bil od decembra 2016, v EDŠ pa je bil zaposlen že prej.

»Da, dal sem nepreklicno odpoved,« je za Dolenjski list povedal Gašper Bregar, ki je domačin, in na vprašanje, zakaj takšna odločitev sredi drugega mandata, ki ga je začel junija 2022, in potem ko so nedavno občinski svetniki potrdili načrt dela družbe za prihodnje leto in mu za delovno uspešnost odobrili finančno nagrado, odgovoril le, da zapletov ni in da se vrača v zasebni sektor, v gradbeništvo.

Sodelovanje z lastnikom, torej z Občino Šentjernej, v svojem mandatu označuje za dobro in našteje glavne dosežke družbe, ki je v nekaj letih iz majhnega gradbenega podjetja prerasla v večje komunalno podjetje, ki vsako leto širi dejavnost: upravlja čistilne naprave, fekalne kanalizacije, pokopališča, javno razsvetljavo, sejem in kulturni center. »Vse poteka nemoteno, z istim številom zaposlenih kot ob začetku mojega mandata – to je 20 –, in na to sem najbolj ponosen,« pove Bregar.

Šentjernejski župan Jože Simončič pravi, da sprejema Bregarjevo odločitev o odhodu. Meni, da je direktor dobro delal in da sta lepo sodelovala. »Razumem, da si želi nazaj v gradbeništvo, v operativo. Vsaka taka sprememba gotovo pomeni nov napor in tudi novo priložnost za obe strani,« komentira župan in dodaja, da velja trimesečni odpovedni rok, ki ga bodo morda skrajšali, občina pa bo čim prej objavila nov razpis za to delovno mesto.

Ne glede na pojasnila obeh strani pa mnogi občani dvomijo, da je bilo sodelovanje med občino in EDŠ res dobro. V javnosti je bilo slišati o slabem plačevanju delavcev in ne prav dobrih medsebojnih odnosih. Delavci so se menda pogosto menjali.

Svetnik Franc Hudoklin (SLS), ki je na sejah pogosto spraševal o delovanju podjetja, je na zadnji občinski seji prenesel vprašanja občanov, ali drži, da EDŠ nima več za plače in da so delavci dva meseca morali delati pri obrtnikih v Brežicah in Krškem. Župan Simončič je zatrdil, da so plače v EDŠ redno izplačane, o drugem ne ve ničesar. Govorice, da zaposleni v EDŠ niso redno plačani, tudi Gašper Bregar označuje za čenče, razlogov za odpovedi nekaterih nekdanjih zaposlenih v podjetju v svojem mandatu pa da ne pozna.

Hudoklin z županovimi odgovori na seji ni bil zadovoljen. »Zdaj, ko sem izvedel za direktorjev odstop, pa se mi vse skupaj zdi čudno in čas bo pokazal, ali so bila moja vprašanja na mestu.«

Članek je bil objavljen v februarski tiskani številki Dolenjskega lista

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava