Po zdravilo v naravo
12.4.2024 | 12:40
Večina regrat nabira zgolj zgodaj spomladi, ko so mladi listki še mehki, ker ima toliko za zdravje koristnih sestavin, pa se ga splača v jedilnik vključevati skozi vse leto. (Foto: Dreamstime)
Včasih res ni treba daleč, še bolje, celo v žep nam ni treba seči prav globoko za to, da svoje telo obilno preskrbimo s koristnimi vitamini in minerali – če sploh ne omenjamo, da ob tem še uživamo v odličnih okusih. V času, ki je pred nami, nikar ne prezrite naslednjih izvrstnih »zdravil«.
Mlada špinača
Liste mlade špinače lahko uporabljate v solati ali kot sok, saj je tako še bolj zdrava, kot če bi jo skuhali. Vsebuje veliko vitamina K, ki vpliva na zdravje kosti, ter vitamina C, kalija, folne kisline in železa. Če je boste pojedli dovolj, sicer ne boste postali tako močni kot Popaj, bo pa zagotovo vplivala na vaše razpoloženje, spočitost in mirne živce.
Pomaga tudi pri slabovidnosti, nastajanju krvi, hujšanju in odvajanju vode iz telesa.
Šparglji
Ta vrtnina je eden izmed najboljših virov vitamina B in folatov, ki so pomembni za sintezo dopamina, noradrenalina in serotonina – treh hormonov sreče. Poleg tega da so šparglji nadvse okusni in hranljivi, ima ena porcija le 32 kilokalorij ter po 3 grame ogljikovih hidratov in vlaknin.
Bogati so tudi z vitaminom C in se štejejo kot drugi najboljši vir folne kisline, za katero je znano, da zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in raka debelega črevesja ter je nadvse koristna za nosečnice.
Radič
Grenak okus radiča je posledica vsebnosti saharida intibina. Radič vsebuje različne polifenole, ki delujejo preventivno proti nastanku srčno-žilnih bolezni in rakavih obolenj. Radič je vir prehranske vlaknine in provitamina A, ki je pomemben za vid. Koliko učinkovin, na primer vitaminov, mineralov, grenčin in preostalih snovi, vsebuje, je odvisno od sorte in načina gojenja. O radiču so izvedli različne raziskave po vsem svetu. V eni od njih, opravljeni v Italiji, so določili fenolne sestavine, ki jih vsebujejo vrste chioggia, treviso, treviso tardivo in verona.
Med drugim so ugotovili, da vsebujejo antocianine (barvila, odgovorna za modro, rdečo ali vijoličasto barvo), zanje pa velja, da ščitijo arterije, preprečujejo združevanje trombocitov in varujejo endotelij. Tako se zmanjša tudi tveganje za bolezni srca in ožilja.
Regrat
V regratovih listih najdemo fruktozo, grenčine, fenolno kislino, inulin, sterole, flavonoide, kalijeve soli in kumarine. Poleg tega je v regratu tudi kalij, pomemben kot nadomestilo rudnin, ki jih človek izgubi zaradi povečanega izločanja seča. Še posebno bogat je z vitaminoma A in C ter železom. Regrat naj bi imel višjo koncentracijo železa in kalcija kot špinača.
Na voljo nam je tudi čaj iz regrata. Sicer se regrat v tradicionalni medicini že dolgo uporablja zaradi protirevmatičnih, protivnetnih in diuretičnih lastnosti.
M. K. / revija Bodi zdrava
Kolona črnih mravelj lahko poskrbi za...
Jožko: Malo "plavega cukra" v okrogli...
Umrl je harmonikar Jože Avbar
Petercurk: Iskreno sožalje družini. Z Jožetom...
DL: Inšpektorica na bolniški, redarja ni
FranciD: Pa toliko ciganov na socialni!
Jasna Kuljaj nova direktorica
FranciD: Čestitam Jasna! Lepa mora bit...
DL: Zakaj novomeški Glavni trg ne živi...
Marian: Občina je tista, ki lahko privabi...
Umrl je harmonikar Jože Avbar
čet, 2.5.2024
Idealno živilo za shujševalne diete (+recepti)
sre, 1.5.2024
DL: Kostak tudi gradbinec; kadra ni, že zaposlujejo prve Indijce
pet, 3.5.2024
Čokolada je bolj zdrava kot sadje
pet, 3.5.2024
DL: Nosilci kmetij vse starejši - Prenos naj bo dovolj zgodaj
čet, 2.5.2024